U Zadru održan susret glavnog odbora Društva ekonomista i gospodarstvenika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Neobična sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar bila je trinaesta, ali i prva na kojoj se ikad pred gospodarstvenicima neke sredine u Hrvatskoj  okupila "krema",  odnosno  Glavni odbor Hrvatskog društva ekonomista (HDE). Sastav: predsjednik  HDE prof.dr.sc Ljubo Jurčić, tajnik dr.sc. Mladen Mlinarević,   dr.sc. Branimir Lokin, doc.dr. sc. Tomislav Ćorić, dr.sc. Dragan Kovačević, prof.dr.sc.  Mato Crkvenac,  prof.dr.sc. Lovorka Galetić, prof.dr.sc. Jože Perić, a   dočekali su ih mr.sc. Dario Jurin (i sam član istog odbora)  Predsjednik  HGK Gospodarske komore Zadar, gradonačelnik Zadra  Božidar Kalmeta,  dogradonačelnik Zvonimir Vrančić, dožupan Božidar Longin. Eminentno društvo gospodarstvenika Zadarske županije i - studenti ekonomskih usmjerenja Sveučilišta u Zadru, s ciljem osvrta na poslovanje županijskog gospodarstva u 2014. godini te -  Javne stručne rasprave na temu  "Ekonomska situacija u Hrvatskoj - mogući pravci izlaska iz krize" u vidu okruglog stola i debate sudionika iz realnog sektora, odnosno onih  koji stvaraju dohodak.

 - Zadarska županija i njeno gospodarstvo, uz sve svoje probleme, ima  niz pokazatelja koji ohrabruju i, na žalost, odstupaju od još aktualnih  kretanja u Hrvatskoj obilježenih krizom. Preko 3.500 pravnih osoba u gospodarstvu najviše je što smo ikad imali uz rast od 8 posto, a 20.690 zaposlenih u gospodarstvu u pravnim subjektima, obilježeno je rastom od  4 posto. Prihodi od 11 milijardi kuna rasli su 3,1 posto, a rashodi dosegli  11 milijardi kuna, na žalost s većih 3,5 posto rasta. Izvoz je rastao 5,5 posto s udjelom od 22,4 posto u ukupnim prihodima, redao je podatke Jurin.

Goste je pozdravio gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta pozdravivši -  struku, te navodeći zadarsku muku i primjer slušanja i neslušanja struke, naglašavajući najveći problem Hrvatske - ekonomiju i potrebu izlaska iz krize, te rasta i zapošljavanja, a na što treba odgovoriti ovdje okupljena struka. Podsjetio je da je Zadar 2002. dok se na ovim prostorima  nisu radile studije i elaborati, a koje sad svi rade jer ih EU traži,  Zadar od  prisutnog dr. Lokina naručio Strategiju razvitka.

- Poslušavši je ovdje smo gdje jesmo, naravno da trebamo bolje, ali  smo i ovakvi bolji od ostatka Hrvatske, rekao je gradonačelnik.

Dožupan Longin iznio je pozitivne brojke županije, posebno uz turizam istakavši metaloprerađivače i marikulturu te prehrambenu industriju.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista dr. Ljubo Jurčić zahvalio je  na ovakvom okupljanju i gostprimstvu naglasivši da je odsustvo razgovora i poštivanja struke od strane politike razlog stanja u kojem je Hrvatska.

- Čak 30-ak zemalja prošlo je stanje koje prolazimo i znanost ima  rješenja jer ona taloži znanja tisuća generacija. Napredne su one zemlje  čija politička elita uvažava znanje i struku. Uz uvažavanje globalizacije i  europeizacije, ako se ne razvijemo vlastitim snagama  razvoja neće biti.  Mi možemo služiti tome, umjesto da budemo dno EU 28-orice.

Panel je vodio dr. Mlinarević predstavivši sudionike i dajući im da se  izraze gdje su najjači, podsjećajući na odsutnost dijaloga s politikom.

Da je Hrvatska u krizi svi su složni i naznake krize dijagnosticirane su.  Kakvu terapiju primijeniti da  bolesnik ozdravi? Tu su već razlike znatne,  a razgovori bi dobro došli. Ekonomisti kažu da država s njima više ne  priča. Gospodarstvenicima pak zahvaljuju jer bez njih i njihova je znanost tek - povijest i knjiško štivo.  Bilo je tu puno različitih prijedloga, pala  je i pokoja pohvala Zadru, kao boljem od loših drugih. Činjenica da se za  4 sata rasprave nitko nije digao svima je bila pohvala i potvrda da su  ovakvi susreti potrebni, a nastavak je barem na ovoj razini najavljen. Zadrani su kao jedan od razloga da su bolji, ili manje loši od ostalih, istakli i  - zajedništvo. Njega, po svemu sudeći u Hrvatskoj imamo najmanje. Utjeha, ako je moguća spram krize, siromaštva, bijega mladih i brige za Hrvatsku, iskazana je u onom da smo prošli i gore, ali i tome da ova zemlja  može hraniti 20 milijuna, dati energiju za 10 milijuna i sa 20 posto boljim  ekonomskim prilikama pružiti svojim ljudima duplo bolji život, naspram niza zemalja koje moraju duplo više raditi i biti bolji, da bi im bilo  20% bolje. To je resurs. No nije kapital niti je pretvoren u tržišnu kategoriju. Kažimo da je dio prisutnih istaknutih ekonomista bio u našim vladama,  a dio se nada to biti uskoro. Hoće li tada stvari na bolje?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno