Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grupi dilera heroina kazna povećana na 62 godine

22.05.2011. 22:00
Grupi dilera heroina kazna povećana na 62 godine


Riječko-zadarskom dilerskom lancu heroina prvotnu ukupnu kaznu od 53 godine, koju im je izrekao riječki Županijski sud, Vrhovni sud je povisio za još devet godina zatvora. Pravomoćnom presudom ukupna kazna sada iznosi 62 godine zatvora. Glavnom šefu narkoskupine, Riječaninu Ratku Čoriću, najviše je povećana kazna – za dvije godine – pa će sada morati u zatvoru ostati devet godina i tri mjeseca.
Glavni dileri i članovi lanca koji su bili blizu Čorića, kao što su Igor Petrović i Damir Alač, dobili su po godinu više, pa će morati odležati svaki po šest godina (Alač je još u bijegu). Godinu više dobio je Denis Jordan, pa mu je kazna sada šest i pol godina, u što mu je uračunata i jedna ranija kazna od godinu dana koju još nije odslužio.
Umjesto dosadašnjih pet, Ivica Bašić i Manuel Tomić će morati odslužiti šest, a za godinu dana su povećane kazne i Dušici Simić te Denisu Babiću, koji će u zatvoru ostati četiri godine. Ostalima kazne nisu mijenjane.
Ova grupa je prvotno bila terećena za više od devet kilograma heroina prokrijumčarenog u svega nekoliko mjeseci. No, na suđenju se uspjelo dokazati samo nabavka pet i pol, a većinu heroina policija je, srećom, uspjela zaplijeniti, kada je u tajnom skrovištu na riječkom Trsatu otkrila 3,6 kilograma droge. Računa se da je skupina uspjela preprodati nešto više od 1,8 kilograma.
Ispada da je grupa računala na zaradu od najmanje 2,2 milijuna kuna prodajem droge. Sutkinja Ika Šarić je u obrazloženju prvostupanjske presude rekla da su to velike količine droge i velika opasnost za mlade ljude i zato je, kako se tada činilo, izrekla i prilično visoke kazne. No, Vrhovni sud ih je sada još i povećao, naglašavajući opasnost kaznenog djela i udruživanje optuženih u kriminalnu skupinu. Potvrdili su utemeljenost glavnih dokaza koje je utvrdio riječki sud. Krivica optuženih dokazana je prvenstveno kroz tajno snimljene telefonske razgovore i mjere praćenja, a djelomično i kroz priznanja optuženih. Ta priznanja potvrđuju i koliko su bili jaki dokazi.
Priznanja prvooptuženog Čorića pomogla su da se dokaže 5,5 kilograma, jer bi objektivno bilo teško dokazati više od onih 3,6 kilograma koji su zaplijenjeni, pa je riječko vijeće i to uzelo u obzir kod izricanja i onako dosta visoke kazne. Ali, Vrhovni sud je to sada još povećao. Kazne su konačne, a osuđeni moraju vratiti i velike iznose zarađene na drogi.
 


Isporuke droge na parkiralištima


Droga je na riječke ulice stizala iz Zadra, a bila je isporučivana na mjestima kao što su parkirališta trgovačkog centra s puno ljudi da to prođe neprimijećeno. Kurir Mateo Duka, koji je iz Zadra u automobilu prokrijumčario četiri kilograma heroina, dobio je četiri i pol godina zatvora, no čini se da je i on u početku istrage, pritiješnjen dokazima, surađivao s istražiteljima i zato je nešto bolje prošao.