Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Studenti iz Sarajeva tri dana boravili u Zadru

24.05.2018. 08:40
Studenti iz Sarajeva tri dana boravili u Zadru


Udruga katoličkih studenata 'Emaus' iz Sarajeva boravila je na svom trodnevnom studijskom putovanju u Zadru do nedjelje 20. svibnja. Domaćin im je bio mr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar i župnik Župe svetih Ivana i Pavla u Petrčanima. Studenti su spavali u župnoj kući u Petrčanima, a u nedjelju svakog studenta ručkom je počastila jedna petrčanska obitelj na način da je svaki student tu nedjelju bio gost u jednoj obitelji u Petrčanima. Za vrijeme boravka u Zadru posjetili su sve crkve na Poluotoku i Muzej Zlato i srebro Zadra kod benediktnki. U subotu 19. svibnja studenti su sudjelovali na večernjem euharistijskom klanjanju u zadarskoj crkvi Gospe od Zdravlja uoči svetkovine Duhova.
Udruga 'Emaus' djeluje kao jedan od projekata u sklopu Nadbiskupijskog centra Ivan Pavao II. u Sarajevu. Udruga okuplja 45 studenata. Svakog ponedjeljka okupljaju se u centru Ivan Pavao II. kada imaju tematska predavanja u sklopu kojih razmjenjuju osobna iskustva, razgovaraju o vjeri i smislu života, imaju klanjanje pred Presvetim. Nedjeljom se zajedno okupljaju na misi u Sarajevu. Organiziraju duhovne obnove ususret Božiću i Uskrsu, ove godine duhovnu obnovu za studente u Sarajevu predvodio je don Damir Stojić. Djeluju humanitarno, organiziraju humanitarne akcije u došašću i korizmi. Za vrijeme akcije 'Volontirati je in' u došašću studenti iz udruge 'Emaus' pohodili su škole i dijelili letke u želji da djeci podignu svijest o volontiranju. U sklopu te akcije bili su ispred Konzumovih trgovina gdje su prikupljali hranu koju su ostavljali ljudi, a studenti su je dali socijalno ugroženim obiteljima. U korizmi su proveli akciju 'Mladi protiv gladi' koja se organizira petu godinu. Prikupljenu hranu u toj akciji podijelili su Caritasu, Kruhu sv. Ante, Merhametu, Studentskoj menzi Nadbiskupijskog centra Ivan Pavao II. te su trinaest paketa hrane odnijeli potrebnima u jednu sarajevsku župu.
Udruga 'Emaus' djeluje od 1999. g. Nastala je na inicijativu jednog svećenika, najprije su se okupljali bogoslovi, a zatim studenti sa svih fakulteta u Sarajevu gdje dođu studirati mladi i iz drugih gradova. „Emaus ima svoje značenje jer studentima nudi mjesto gdje će doći, biti u zajedništvu, pogotovo katolicima. Kad studenti dođu u Sarajevo, treba im takvo mjesto. Kad sam došla u Sarajevo, bila sam izgubljena, samo sam učila, bila sam sama, na fakultetu, u stanu, nisam nikoga poznavala. Kad sam čula za 'Emaus', on mu u svemu pokrenuo u Sarajevu. Sve što radim zahvaljujem Emausu. Mene je 'Emaus' ostavio u vjeri. Možda bih se bila izgubila. U 'Emausu' dublje živimo pripadnost Crkvi, vjeri i činimo dobro“ rekla je Deana Leratić, predsjednica 'Emausa', studentica pete godine pedagogije.
'Emaus' svake godine organizira studijsko putovanje kao čin zahvale studentima za sve aktivnosti i volontiranje koje čine tijekom godine. Studijsko putovanje je završnica na kraju akademske godine da bi zahvalili Bogu i međusobno za svoj angažman tijekom godine. Svake godine idu u drugi grad i sredinu zanimljivu za njihovu izgradnju. Bili su u Međugorju, Sloveniji, Njemačkoj i drugdje.