Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Stan mnogima i dalje san

Autor: Anamarija Bilan

22.05.2013. 22:00
Stan mnogima i dalje san

Foto: Vedran SITNICA



Činjenica je da se cijene na zadarskom području ni unatoč krizi nisu spustile nego tek 5 do 10 posto. Ulaskom u EU mnogi se nadaju da će se cijene sniziti


Vlada je ovih dana pokrenula novi program poticanja prodaje novoizgrađenih stanova POS+, kojim želi potaknuti prodaju gotovo dvadesetak tisuća neprodanih novih stanova.
Plan je da se na ovaj način potakne tržište nekretnina koje je u zadnje vrijeme zamrlo, kao i da se pomogne građevinarima i kupcima. Ipak, mnogi su skeptični prema ovoj Vladinoj mjeri i smatraju da, kao i mnoge prije nje, neće postići velik uspjeh. Naime, mnogi zamjeraju i uvjetovanu cijenu koja ne smije prelaziti 1.400 eura po četvornom metru za novogradnju, što je u Zadru zaista teško naći.
Što diktira cijenu?
 – U Zadru na tržištu ima nešto stanova u novogradnji, ali neusporedivo manje nego li je to u Zagrebu. Mislim da će se i do tih stanova teško doći jer će cijena biti problem. Naime, u Zadru je teško naći novoizgrađeni stan koji se prodaje za 1.400 eura po četvornom metru. Zbog svega ovoga pomalo sam skeptičan prema ovom Vladinom projektu, rekao je Dejan Marcikić vlasnik agencije za prodaju nekretnina Adriatic Riviera. Istaknuo je da tržište nekretnina stagnira već gotovo četiri godine, iako je situacija u Zadru čak i dobra u usporedbi s drugim dijelovima Hrvatske. Kao glavni problem ovog stanja navodi gospodarsku krizu, ali i činjenicu da su, unatoč krizi, cijene nekretnina još uvijek visoke, odnosno nisu realne.
 – Trenutačno uopće nema pravila o tome kolika je neka prosječna cijena. Nju diktira sve, lokacija, površina stana, godište stana i ostalo. Često se događa i da prodavatelji traže mnogo više, ali se prilikom prodaje cijena snižava i korigira i nekoliko puta. Na našem području mogu se naći stanovi od 900 do 2.500 eura po četvornom metru, ali to su cijene koje prodavatelji traže. Ipak, prosječna cijena za četvorni metar za manji stan kreće se od 1.500 do 1.800, a za veći od 1.100 do 1.400 eura po četvornom metru, rekao je Marcikić istaknuvši da su kupci postali dosta izbirljivi i da postavljaju uvjete koje je često teško ispuniti i naći stan kakav traže.
Kupcu uvijek puno
Iz jedne agencije također su rekli da je tržište nekretnina posljednjih godina u kolapsu te su izrazili sumnju u to koliko će ovaj program pomoći u njegovom vitaliziranju.
Iz agencije Idassa također su izrazili sumnju i skepsu prema vladinom programu i tome kako će on zaživjeti jer je do sada bilo nekoliko pokušaja poticanja tržišta kojima se tržište tek trgnulo, ali nisu postignuti nikakvi veći rezultati.
 – Tek će se vidjeti kako će tržište reagirati na ovaj program. Od dosadašnjih programa se mnogo očekivalo, ali ljudi nemaju novaca i malo bi ih se moglo uključiti, rekao je Vedran Vinketa iz agencije Idassa i dodao da je trenutno dio godine kad bi trebalo biti više upita, ali upitno je što će se od toga realizirati.
 – Postoji pravilo da je kupcu uvijek puno, a onome koji prodaje je uvijek malo, ali činjenica je da se cijene na zadarskom području ni unatoč krizi nisu spustile nego tek 5 do 10 posto. Ulaskom u EU mnogi se nadaju da će se cijene sniziti, jer su sada na razini europskih gradova, zaključio je Vinketa.