Šetnica na Bilom brigu opasna za šetače!

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Nakon što je prije nekoliko dana motociklist na šetnici na Bilom brigu oborio 5-godišnje dijete, javilo nam se nekoliko roditelja koji su zabrinuti da se ovako nešto, ili, ne daj Bože još gore, ne dogodi. Naime, šetnica koja se pompozno otvorila uz koncert Gibonnija i najavljivala kao druga Kalelarga, od samog otvorenja samo propada.

Umjesto šetališta, druge Kalelarge i poduzetničkog života, na bilobriškoj šetnici su napušteni, porazbijani i, blago rečeno, prljavi poslovni prostori, razbijeno staklo ispred i u njima, podne ploče čak obrasle travom, željezna konstrukcija po sredini je zahrđala, a u "zelenim otocima" sa stablima, ostaju tragovi kućnih ljubimaca. S druge strane, brojna djeca ovog vjerojatno najmnogoljudnijeg zadarskog kvarta, na ovoj bi šetnici mogla i željela voziti bicikle, romobile, loptati se i trčkarati bezbrižno.

Mogla bi, ali ne mogu jer, kako kažu tamošnji stanari, za sigurnost na tom području - nitko se ne brine.

Kako kažu ovi stanovnici Bilog briga, unatoč pozivima policiji, nitko nije došao naplatiti nekoliko kazni motoristima koji jure kroz pješačku zonu i ugrožavaju sigurnost pješaka.

Janko Perica, vlasnik kafića Yolanda, ispred kojeg se i dogodio posljednji incident ističe da je i sam nekoliko puta zvao policiju zbog ovog problema, ali da se nisu odazvali.

- Oni znaju da taj problem postoji, ali govore da ne mogu ništa učiniti. Svakodnevno gledam što se tu događa. Šetnica bude puna djece, i moja djeca se ovdje igraju pa sam zabrinut. Otkad se dogodilo to neki dan, ne samo da se ništa nije promijenilo, kao da motociklisti još brže voze. Čak i automobili prolaze. Ima ih svakako onih što voze vrlo sporo i jako paze, ali mnogi zaista jure. Žalosno je da se nešto poduzima tek kad se nešto dogodi. Po šetnici su porazbijane stijene od napuštenih poslovnih prostora, znamo imati i problema s lokalnim pijancima, sigurnost je ovdje na niskim granama. Ja uredno plaćam svoje obveze, komunalnu naknadu, najam terase, a nitko se nije u stanju malo pobrinuti za ovo sve, kazao je Perica.

Majka djeteta koje je oborio motocikl, Marijana Dragaš, ističe da je njoj najvažnije da joj je dijete ostalo živo i zdravo.

- Ali istina je da mnogi ne poštuju činjenicu da je šetnica pješačka zona, čime ugrožavaju sigurnost djece koja se ondje igraju, ali i ostalih pješaka. No, to je nešto čime bi se trebale pozabaviti nadležne institucije, kao i sa svim ostalim problemima na Bilom brigu, rekla je Marijana Dragaš.

Katarina Peranić, majka dviju djevojčica te supruga jednog od aktera posljednjeg incidenta, koja živi na šetnici, ističe da je sramota da su se morali obratiti medijima.

- Sramota je što mi uopće o tome raspravljamo zašto motoristi voze kroz pješačku zonu. Svaki dan se ovako nešto može dogoditi. Samo u ovoj ulici živi preko tisuću ljudi. Što nije dužnost službi da se za njih brinu? A ni policija ni komunalno ne reagiraju na naše pozive. Samo prebacuju odgovornost s jednih na druge. Napušteni poslovni prostori su kao javni zahodi, smetlište, izvor zaraze, štakori iz njih izliću, staklo je porazbijano. Pojedini vlasnici pasa ne skupljaju za njima po šetnici. Ni njih nitko ne kažnjava. Ne znam kad je zadnji put ovuda prošao škovacin. Ispred jednog od tih prostora se okupljaju pijanci koji znaju biti strašno neugodni. Od Nove godine do danas su se tu na šetnici dogodile dvije brutalne tučnjave... Što se treba dogoditi da bi se nešto poduzelo, pita se ova Zadranka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno