Jedrilica u kojoj je pronađena 1,1 tona kokaina bila je usidrena u marini Tankerkomerca

Slika korisnika admin
Suzana BANDIĆ

Istražitelji riječkog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta odigrali su ključnu ulogu u do sada najvećoj zapljeni droge u kojoj je sudjelovala hrvatska policija. Riječ je o, kako smo pisali, pronalasku više od tone kokaina na jedrilici što je zaustavljena na Kanarskim otocima.

U toj operaciji uz hrvatsku sudjelovale su i policije Republike Srbije i Kraljevine Španjolske, a rezultirala je uhićenjem četvorice krijumčara - dvojice Hrvata i dvojice državljana Srbije.

Ova višemjesečna akcija provodila se pod kodnim imenom "Maska". Isto ime imala je i operacija što je tijekom četvrtka finalizirana u BiH i Srbiji, dok je na dubrovačkom području u sklopu dijela tog kriminalističkog istraživanja nazvanog "Gladius III" uhićeno nekoliko hrvatskih dilera droge.

Šverc droge iz Južne Amerike u zemlje zapadne, ali i jugoistočne Europe, već je tradicionalni oblik kriminala po kojem su najpoznatiji na ovim prostorima bili braća Šarić, poznatiji kao balkanski narko-bosovi. Da ti putevi krijumčarenja nisu prekinuti, potvrđuje i ova posljednja akcija u kojoj je glavnu riječ vodila upravo hrvatska policija. Naime, kako doznajemo, a to se može zaključiti i na osnovu fotografije objavljene uz priopćenje na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova RH, jedrilica u čijim je posebno izgrađenim bunkerima pronađena 1,1 tona kokaina bila je usidrena u zadarskoj gradskoj luci i to na jednom od vezova u marini Tankerkomerca.

Otamo se plovilo uputilo prema Južnoj Americi, a njime je upravljao hrvatski skiper. Krijumčari su vjerojatno računali da na tom vrlo frekventnom dijelu marine još jedna jedrilica neće izazvati ničiju sumnju.

Slučaj će, kako stoji u priopćenju Ravnateljstva policije, preuzeti hrvatski USKOK jer je upravo njemu proslijeđena ta prijava, pa se može očekivati da će uskoro biti Hrvatska zatražiti izručenje ovih krijumčara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno