Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Studenti geografije predstavili časopis “Pangea”

22.05.2012. 22:00
Studenti geografije predstavili časopis “Pangea”


Od utorka 22. svibnja do četvrtka 24. svibnja u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru se održavaju prvi Dani geografije. Slobodno se može reći da su Dani geografije jedan od očekivanijih projekata zadarskih studenata, jer nakon toliko godina rada Odjela za geografiju i najava, konačno se okupila grupa studenata koji su imali snage i volje, ali i ljubavi, da ga i ostvare. Kako članovi Udruge studenata geografije Zadar ističu, nije riječ o novoosnovanoj udruzi (kako su mnogi mediji ovih dana pogrešno naveli), nego o oživljenoj udruzi koja sada vrlo aktivno djeluje, a prvi rezultati tog rada su upravo “Dani geografije 2012.” te predstavljanje časopisa “Pangea” (Svezemlje, u prijevodu s grčkog) i izložbe fotografija ovogodišnjih terenskih nastava s pojedinih godina studija i foto natječaj.
– Udruga studenata geografije je i prije postojala, no ugasila se jer se mnogi članovi, od kojih većina nije bila iz Zadra, nakon završetka studiranja više nisu posvećivali radu udruge. Nekolicina nas je odlučila reaktivirati udrugu pa smo je morali ponovno registrirati, ponajviše iz razloga što se financiramo sredstvima koja nam putem natječaja odobrava Studentski zbor, te im se ovom prilikom zahvaljujemo. Tim smo sredstvima uspjeli u svega dva mjeseca pripremiti i tiskati prvi broj časopisa za geografiju “Pangea” (koji je također izdanak nekadašnjeg studentskog časopisa), rekao je jedan od urednika časopisa i grafički urednik Tome Marelić te dodao:
– Iako smo imali malo vremena, mislim da smo uspjeli izdati zanimljiv časopis u kojem imamo nekoliko reportaža te članaka koji su tematski vezani uz nastavu geografije, ali smo nastojali na ovih 40 stranica obogatiti sadržaj i s nekim zanimljivostima vezanima za geografiju tako da “Pangea” može biti vrlo zanimljiva i čitateljima laicima, a i naše tekstove smo nastojali pisati jednostavnijim jezikom, jer naš je cilj da ovim časopisom, kao i kroz “Dane geografije” promoviramo široj publici rad našeg Odjela i studenata te samu geografiju. Mnogi naši članovi aktivni su i u nekim drugim udrugama, pa su napisali i zanimljive reportaže, primjerice o speleologiji koja je također vrlo usko povezana s geografijom, kaže Marelić te dodaje kako će financije biti najveći problem za izdavanje drugog broja časopisa, koji planiraju objaviti krajem ove ili početkom iduće godine.
– Ovisno o mogućnostima, a nadamo se da ćemo naići na pomoć i razumijevanje, planiramo časopis izdavati dvaput godišnje. Osim studenata, u prvom broju svoj je doprinos dala i naša profesorica dr. sc. Maša Surić, a nadamo se da ćemo već u idućem broju imati više članaka čiji će autori biti stručnjaci, a nastojimo se povezati i s nekim drugim studentskim udrugama i časopisima, rekao je na predstavljanju časopisa Tome Marelić.
U prizemlju Novog kampusa postavljena je i izložba fotografija terenskih nastava. Ove fotografije geografske tematike ulaze i u foto natječaj, a glasovati mogu i studenti s drugih odjela, završno sa srijedom 23. svibnja. Spomenimo i da je prvog dana “Dana geografije” održano predavanje dr.sc. Roberta Lončarića pod nazivom “Južni Sudan: nastanak nove države” te prezentacija PP Vransko jezero, uz prikazivanje dokumentarnog filma o Vranskom jezeru.