Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zrmanja, Krupa i Krnjeza osvojile srca stotine trkača

22.05.2017. 22:00
Zrmanja, Krupa i Krnjeza osvojile srca stotine trkača


Zadar Outdoor Festival i službeno je završio proteklog vikenda Trailom tri rijeke koji je okupio stotinjak natjecatelja. Vikend održavanja festivala krajem travnja donio je sa sobom loše vrijeme te su brojne aktivnosti odgođene. Jedna od njih bila je i ovaj trail, mnogima najzanimljiviji dio festivala.
Tri rijeke iz naslova traila su Zrmanja, Krnjeza i Krupa. Natjecatelje je u kišno subotnje jutro autobus pričekao na velikom parkiralištu iznad dvorane na Višnjiku, a kiša nas je pratila cijelim putem do Muškovaca, odnosno Berberovog buka, odakle je krenuo start 14 kilometara duge utrke.
Kudin most
Nakon kratkog zagrijavanja na mjestu gdje inače završavaju utrke raftinga na Zrmanji, trail je startao malo iza 10,30 sati.
Asfaltni dio u dužini od oko 1,200 metara poslužio je natjecateljima, a pogotovo onima u formi, da ga iskoriste za trčanje. Nakon toga uslijedio je put uz korito Zrmanje i prvi pogledi od kojih zastaje dah, a kojih je tog dana bilo još jako puno.
Prva postaja sa iso pićima, vodom, voćem i keksima dobro je došla svima, a natjecatelje je nakon toga čekao najteži dio utrke – uspon po strmini i jako teškoj stazi.
Utrka je imala oko 650 metara ukupnog uspona, a išla je kanjonom Zrmanje, ovećim usponom na vrh kanjona pokraj mjesta Golubić, zatim silaženjem ponovo do Zrmanje, pa uz tok rijeke Krupe, preko male rijeke Krnjeze, te zatim opet uz tok rijeke Krupe prostranim zelenim livadama sve do cilja.
Pogled na Kudin most sa uzvisine nakon koje kreće serpentinasti spust ono je zbog čega se dalo brzo zaboraviti na sav dotad stečeni umor. Na jednom dijelu staze rijeku smo prelazili gazeći preko kamenja koje na tom mjestu izviruje iz vode, držeći se za konop rastegnut s jedne na drugu stranu. Na drugom prijelazu dočekao nas je čamac u koji smo se ukrcali, da bi nas skiperi iz Rafting centra Zrmanja privukli na drugu stranu. Tamo smo se popeli na rub gumenjaka i skočili na blatnjavi rub rijeke i nastavili dalje. Iskustva su to koja se svakako ne mogu doživjeti na većini trailova u našoj okolici.
Odlična organizacija
Prolazili smo područja na kojima se međusobno nismo mogli čuti od zaglušne siline bukova, do dijelova u kojima smo se šetali zelenim livadama, uz vodu tako mirnu i bistru, zrcalnu, takvu da bi se u njoj Narcis dobro mogao pogledati.
Uvjeti su bili, rekli bi iskusni trkači – idealni. Kiša je prestala kad smo došli u Muškovce, a u nastavku utrke bilo je većinom poluoblačno uz umjeren vjetar, djelimično malo kiše, a pred ciljem i sunca.
Na cilju utrke, predivnom prostoru pred manastirom Krupa, natjecatelje je dočekao ukusan ručak i okrepa. Oni koji su ranije stigli autobusom su vraćeni u Zadar, a oni koji su trail shvatili malo “neozbiljnije, odnosno 14 kilometara proveli kao laganu šetnju u prirodi, vraćeni su kombijem do Zadra ili do Muškovaca ukoliko su na start došli vlastitim prijevozom.
Napomenimo kako su organizatori odradili odličan posao, staza je bila jako dobro obilježena, a raspored punktova s osvježenjem bio je dobar i učinkovit. Ujedno se nadamo kako će utrka na rasporedu festivala biti i dogodine jer se Trail tri rijeke pokazao kao pravi hit.