Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pozivi na zajedništvo, čestitke pobjednicima i najave “bitki” u Vijeću

22.05.2017. 22:00
Pozivi na zajedništvo, čestitke pobjednicima i najave “bitki” u Vijeću


Jutro poslije, iako se dojmovi od nedjeljnih izbora nisu u potpunosti slegli, vjerojatni novi župan Zadarske županije Božidar Longin, još jednom je zahvalio svima koji su mu dali povjerenje glasom na izborima. Iako je Longin u izbornoj noći u stožeru bio oprezan u svojim izjavama, nakon što je prešao izborni prag od 50 posto rekao je:
– Dugo smo i puno radili. Obišli smo sve općine u županiji, uočili probleme, a biračima smo ponudili ozbiljan program u kojem smo obradili i gospodarstvo, školstvo, zdravstvo, demografiju, infrastrukturu, poljoprivredu… Radit ću i zalagat se da Zadarska županija postane županija u koju će se useljavati, a ne iz nje iseljavati. Stoga smo se u kampanji i bazirali na naš program koji sve to nudi, kazao je Longin.
Zahvalio se i biračima koji nisu glasali za njega, dodavši kako je pred njim odgovoran i ozbiljan posao da ih razuvjeri i pokaže suprotno.
Poziv na zajedništvo
Reakciju na izbornu pobjedu zatražili smo od novog gradonačelnika Zadra Branka Dukića.
– Želim zahvaliti građanima jer su prepoznali u nama garanciju mirnog razvoja Zadra. Tražili smo stabilnu vlast i dobili smo je na ovako uvjerljiv način. Moj zadatak je opravdati povjerenje koje su mi dali i iskoristiti ga na dobrobit svih građana. Hvala članovima HDZ-a, koalicijskim partnerima, mladeži, simpatizerima i prijateljima koji su bez pogovora odradili kampanju. Za pobjedu na izborima, jednako kao i za vođenje grada, trebate dobar tim. Naš tim se pokazao najboljim, rekao je Dukić.
Ipak jednoj osobi se posebno zahvalio, svom prethodniku, Božidaru Kalmeti.
– U Hrvatskoj politici nije se dogodilo da novi kandidat ima ovakvu podršku svog prethodnika. Božidar Kalmeta je pokazao svoju veličinu, pokazao je da mu je Zadar na prvom mjestu. Njegovo iskustvo bit će mi dragocjeno u narednom periodu, dodao je Dukić izrazivši uvjerenje kako će njegovi protukandidati, nakon što je kampanja završena, podržati dobre projekte i ideje.
Čestitke oponentima
– Neovisno što imamo većinu u Vijeću pozivam sve moje protukandidate da zajedno pokažemo zrelost, političku pristojnost, konstruktivnost i zajedništvo u bitnom. Čeka nas puno posla, ali krećemo s dobre pozicije, naglasio je Dukić.
Sabina Glasovac, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zadra koalicije SDP-HNS-HSS zahvalila je svim Zadrankama i Zadranima koji su u nedjelju izišli na izbore, a posebice onima koji su povjerenje dali njezinoj političkoj opciji.
– Na žalost, broj glasova nije bio dovoljan za drugu priliku, odnosno da se borimo u drugom krugu. Pobjedniku, dr. Branku Dukiću, čestitam, a želim izraziti i nadu da će Grad voditi transparentno i odgovornije od svog prethodnika. Mi ćemo i dalje biti odgovorna oporba koja će pratiti svaki njegov korak, a kroz amandmane i inicijative u Gradskom vijeću učinit ćemo sve da dođemo do realizacije našeg programa, kazala je Glasovac i kao prioritete navela jeftinije vrtiće, besplatne udžbenike za djecu, obroke u školama, adekvatnu skrb i mjesto u staračkim domovima za sugrađane starije životne dobi. Predsjednica GO SDP-a najavila je i kako će sa svojim koalicijskim partnerima pozorno pratiti i realizaciju predizbornih obećanja vladajućih, a prije svega izgradnju škole na Novom Bokanjcu, sanaciju odlagališta otpada u Diklu i izgradnju kanalizacije.
Kandidatkinja Akcije mladih i nezavisnih te MOST-a, mr.sc. Marjana Botić, prije svega izrazila je zadovoljstvo rezultatima izbora za koje je kazala kako su 150 puta bolji nego na prethodnima kad se AM zapravo i prvi put i uključila u izbornu utrku u Zadru i Zadarskoj županiji.
Treća opcija
– Ono što smo priželjkivali, smo i dobili. Ipak smo treća opcija,  međutim, kad pogledamo izlaznost, moram priznati da smo svi razočarani. Te brojke dale su nam misliti i nametnule pitanje: što to ljudi, koji tvrde kako nisu zadovoljni postojećim stanjem žele, kad nisu niti izišli na izbore, kaže Botić ističući kako je zadovoljstvo uspjehom na izborima Akciji mladih i MOST-u tim veće s obzirom da su, tvrdi, bili najmanje zastupljeni u pisanim medijima, čak manje i od opcija i listi koje su polučile daleko lošije rezultate od njih.
– Nastavit ćemo rovovsku bitku te uz edukaciju, prijedloge i inicijative, ojačani brojčano, postići ćemo promjene. Branit ćemo sve vrijednosti od koruptivno-interesnih skupina i mogu reći kako će se ubuduće zaista drugačije odlučivati u Gradskom vijeću Grada Zadra, poručila je Botić ističući kako će koalicija sukladno predizbornim dogovorima u narednih nekoliko dana odlučiti tko će ih zastupati u Gradskom vijeću, a tko u Županijskoj skupštini.