Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SDP predlaže istražno povjerenstvo za Polančeca

22.05.2011. 22:00
SDP predlaže istražno povjerenstvo za Polančeca


Klub zastupnika SDP-a ovog će tjedna formalno predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo ispitati navode Damira Polančeca koje je iznio u petak na svojoj konferenciji za novinare. U prvom je redu riječ o njegovim tvrdnjama da mu je glavni ravnatelj policije Oliver Grbić 2009. godine savjetovao da bi HDZ trebao početi pisati anonimne prijave protiv čelnih ljudi parlamentarne opozicije. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prvo je pozivao HDZ da samonicijativno odluči formirati istražno povjerenstvo o Polančecu “kako bi sprali ljagu sa svojeg imena”, ali s obzirom da s te strane nije bilo odjeka, socijaldemokrati će napisati prijedlog za povjerenstvo i prikupiti potpise potrebne da bi on ušao u saborsku proceduru. Zakon o istražnim povjerenstvima propisuje da inicijativu može pokrenuti najmanje desetina zastupnika, dakle njih 16, što nije problem za opoziciju.
No, veliko je pitanje hoće li HDZ, pola godine uoči parlamentarnih izbora, pristati na povjerenstvo koje bi potencijalno njihovoj stranci moglo nanijeti značajnu političku štetu. Tijekom saslušavanja pozvanih svjedoka na sjednicama povjerenstva mogle bi se, dakako, čuti brojne stvari koje bi imale negativne posljedice na javni imidž HDZ-a. Tako je, primjerice, HDZ pretrpio ozbiljnu političku štetu i iskazima svjedoka pred članovima istražnog povjerenstva za Inu, u rujnu prošle godine. Tada su svjedočenja Ive Sanadera i Damira Polančeca napravila HDZ-u velike neugodnosti, u svim anketama golema većina građana izjasnila se da vjeruje njima dvojici, a ne njihovim bivšim stranačkim kolegama. “Mi nikome ne vjerujemo unaprijed i upravo stoga predlažemo povjerenstvo da istraži vrlo ozbiljne Polančecove optužbe. To bi se činilo na javnim sjednicama, a ne iza zatvorenih vrata kao u slučaju Vijeća za nacionalnu sigurnost. HDZ-u sigurno neće biti lako odbiti naš prijedlog”, objašnjavaju u SDP-u.
Polančec je u svakom slučaju – za.
– Naravno da podržavam sve što bi moglo pripomoći da se dokaže da govorim istinu, rekao nam je nekadašnji potpredsjednik Vlade. Kad bi se HDZ suglasio s formiranjem ovakvog povjerenstva, njegov bi se rad skoro poklopio s predizbornom kampanjom. Istražna povjerenstva trebaju svoj rad okončati u roku tri mjeseca, s tim da Sabor se može odobriti i tromjesečno produljenje.
Ravnatelj policije Grbić u subotu je izjavio kako je spreman suočiti se Polančecom pred istražnim povjerenstvom.