"Lipa" treba prostor za rast

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Slovensko kulturno društvo ugostilo je konzula iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj Gregora Klemenčiča

U organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Lipa" danas je obilježen Konzularni dan u Zadru u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Slovensko kulturno društvo ugostilo je konzula iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj Gregora Klemenčiča te referenticu iz veleposlanstva Ivanku Filipan.

- Konzularni dan je veoma bitan za sve Slovence koji nam se mogu obratiti sa svojim pitanjima ili problemima, a i za veleposlanstvo je važno da uočimo što se događa na 'terenu' te kako mi možemo pomoći našim državljanima, kazao je konzul Gregor Klemenčič, dodavši da će konzularni dan biti obilježen i u ostalim većim gradovima Hrvatske.

SKD "Lipa" u Zadru djeluje od 2004. godine te okuplja hrvatske državljane slovenske nacionalnosti, kao i prijatelje Slovenije. U Društvo je učlanjeno 75 članova od ukupno 287 Slovenaca koliko ih je upisano u biračkom popisu Zadarske županije.

- Iako se trudimo organizirati razne manifestacije, nemamo svoje prostorije, već koristimo prostorije Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice te moramo naglasiti da nemamo odgovarajući prostor u kojem bismo mogli djelovati, kazala je Darja Jusup, predsjednica predsjednica SKD "Lipa".

Slovensko kulturno društvo već četiri godine zaredom u svibnju organizira Likovnu koloniju u Turnju koja okuplja slikare amatere iz cijele Hrvatske, a nakon kolonije održana je i izložba slika sudionika.

- Ovo ljeto planiramo i izlet na Kornate kada će nam se pridružiti i slikari koji su sudjelovali na likovnoj koloniji, a na jesen ćemo imati i prezentaciju filma o domaćim obrtima, kazala je Jusup.

Kako doznajemo, tijekom ljetne sezone mnogi Slovenci kontaktiraju SKD "Lipa" kako bi se raspitali o smještaju, ponudi grada Zadra ili kako bi saznali neke informacije, a čak se javljaju ako naiđu na neke probleme.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno