U akciji Jaguar teško ranjena šestorica branitelja

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan jučer je na brdu sv. Martin, pored istoimene crkvice, na osobit svečan i emotivan način po prvi put nakon Domovinskog rata na jarbol podignut hrvatski stijeg.

- Dani su to ponosa i slave kad je prije 25 godina, 22. svibnja 1992., u akciji Jaguar oslobođeno zloglasno brdo Križ. U akciji je sudjelovala i postrojba sa Sv. Martina, 2. satnija 2. bojne 159. brigade, priča Željko Perić, ratni zapovjednik.

Crkvica sv. Martina iz 14. st. podignuta je iznad Sukošana na brdskoj uzvišici. Do provale Turaka bila je sukošanska župna crkva. U više navrata je bila do temelja porušena.

- Posljednji put su je srušili agresori, JNA i srpski pobunjenici, u Domovinskom ratu 17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je sa čak četiri eksplozivne naprave postavljene u kutovima crkve, podsjećaju sukošanski branitelji.

Mještani i branitelji, koji su uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina. Obitelj pok. Šime Dijana Tralje kupila je svečev kip.

- Večer prije oslobođenja Križa zapovjednik protuoklopnog voda Miro Labus je s bestrzajnim topom pogodio zgradu u kojoj je bilo streljivo, nastao je vatromet koji je trajao dugo u noć, navodi Perić te nastavlja:

- Zadali smo im konačni udarac koji ih je natjerao na predaju, podsjeća Perić te se zahvaljuje suborcima iz 4. satnije Debeljak koji su ih štitili od prodora četnika iz pravca vojnog aerodroma i Babinduba.

U zauzimanju brda Križ teško su ranjeni zapovjednik 2. satnije Željko Perić, dozapovjednik Željko Kralj, zapovjednik bojne Marin Žepina, zapovjednik protuoklopnog voda Miro Labus, logističar Darko Bičić i bojovnik Marinko Rašo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)