Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Milinović zaboravio na zapuštene starije osobe

22.05.2011. 22:00
Milinović zaboravio na zapuštene starije osobe


Ministar zdravstva tri godine ne donosi pravilnik koji bi otežao zapuštanje starijih, jer bi evidencija riješila i problem domova za starije koji rade na crno
Hrvatske bolnice ne vode evidenciju o pacijentima koji im stignu iz doma za umirovljenike, niti ih na to obvezuju postojeći propisi. Tako je iz bolničke dokumentacije nemoguće zaključiti koliko često bolničko osoblje pruža zdravstvene usluge pacijentima iz domova za starije i nemoćne, niti u kakvom stanju im takvi pacijenti dolaze, odnosno jesu li u institucijama zbrinuti kako treba.
Samo su nam tri klinička bolnička centra odgovorila na upit o tome znaju li koliko često primaju pacijente iz staračkih domova i jesu li imali slučajeve zapuštenih pacijenata bez odgovarajuće njege. Stanje je svagdje isto – porijeklo pacijenta ih ne zanima, a slučajeve nebrige nisu zapazili.
Nedostaju podaci
– U KBC-u Zagreb ne vode se posebne evidencije pacijenata koji dolaze iz domova za starije, kao niti drugih subpopulacija pacijenata, jer to nije utvrđeno kao obveza. Kad se kod pacijenta uoči osnovana sumnja da je smrt ili tjelesna ozljeda nastala nasilnim putem, odnosno da je zdravstveno stanje ozbiljno ugroženo zapuštanjem ili zlostavljanjem, obveza je svakog liječnika, sukladno Zakonu o liječništvu, podnijeti prijavu policiji ili državnom odvjetništvu – kažu u upravi KBC-a Zagreb.
KBC Split vodi propisanu dokumentaciju za svakog novoprimljenog pacijenta, neovisno o mjestu iz kojeg dolazi. “Iz pismene i usmene primopredaje službe nemamo podatke da smo dobivali zapuštene pacijente iz domova za starije i nemoćne osobe, pa nije ni bilo potrebe isto prijavljivati nadležnim službama”, ističu u splitskoj bolnici.
Iz ostalih bolnica nisu se očitovali na naš upit o tragovima nebrige o korisnicima domova za starije. Prema postojećim propisima, bolnice nisu dužne evidentirati odakle pacijent dolazi. U dokumentaciji koju bolnica šalje HZZO-u mora se upisati mjesto odakle je pacijent premješten, ali samo iz zdravstvenih, ali ne i socijalnih ustanova kao što su domovi. U medicinskoj dokumentaciji taj je podatak neobavezan, što znači da liječnik može, ali ne mora upisati taj podatak u anamnezu kod prijema u bolnicu. Šarolika praksa posljedica je toga što još uvijek nije donesen pravilnik o načinu vođenja, čuvanja, prikupljanja i raspolaganja medicinskom dokumentacijom. Taj je pravilnik, prema Zakonu o zdravstvenoj zašiti iz 2008. godine u roku od šest mjeseci trebao donijeti resorni ministar, no provedbeni akt koji bi definirao obvezni sadržaj medicinske dokumentacije, uključujući i mjesto odakle pacijent dolazi, već treću godinu nije donesen.
Umrla od gladi i žeđi
Da potrebe za takvom evidencijom ima, govore podaci Ministarstva zdravstva prema kojima su najveći problem neregistrirani domovi za starije koji rade na crno. Kako takve ustanove nisu u sustavu nadzora, inspekcija ih posjeti samo po prijavi, pa su zato korisnici izloženi većoj mogućnosti nebrige i zapuštanja.
Takvoj je usluzi na crno prije pet godina nasjela Divna Mirt iz Pule, smjestivši svoju majku u neregistrirani dom u Fužinama. Mirt tvrdi da joj je majka, koja je bolovala od Alzheimera, umjesto obećane njege umrla od gladi i žeđi, a slučaj je prijavila svim nadležnim institucijama, uključujući policiju i državno odvjetništvo. Iako je inspekcija Ministarstva zdravstva potvrdila da dom radi ilegalno, vlasnici su zaradili prekršajnu prijavu, i u međuvremenu ishodovali potrebne dozvole pa i danas nesmetano rade.
 


Provjeriti je li dom registriran


– Ljudi često nasjednu na reklamu, a zapravo bi najprije trebali provjeriti je li dom za koji su se odlučili uopće registriran u Ministarstvu zdravstva. Kako ih mnogo radi na crno, otkrivanje takvih prijestupnika prepušteno je, nažalost, savjesti građana koji bi ih trebali prijaviti inspekciji – upozorava Mira Čokić, predsjednica Udruge za zaštitu promicanje prava osoba treće životne dobi. U otkrivanju ilegalnih domova, bolničke bi evidencije s popisom ustanova iz kojih im pacijenti dolaze bile dragocjene.