Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Kuha” li se politička smjena dr. Nakića?

22.05.2012. 22:00
“Kuha” li se politička smjena dr. Nakića?


Smješno je što se o problemima razgovara na ovaj način. Treba tražiti rješenje problema, srž kojega je u tomu što bolnice moraju izvršiti sve uputnice, napraviti sve što se traži, a ono što se fakturira preko limita, nikad ne bude plaćeno, rekao je dr. Nakić dodavši da gubitke ne proizvode oni koji rade malo


Dvodnevni posjet ministra zdravlja Rajka Ostojića Zadarskoj županiji, nije vijest koja traje jedan, odnosno dva dana.
Činjenica da nije posjetio Opću bolnicu Zadar, a istovremeno je uputio kritike na račun, po njemu, prevelikog broja zaposlenih kao glavnom generatoru nakupljenog duga u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Zadru te je ravnatelju Opće bolnice i županu, kao čelnom čovjeku osnivača Opće bolnice, preko medija ponudio znanje njegovog ekspertnog tima, ostavlja dojam da se “kuha” smjena ravnatelja Opće bolnice Zadar.
A takve spekulacije uvijek proizvode puno medijskog “štofa”.
Podsjetnik na smjenu prof. Morovića
Situacija podsjeća na 2002. godinu kada je Upravno vijeće Opće bolnice Zadar smijenilo tadašnjeg ravnatelja prof. Mira Morovića sa službenim obrazloženjem da je poslovanje pod njegovim vodstvom bilo štetno za ustanovu. Naime, tadašnji dug Opće bolnice Zadar iznosio je oko 30 milijuna kuna.
No prof. Morović, inače član SDP-a, izjavio je tada da je dug samo paravan pravog motiva za njegovu smjenu, odnosno da iza svega stoji politika.
Hoće li se ista, samo obrnuta situacija ponoviti i sada, deset godina kasnije?
– Tvrdnja da je smjena dr. Morovića bila politički motivirana nikako ne drži vodu. Jer, HDZ je u Zadru na vlasti od utemeljenja hrvatske države, dakle bio je i kad je prof. Morović imenovan ravnateljem Opće bolnice Zadar. Da je tu politika igrala ulogu, onda prof. Morovića Upravno vijeće OB Zadar čelni ljudi kojega su u HDZ-u, ne bi ni bilo imenovalo za ravnatelja, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić.
Prof. Miro Morović sadašnji dug Opće bolnice Zadar i usporedbu situacije u kojoj je dr. Nakić danas s onom u kojoj je on bio prije deset godina, nije želio komentirati.
Smiješna Ostojićeva ponuda
A prema informaciji koju smo jučer dobili od dr. Darija Nakića, sadašnji nepokriveni dug Opće bolnice Zadar iznosi 56 milijuna kuna.
– Mislim da ovakav način razgovora nema nikakvog smisla te bi poanta bila pokušati naći rješenje. Naime, srž problema je u tomu što bolnice moraju izvršiti sve uputnice, liječnici su dužni u roku mjesec, odnosno, ako se radi o dijagnostici dva mjeseca, napraviti sve što se traži, a ono što se fakturira preko limita, nikad ne bude plaćeno. Dakle, s jedne strane, nema mogućnosti ne napraviti što se uputnicom traži, a kad se napravi, onda se to, ako je iznad limita, ne prizna. Događa se nešto protivno ljudskoj naravi – što se više radi, veći su gubici. A moraš raditi. Dok, opet, oni koji rade manje, ne proizvode gubitke i njih se hvali, govori Dr. Nakić koji ističe da je nužno provesti reformu zdravstvenog osiguranja te provesti strukturne promjene u zdravstvenom sustavu općenito. Osvrnuo se i ponudu ministra Ostojića da županu i njemu, ako im treba, pomogne u upravljanju zdravstvenim ustanovama nazvavši je smiješnom.
Ravnatelji imaju prijedlog za ministra
– Glavno pitanje koje se ovdje postavlja jest kako zadržati sadašnju razinu zdravstvene usluge, a istovremeno sve skupa postaviti na realne osnove. U tom smo se smislu ja kao jedan od inicijatora i još 26 ravnatelja hrvatskih bolnica prije dva mjeseca, u vrijeme krize oko veledrogerija, sastali u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te smo napravili jedan prijedlog, jednu platformu za rješavanje problema koju želimo predstaviti ministru Ostojiću. Riječ je o mjerama s kojima su se usuglasili svi ravnatelji koji su nazočili tom sastanku. Ministar zdravlja je upoznat sa svime te sad očekujemo da predstavnike HUP-a pozove na jedan konstruktivni razgovor, rekao je dr. Nakić, konstatiravši da hrvatski zdravstveni sustav na osnovama na kojima sada stoji neće izdržati dugo.
Na kritike o prevelikom broju zaposlenih u OB Zadar, dr. Nakić se već očitovao rekavši da to nije slučaj te da je na nekim odjelima situacija čak i suprotna.
– Ne postoje jasni kriteriji, jasna pravila o broju zaposlenih u bolnici, koja bi vrijedila za sve i u tome jest jedan od problema, rekao je ravnatelj OB Zadar.
Dr. Nakić ima i mišljenje o nedolasku ministra zdravlja u, može se reći, glavnu zdravstvenu ustanovu u Zadarskoj županiji.
– Doista je tužno da se o funkcioniranju zdravstvenog sustava raspravlja na stranačkoj tribini u knjižnici nekoliko stotina metara od bolnice. Mi ministre ne pozivamo, jer je poziv uvijek otvoren. Praksa je uvijek bila da se ministar prilikom posjeta Zadru najavi, a mi ga uvijek rado dočekamo, zaključio je dr. Nakić.