Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na 26. SLUK-u okupit će se 200-tinjak sudionika

22.05.2017. 22:00
Na 26. SLUK-u okupit će se 200-tinjak sudionika


U Kazalištu lutaka Zadar od 1. do 4. lipnja održat će se tradicionalni, 26. po redu, Susret lutkara i lutkarskih kazališta hrvatske – SLUK. Ovogodišnji SLUK bit će prvi koji će se službeno odvijati u novom Kazalištu lutaka, budući da se prošlo izdanje koje je održano u Zadru 2011. godine, nije moglo održati u netom dovršenoj zgradi, zbog čekanja potrebnih dozvola za uporabu.
Na ovogodišnjoj smotri lutkarstva očekuje se 200-tinjak sudionika, koji će, osim u predstavama, sudjelovati u različitim radionicama, seminarima i okruglim stolovima. Desetak predstava izvest će se na tri različite pozornice – u Kazalištu lutaka, u HNK te u novouređenoj Kneževoj palači, koja će tako poslužiti još jednoj novoj svrsi.
– SLUK kao mjesto susreta najboljih predstava hrvatskih profesionalnih lutkarskih kazališta imao je i danas ima važnu ulogu u promicanju  umijeća lutkarstva, ali istodobno je prilika za sučeljavanje pogleda i stajališta, susretište stvaralaca, kolega i dobrih prijatelja. Bit će to veliki kulturni događaj nacionalnog karaktera u Zadru, najavljuju organizatori.
Zadru je ovo treće domaćinstvo najvažnije lutkarske smotre u državi. Prvi put kod nas je organiziran 1972. godine, zatim ratne 1991. godine i posljednji put 2011. godine. Te je godine otvorena i nove zgrada Kazališta lutaka Zadar, prva zgrada koja je u Hrvatskoj, nakon 116 godina, posebno izgrađena za kazališne potrebe.
Napomenimo kako je susret ujedno natjecateljskog karaktera – dodjeljuje se deset Nagrada i posebna Nagrada „Branko Stojaković” za ukupnu likovnost predstave, kao i posebna povelja HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.
Tijekom godina SLUK je, kažu u KLZ-u, sve uspješniji i bolji, sadržajem dakako, pa je postao neizostavan na hrvatskoj lutkarskoj sceni, a rado ugošćuje kazališta iz susjednih zemalja. Festival je prošao različite organizacijske mijene, ali je ostao mjesto susreta najboljih lutkarskih ostvarenja u državi.
Selektorica ovogodišnjeg SLUK-a, Ana Prolić, odgledala je sve prijavljene predstave te je za sudjelovanje na Susretu odabrala: Pipi Duga Čarapa (Gradsko kazalište lutaka Rijeka), Nije me strah (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku), Male priče o nestašnoj Sonji (Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac), Ukradeno sunce (Gradsko kazalište lutaka Split), Karlson s krova (Kazalište lutaka Zadar), S razlogom (Kazališna družina Pinklec), Nevidljiva (Kazalište Virovitica) i Snježna kraljica (Zagrebačko kazalište lutaka)