Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kosor: Želim VNS odmah /Josipović: To nije parada

22.05.2011. 22:00
Kosor: Želim VNS odmah /Josipović: To nije parada


Moramo zaštititi one koji vode borbu protiv korupcije, ističe Kosor. Sjednica nema smisla dok nadležne službe ne prikupe barem početne informacije, odgovara Josipović
 Premijerka Jadranka Kosor poslala je predsjedniku Ivi Josipoviću prijedlog dnevnog reda sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti, te očekuje da se to tijelo što prije sastane kako bi zaštitilo funkcioniranje državnih institucija. Objavila je to sama premijerka, nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi s ministrom unutarnjih poslova, Tomislavom Karamarkom.
– Predsjednik Josipović i ja koordiniramo dnevni red. Upravo sam mu poslala prijedlog za mogući dnevni red sjednice VNS-a u kojem predlažem da razmotrimo temu zaštite institucija hrvatske države, kako bi svi mogli nesmetano obavljati svoj posao, zaštite svih onih koji vode borbu protiv korupcije i kriminala, zaštitu svih institucija od mogućih pritisaka te da razmotrimo situaciju uoči dolaska Svetog Oca – izjavila je Kosor novinarima po izlasku iz zgrade Vlade.
Međutim, kako se neslužbeno doznaje u Uredu predsjednika su iznenađeni istupom premijerke, jer je već ranije dogovoreno da će se Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održati nakon njegova povratka s puta i to najvjerojatnije početkom idućeg tjedna, 30. svibnja.
Iznenađeni istupom
– Sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost ne vidim kao paradu za javnost nego kao ozbiljno nastojanje da se utvrdi istina o vrlo ozbiljnim otpužbama na račun vrha policije. Dakle, sjednica VNS-a nema nikakvog smisla prije nego li nadležne službe odrade svoj posao i prikupe barem početne informacije o slučaju – kazao nam je kratko u nedjelju predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na inicijativu premijerke.
Premijerka je naglasila kako bi se VNS trebao sastati čim prije, jer je riječ o temama koje nije dobro odgađati, te da bi na sjednicu trebali doći “svi oni koji imaju što za reći, da se ne bi dogodilo da bilo tko ostavi bilo kakve mogućnosti koje bi se kasnije mogle krivo ili loše interpretirati”. Po njenoj najavi, sjednici bi trebao nazočiti i ravnatelj policije, Oliver Grbić.
Potpora Grbiću
Premijerka nije htjela odgovoriti na pitanje novinara je li na sastanku s Karamarkom razmatrala smjenu Grbića s te funkcije, već je ustvrdila kako policija dobro radi svoj posao, kako joj treba osigurati nesmetani rad bez pritisaka, te da zato “treba sve odmah razjasniti”.
Karamarko je nakon sastanka s premijerkom ponovio svoju punu potporu Grbiću, kojem apsolutno vjeruje, te zaključio kako harangu protiv šefa policije pokreću oni koji su ugroženi policijskim obradama.
– Napravite analizu svih kaznenih prijava, pa vidite koliko su njima obuhvaćeni članovi HDZ-a, a koliko drugih stranaka. Optužba da je dogovarao anonimne prijave apsurdna je, jer bi to značilo da je Grbić odlazio u čelništvo HDZ-a da se dogovori kako će progoniti upravo HDZ-ovce. To je teorija za malu djecu – poručio je Karamarko.
 


Karamarko: Haranga rezultat kvalitetnog rada policije


– Haranga i nebulozne optužbe na račun policije rezultat su kvalitetnog rada policije. Naš rad sigurno mnogima smeta, mnogi već jesu ili će biti time pogođeni, i ta haranga je u funkciji naplate svega što smo napravili i prevencije svega ono što još imamo za obaviti – ustvrdio je Karamarko, koji tvrdi da se o Grbićevoj smjeni u Vladi nije razgovaralo, te da za nju nema nikakvog razloga.