Kazališna škola Dragon teatra predstavlja produkciju Poe - nikad više

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

"Poe - nikad više" naziv je nove predstave u izvedbi i produkciji kazališne škole Dragon teatra koja će se održati u utorak u 20 sati u Kazalištu lutaka Zadar.

U predstavi "Poe - nikad više" igraju Jelena Murin, Eva Legović, Marija Bare, Jere Junaković, Antonia Gagić, Elena Bukvić, Adriana Šangulin, Josip Gregov, Marina Polovina, Katarina Golubović, Lora Lekaj, Jelena, Helena Knežević i Lucija Plazonić. Za kostimografiju je zadužena Anita Goreta, fotografiju Iva Perinčić, režiju i dramatizaciju Maja Šimić.

Eva Legović iznijela je detalje iz procesa rada koji je bio podijeljen na dva dijela. Prvi se sastojao od istraživanja Edgara Allana Poea i njegovog života, nakon čega su se glumci počeli baviti praktičnim dijelovima predstave.

- Svatko je dobio zadatak da stvori svog lika. U zadnjoj etapi usredotočili smo se u produkcijski dio predstave, kostimografiju, ugovaranje termina, slikanje za knjižicu, nizala je Legović, a to je ujedno i dio koji polaznici smatraju najvrjednijim - upoznavanje sa svim procesima nastajanja predstave.

S druge strane, kazališna škola im nije bila 'po špagi'.

- Nije lako raditi ovako fleksibilno otvoreno, pustiti da polaznici sami kreiraju predstavu, teško je bilo probiti početnu barijeru, no uspjeli smo. Jer, obrazovni sustavi su strukturirani i ne daju prostora za vlastito razmišljanje pa ga je na početku bilo teško i potaknuti, pojasnila je Šimić. Velik uspjeh je i to što iz kazališne škole nitko nije otišao. Svih petnaest s kojima je projekt započet  - bit će i na njegovom finalu u Kazalištu lutaka.

No, uz navedene kreativne prilagodbe, polaznici na čelu s Majom Šimić, bili su prisiljeni osmišljavati i načine kako da uopće vježbaju.

- I zbog toga hvala ACME-u koji nam je ustupio prostor. Adekvatan prostor za vježbu je bilo vrlo teško naći. Ili je prostor bio jako skup, ili nije grijan i nije imao higijenski minimum. A trebao bi nam prostor samo za vježbe.  Jer, kad si kazalište teško dijeliš prostor s drugima zbog stalnih proba. Ovako se snalazimo, šutimo i radimo, kaže Šimić.

Ovo je inače treća godina rada škole za mlade Dragon teatra koji je vrlo brzo nakon svog osnivanja shvatio da nema ništa od alternativnih kazališta i umjetnosti. Odlučili su se stoga krenuti  u pedagoške vode i kazališnu priču koja traži tržište, pojasnila je Šimić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno