Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dijabetes – tihi ubojica!

22.05.2011. 22:00
Dijabetes – tihi ubojica!


Šećerna bolest se dijagnosticira kad se već razviju komplikacije, a to je najčešće sedam do deset godina od početka same bolesti, navodi dr. Mišković, dodajući da dijabetes ostavlja posljedice na krvnim žilama, što može rezultirati srčanim ili moždanim udarom


Zadarska dijabetička udruga u suradnji s Općom bolnicom Zadar, Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije i Medicinskom školom “Ante Kuzmanića” organizirala je još jednu u nizu akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi. Akciji, koja je održana u subotu na Narodnom trgu, odazvalo se 500-tinjak građana, među kojima je bilo nekoliko novootkrivenih slučajeva s povišenim vrijednosti šećera u krvi, dakle potencijalnih dijabetičara. 
Osim besplatnog mjerenja šećera u krvi, građani su ovoga puta imali priliku konzultirati se s liječnicima dijabetolozima. Dr. Vesna Mišković, voditeljica Odsjeka za endokrinologiju u zadarskoj Općoj bolnici, tom je prilikom istaknula da je cilj ove akcije podizanje svijesti građana o problemu šećerne bolesti, jer od dijabetesa u Hrvatskoj boluje više od 300 tisuća osoba. Dijabetes je, kako ističe dr. Mišković, važan javnozdravstveni problem.
– Danas u svijetu 176 milijuna ljudi boluje od dijabetesa. Prema nekim prognozama, do 2030. godine ta brojka će se popeti na čak 300 milijuna oboljelih od šećerne bolesti. Što se tiče Hrvatske, danas imamo oko 300 tisuća oboljelih od dijabetesa. Od te brojke u Zadarskoj županiji je osam tisuća dijabetičara, kaže dr. Mišković, ističući da je dijabetes tihi ubojica koji s vremenom oštećuje cijeli organizam.
Inače, oko 60 posto liječenih dijabetičara nema zadovoljavajuću regulaciju šećerne bolesti. Dobro je poznato da se šećerna bolest prekasno dijagnosticira te da kod 40 posto oboljelih bolest nije otkrivena. Čimbenici rizika su povećana tjelesna težina, visoki krvni tlak i šećerna bolest u obitelji.
– U Zadarskoj županiji ima osam tisuća šećernih bolesnika, no ta brojka je vjerojatno znatno veća jer se kod 40 posto oboljelih bolest kasno dijagnosticira. Naime, mnogi godinama boluju od dijabetesa, a da toga nisu niti svjesni. Šećerna bolest se dijagnosticira kad se već razviju komplikacije, a to je najčešće sedam do deset godina od početka same bolesti, navodi dr. Mišković, dodajući da dijabetes ostavlja posljedice na krvnim žilama, što može rezultirati srčanim ili moždanim udarom.
Upravo zbog strašnih komplikacija koje izaziva neliječeni dijabetes, važno je šećernu bolest što ranije dijagnosticirati. Nakon dijagnoze dijabetes se regulira terapijom, dijetom i samokontrolom.