Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska bolnica dobiva ultrazvučni aparat i RCP uređaj

22.05.2012. 22:00
Zadarska bolnica dobiva ultrazvučni aparat i RCP uređaj


Promijenit ćemo zakon i gradovi će, a ne samo županije, biti u mogućnosti osnovati zdravstvenu ustanovu. Što se tiče Doma zdravlja Pag, kada saniramo sustav, imat ćete pravo biti samostalni, rekao je Ostojić


-Analizirali smo liste čekanja u Općoj bolnici Zadar i vidjeli da puno čekate na neke ultrazvučne pretrage. Samoinicijativno smo odlučili, u sklopu paketa ultrazvuka, kupiti ultrazvučni aparat za zadarsku bolnicu, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić na javnoj tribini na temu “Perspektiva hrvatskog zdravstva” koju je županijski SDP organizirao u prostorijama Gradske knjižnice Zadar – Ogranka Arbanasi.
Ostojić je pojasnio kako je riječ o neurološkom ultrazvuku koji će se, nakon kupovine dodatnih sondi, moći koristiti i za ultrazvučni pregled dojki.
– Natječaj je već sedam dana objavljen na internetskoj stranici ministarstva. Prije tjedan dana dobio sam molbu da se iz decentraliziranih sredstava dopusti nabavka radiološkog RCP uređaja za Opću bolnicu Zadar i kada sam u obrazloženju vidio da je postojeći uređaj star 20 godina, naravno da sam to dopustio. Dug hrvatskog zdravstva iznosi više od 7 milijardi kuna, postoje bolnice koje nisu plaćale tisuću dana, a naša je obveza ulagati u vaše zdravlje. Što se tiče Ministarstva zdravlja, nemojte biti zabrinuti, zajedno s Ministarstvom financija poplaćali smo sve dugove veledrogerijama duže od 365 dana za sve bolnice, pa i za županijske bolnice za koje je odgovorna Županija. U dogovoru s Ministarstvom obrane, uveli smo helikoptersku službu tijekom 12 mjeseci za pružanje hitne pomoći na otocima, rekao je Ostojić dok je predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar-Dračevac istaknula kako u Zadru nedostaju ortodonti, ginekolozi i pedijatri.
Odgovarajući na pitanje predsjednice županijskog SDP-a, Ostojić je najavio i zakonske promjene koje će gradovima omogućiti osnivanje domova zdravlja što bi trebalo riješiti i pitanje osnivanja Doma zdravlja Pag za koje je Sabljar-Dračevac istaknula kako je „zapelo u ministarstvu” u vrijeme prošle Vlade.
– Do konca godine sanirat ćemo zdravstveni sustav i uvesti rokove plaća od 60 dana, jer je zdravstvo, osim pružanja usluge, važan čimbenik razvoja i poticanja industrije. Promijenit ćemo zakon i gradovi će, a ne samo županije, biti u mogućnosti osnovati zdravstvenu ustanovu. Što se tiče Doma zdravlja Pag, kada saniramo sustav, imat ćete pravo biti samostalni. Dobit ćete financijska sredstva u skladu s potrebama i imati pravo skrbiti i o vašim građanima, poručio je Ostojić.