Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turanj kao mali Pariz

Autor: Velimir Brkić

22.05.2010. 22:00
Turanj kao mali Pariz

Foto: Velimir BRKIĆ



Od ove večeri smo bogatiji za sve ono što nam umjetnici i njihova djela mogu podariti snagom kreativnog izražaja i estetskih i duhovnih poruka. Štoviše, ovo je i poruka kako se pomoću kulture možemo boriti i protiv nedaća koje nas pritišću, naglasio je filipjanski načelnik Igor Pedisić
U prostorijama Mjesnog odbora u Turnju otvorena je treća po redu izložba slikara amatera Slovenskih kulturnih društava “Lipa” Zadar, “Triglav” Split, “Slovenski dom” Zagreb, “Bazovica” Rijeka te slovenskih slikara, kao i slikara amatera iz Zadra, Sv. Filip i Jakova i Turnja, koji su okupljeni u likovnoj koloniji Svibanj 2010. Turanj. Očekuje se da će ovaj par exellance kulturni događaj godine u Turnju do 5. lipnja, do kada je otvorena izložba, posjetiti veliki broj mještana i turista.
Likovna kolonija Svibanj 2010. Turanj i izložba slika sudionika održava se u organizaciji SKD “Lipa” Zadar s predsjednicom Darjom Jusup, pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, u okviru Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, čiji su pokrovitelji Grad Zadar i Zadarska županija. Domaćin umjetnicima je Jože Arzenšek, voditelj likovne sekcije SKD “Lipa” Zadar.
Kulturom protiv životnih nedaća
– Ovo je zaista veliki događaj za ovaj kraj, za naš Turanj, poručila je Jovita Pirović, predsjednica Mjesnog odbora Turanj, naglasivši zadovoljstvo, što je upravo Turanj, zahvaljujući ponajviše bračnom paru Arzenšek, Ruži i Janezu te predsjednici slovenske udruge u Zadru Darji Jusup, već treću godinu za redom izabran za domaćina ove prepoznatljive likovne kolonije.
– Još prije nekoliko godina činilo se neostvarivim seliti kulturu iz središta na “periferiju”, prisjetila se Pirović dodajući kako je likovna kolonija konkretan doprinos boljoj i bogatijoj turističkoj ponudi.
Klara Eškinja Glavan, direktorica TZ-a Sv. Filip i Jakov, izrazila je posebno zadovoljstvo što je kolonija prerasla u tradicionalni i izvanredni kulturni događaj.
– Od ove večeri smo bogatiji za sve ono što nam umjetnici i njihova djela mogu podariti snagom kreativnog izražaja i estetskih i duhovnih poruka. Štoviše, ovo je i hvalevrijedna poruka kako se s pomoću kulture možemo boriti i protiv nedaća koje nas pritišću, naglasio je filipjanski načelnik Igor Pedisić.
Pod voditeljskom palicom Darje Jusup izložbu je predstavio Božo Došen, ravnatelj biogradske Srednje škole. Kao drage goste Turanjci su ugostili Janeza Švaba, načelnika općine Črna na Koroškem koja se nalazi u sjevernom dijelu Slovenije, u jugozapadnom dijelu pokrajine Koruške, ispod Karavanki. Broji 3.600 stanovnika, a 80 posto područja je pod šumom na nadmorskoj visini od 575 do 2126 metara. To je i osnovni razlog što se kulturno društvo zove “Gozdar”, odnosno “šumar”, objasnio je predsjednik Gorazd Mlinšek.
Bogati umjetnički životopisi
– Črna na Koroškem je najskijaškije selo na svijetu i trenutačno je poznato po skijašici Tini Maze koja je na Olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. osvojila dva srebrna odličja – u superveleslalomu i veleslalomu, rekao je Švab pozivajući nazočne da posljednji vikend u mjesecu siječnju aktivno sudjeluju na već legendarnoj manifestaciji “Kralj Matjaž”, međunarodnom natjecanju u izradi dvoraca od snijega i leda.
Inače, na izložbi je izloženo 30-ak tematskih slika naslikanih u ozračju turanjskog i filipjanskog ambijenta u slikarskim tehnikama ulje na platnu, akril na platnu i akvarel. Autori su Dragan Karlo Došen iz Rijeke, Adica Dobrić Jelač i Stanko Novković iz Zagreba, Ivan Kosmos iz Splita, Bože Jambrek iz slovenskog Šentjerneja i Vera Lukšić iz slovenskih Dolenjskih Toplica. Puni doprinos ovom kulturnom događaju u Turnju, uz domaćina Arzenšeka, dale su i domaće snage: Nada Pija Bajlo iz Zadra te Marija Balen i Zrinka Majica iz Sv. Filipa i Jakova.
– Većina ovih slikara ima bogate umjetničke životopise, više puta su izlagali samostalno i na zajedničkim izložbama u više gradova u Sloveniji, Hrvatskoj te u Europi, posebice u Njemačkoj, naglasio je Jože Arzenšek koji s obitelji živi u Turnju. Voditelj i organizator 3. likovne kolonije Svibanj 2010. u Turnju, dodaje kako su vrata likovne kolonije širom otvorena za sve ljude koji vole umjetnost i čovjeka.
U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD “Maslina” iz Turnja i folklorna skupina “Gozdar” iz Črne na Koroškem. Druženje se nastavilo uz prigodni domjenak.
 


Zadarsko – slovenska “Lipa”


Slovensko kulturno društvo Lipa je jedino društvo zadarskih Slovenaca, a u Zadru djeluje već petu godinu i okuplja 75 članova. Unutar društva djeluju likovna, fotografska i planinarska sekcija. Društvo okuplja, prije svega hrvatske državljane slovenske nacionalnosti, kao i prijatelje Slovenije. Još uvijek traže stalne prostorije u kojima bi se mogli redovno sastajati. Za sada se nalaze u prostorijama Udruge kapetana i poručnika Trgovačke mornarice, u vlasništvu Tankerske plovidbe. Financira se iz sredstava Republike Slovenije i Republike Hrvatske te uz potporu članova društva.