Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nakon osam nagrada na međunarodnim festivalima “Kaštanka” pozvana i u Kinu!

23.05.2018. 12:31
Nakon osam nagrada na međunarodnim festivalima “Kaštanka” pozvana i u Kinu!


Iako smo već naviknuli na besprijekoran talent zadarskih lutkara, koji svako malo potvrde i nagrade od strane struke, novi uspjeh i priznanje mladih umjetnika ponovno je podigao ljestvicu izvrsnosti!
Predstava Kaštanka u režiji Vjere Vidov i u kooprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica na festivalskoj je turneji kroz desetak dana prošla pet međunarodnih festivala i osvojila osam nagrada. Gotovo svaki segment predstave je nagrađen. Borila se u konkurenciji zemalja poput Izraela, Slovenije, Španjolske, Kine, Bugarske, Grčke, Srbije, Poljske, Italije,…
S obzirom da su to bili internacionalni festivali duge tradicije, popraćeni od strane kritičara i žirija koji zaista znaju što rade, nagrade koje je Kaštanka osvojila još su značajnije.
Ove divne vijesti na konferenciji za medije objavili su ravnateljica KLZ-a Iris Pavić Tumpa, redateljica Vjera Vidov, glumci i ostali sudionici (tehnička podrška) predstave. Predstava je proizašla iz redateljske palice Vjere Vidov kojoj je u priči pomogao zaista širok spektar ljudi. Dio ove uspješne “priče” bio je prisutan na konferenciji, međutim, kolege iz Kazališta Virovitica nisu uspjeli doći zbog primanja kod gradonačelnika. Pri tom se nadamo da će i naše lutkare također primiti gradonačelnik Zadra i uputiti im zaslužene pohvale i priznanja.
– Kaštanka je jako mlada predstava, ima tek 9 mjeseci, a već je bila na četiri međunarodna festivala i dobila osam nagrada (Kragujevac, Zaječar, Trgovište i Sarajevo): Sara Lustig je u Kragujevcu dobila nagradu za animaciju, Natalija Burnos za scenografiju, u Zajčaru smo dobili nagradu za redateljsku poetiku i scenski izraz (glavna nagrada). Sve skupa osvojili smo 3 Grand Prix nagrade. U Bugarskoj smo dobili prvu nagradu Grand Prix, u Sarajevu Grand Prix nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Sara Lustig za najbolju animaciju, Igor Karlić za originalnu glazbu, a dobili smo i nagradu za najbolju poetiku lutkarskog izraza koju dodjeljuju novinari i kritičari, rekla je redateljica Vidov, dodavši kako su mnoge festivale morali i odbiti (Teheran, Rusiju, Ukrajinu) jer su se poklapali s ugovorenim festivalima. No, svakako ih planiraju planiraju posjetiti dogodine.
Zahvalila se ravnateljici Pavić Tumpi i ravnatelju Kazališta Virovitica Miranu Hajošu na ukazanom povjerenju i datoj prilici, dodavši kako su imali zabranu dolaska na probe.
Iako svi zaslužuju riječ hvale, Vidov je posebno istaknula zasluge glumaca. Pošto je i sama glumica KLZ-a, zna koliko predstava ovisi upravo o njima – glumcima, i njihovoj ljubavi prema onome što rade.
Glumica u predstavi Kaštanka, Irena Bausović, također nam je prenijela svoje dojmove, posebno istaknuvši festival u Sarajevu.
– Komisija iz Bugarske nam je nakon predstave rekla: 'Djeco, vi ste divni!', a čak ih je i rasplakala. Pohvalili su nas da smo u potpunosti u funkciji predstave ida se bavimo samo svojom animacijom. Tu posvećenost animaciji i lutkarstvu komisije su uvelike nagradile, i poručile kako je ovo predstava koja je napravila korak naprijed. Sve druge predstave komisije su već donekle vidjele, ali Kaštanka je donijela nešto više, rekla je Bausović.
Na konferenciji za medije najavljen je i odlazak Kaštanke u Šibenik,  25. lipnja, zatim 8. srpnja u Kotor (Crna Gora), i krajem 8. mjeseca u  Peking ( Kina), na svjetski kongres Assitej, gdje je u konkurenciji 1500  prijavljenih odabrana među samo 10 međunarodnih predstava. To će  biti prvo sudjelovanje Kazališta lutaka na Assiteju. Također, u 9. mjesecu Kaštanka putuje na festival u Bugarsku (Plovdiv, Sofija) a sudjelovat  će i na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF.