Zelena lista protiv izgradnje kanala na Pagu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Zelena lista najoštrije osuđuje namjeru lokalnih vlasti Grada Paga da dozvoli izgradnju kanala koji će otok Pag prepoloviti na dva dijela, priopćila je danas ta stranka.

"Osim što taj projekt zadire u osnovnu geografsku i ekološku bit otoka, što je samo po sebi iracionalno i štetno, smatramo da će ugroziti i uništiti mnoge kulturno-povijesne spomenike i tradicijske cjeline koje čine identitet Paga kao otoka, a posebno Grada Paga", navodi u priopćenju Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih.

Smatraju da se projekt kanala Košljun - Grad Pag mora brisati iz svih lokalnih i županijskih prostornih planova kao i da se takvi veliki zahvati u okoliš, koji bitno mijenjaju krajobraz i način života nekog kraja, ne mogu i ne smiju biti stvar lokalne samouprave te bi u najskorije vrijeme trebalo izmijeniti zakone koji reguliraju tu problematiku.

"Otok Pag je hrvatski otok kojeg rado posjećuju svi građani i građanke Hrvatske, a u ljetnim mjesecima na njemu borave i tisuće stranih turista uživajući najviše u njegovim prirodnim ljepotama, povijesnoj i kulturnoj baštini te jedinstvenom krajoliku. To nije i ne može biti isključiva stvar jednog gradonačelnika i gradskog vijeća od petnaestak članova", navodi Zelena lista.

Dodaje da kako ne postoji konsenzus lokalnog stanovništva, niti je javnosti dosad predočena Studija utjecaja na okoliš, a nije dokazana ni ekonomska isplativost kanala ocjenjujući da su lokalni političari izmanipulirani ili korumpirani od strane određenih osoba koje se eksponiraju u javnosti kao vizionari ili developeri projekta.

Zbog svega toga, kako se navodi, Zelena lista dala je svesrdnu podršku građankama i građanima Paga okupljenima u nekoliko nevladinih udruga koji se protive izgradnji kanala te je organizirala i potpisivanje on-line peticije na svojoj web-stranici.

"Očekujemo od hrvatske Vlade da resorna ministarstva ispune svoju osnovnu zadaću - da zaštite nacionalne interese i obrane otok Pag od nerazumnih poduzetničkih nasrtaja kapitala nepoznatog porijekla", stoji u priopćenju Zelene liste koje je potpisala supredsjednica Vlasta Toth.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno