Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DALIJA OREŠKOVIĆ: “Zadar pati od pretjerane turistifikacije!”

23.05.2019. 08:25
DALIJA OREŠKOVIĆ: “Zadar pati od  pretjerane  turistifikacije!”


U jeku kampanje za izbore, na klupici na zadarskom Forumu razgovarali smo  s Dalijom Orešković, predsjednicom novoosnovane stranke  START i nositeljicom liste kandidata te stranke za izbore za Europski parlament. Orešković je široj javnosti postala poznata kao predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a iako, kako kaže, nije htjela u  politiku, nije mogla ignorirati poražavajuće stanje pravosuđa i gospodarstva. U svojim istupima žestoko govori protiv "korumpiranih vladajućih", ali i "jalove oporbe", a za Zadarski list govori o svom viđenju  društveno-političkog stanja Zadra te o glavnim odrednicama programa  START-a.
Zašto ste danas u Zadru?


Ideja mobiliziranja građana
– Danas u Zadru, u okviru naše kampanje "Hrvatska u pokretu" tumačimo zašto je uopće nastao START kao nova politička stranka. Želimo  naglasiti da se ne radi samo o jednoj stranci, nego o ideji mobiliziranja  naših građana da se sami uključe i da budu dio društveno-političkih  promjena jer vidimo da je to jedini način i jedini mogući izlaz iz gliba u  kojem se Hrvatska nalazi danas. U protekla tri desetljeća je većim dijelom jedna stranka obnašala državnu, regionalnu i lokalnu vlast. Rezultati  tih politika vide se na svakom koraku, oni su više nego poražavajući i  uzrok su masovnog egzodusa našeg stanovništva u posljednjih nekoliko  godina. Iz naših regija, koje su bogate resursima, kao što je na primjer  Slavonija, ljudi nisu iseljavali ni neposredno nakon Domovinskog rata, a  iseljavaju se par dekada kasnije. To govori u prilog tome da nam nisu neprijatelji niti manjine, niti su uzrok egzodusa posljedice rata, već Hrvatska propada zbog korupcije i klijentelizma koji su ušli u svaku poru ovog  društva. I zbog nesposobnosti institucija da se s tim problemom učinkovito nose.
Naš logo simbolizira pokret. Ime stranke START signalizira da je Hrvatskoj potreban jedan novi početak – nova uspostava državnih temelja  shvaćenih, prije svega, kao izgradnja učinkovitih, odgovornih, neovisnih  i nepristranih institucija jer je to ono što smo propustili napraviti devedesetih kada smo stvarali državu. Ime START, osim novog početka, označava kraticu za Stranku transparentnosti, antikorupcije i razvoja i te tri  riječi su temeljni stupovi svih naših javnih politika. Pod antikorupcijom  postavljamo dijagnozu problema u društvu i kroz izmjene zakona  jačamo potrebna tijela da se možemo smatrati demokracijom kakva bi  ona trebala biti. Pod pojmom razvoja podvodimo ekonomske politike  koje, za razliku od svega što smo u Hrvatskoj imali do sada, ne promišljaju samo o četverogodišnjem mandatu jedne vlade, nego izgrađuju jednu  dugoročnu gospodarsku strategiju koja promišlja gdje se Hrvatska vidi  za 10, 20 ili 30 godina. To planiranje u središtu ima potrebe čovjeka i temelji se na integralnom zelenom održivom razvoju.


Obnova etičkih vrijednosti u društvu
A transparentnost znači izgradnju ili obnovu etičkih vrijednosti u  društvu, a onda i u politici i javnom životu općenito, jer su upravo taj integritet i moral ono što u konačnici definira i sadržaj pojedinih zakona, a  bitno utječe i na način kako se oni provode. I uspostavlja taj odnos odgovornosti između političara i građana koji ih biraju.
Kakvu biste "dijagnozu" postavili za Zadar?
 – Imam nekoliko predmeta na lokalnim sudovima u Zadru kao odvjetnica, a i susretala sam se s njime kroz Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, te sam tako ušla u potkožno tkivo grada i stekla dobar dojam  kako sam grad na toj lokalnoj i regionalnoj razini funkcionira. Pokraj  onog što se možda vidi golim okom, a to su, mora se priznati, neki dobri  rezultati koje ovaj grad ipak ima, ne može se zanemariti osnovni problem koji se ne rješava zbog neučinkovitosti i nesposobnosti funkcioniranja države.
Naime, unatoč tome što je u nekim pokazateljima, pa tako i u izgradnji  infrastrukture, grad Zadar i županija pokazala određenu uspješnost u  provođenju projekata niti ti eventualni uspjesi nisu bili pošteđeni od  sumnje na počinjenje teških koruptivnih kaznenih djela koje naše pravosuđe nije kadro riješiti u svrsishodnom roku.




Problem stare gradske jezgre
Osim problema korupcije i klijentelizma koje nije samo problem grada Zadra, već cijele države, u ekonomskom smislu i Zadar pati od pretjerane turistifikacije. U prošloj sezoni, a očekivana je slična situacija i ove  godine, izgrađeno je značajno više kapaciteta nego što je bila turistička  potražnja. Želimo upozoriti na činjenicu da pored turizma treba razmišljati i o drugim gospodarskim granama, a postojeći trendovi moraju  promišljati o održivosti.
Nadalje, možda u manjoj mjeri nego neki drugi gradovi, ali i grad Zadar bi mogao imati problema s prostornim planiranjem stare gradske jezgre jer je Poluotok, prema statističkim podacima, u razdoblju od 2011.  do 2017. godine, izgubio 21 posto stanovništva. Dakle, mora se razmišljati o revitalizaciji stare gradske jezgre i nekako to strateški osmisliti  u skladu s daljnjim interesima razvoja ovog grada.
Koje su glavne odrednice programa stranke START za predstojeće  izbore za Europski parlament?
– Po ova tri ključa – antikorupcija, razvoj i transparentnost, posložen je  i naš europski program, s time da mu je glavna podtema sigurnost  građana, shvaćena u užem i u širem smislu te riječi. Nedavno sučeljavanje spitzenkandidata u Europskoj komisiji pokazalo je da je upravo program START-a prepoznao glavne teme i goruća pitanja s kojima će se Europa nositi u mandatu sljedećeg saziva parlamenta. Krenut ću od klimatskih promjena, s time da s posebnim zadovoljstvom ističem činjenicu da  su svi naši prijedlozi vrlo konkretni i realno ostvarivi u vrlo kratkom roku.  U proteklih šest godina, otkako je Hrvatska članica EU, samtram da je  veliki poraz svih vlada što se nisu izborile za to da bilo koje tijelo Europske unije ima svoje sjedište u Hrvatskoj. Imajući to na umu, mi se zalažemo za to da se iz europskih fondova formira dijeljena flota kanadera  koja bi gasila požare u nekoliko država članica, a koja bi svoj stožer imala  u nekom od hrvatskih jadranskih gradova.  Smatramo kako bi ovaj prijedlog mogao dobiti relevantnu potporu. Hrvatska ima vrsne pilote, pa bi  ulaganje u primjerenu i najbolju opremu bilo, ne samo priznanje našim  ljudima i državi, nego bi poslužilo i kao nova poluga promicanja hrvatskog turizma i gospodarstva u cijelini.


Mreža ultrabrzih vlakova
Sučeljavanje spitzenkandidata je pokazalo da neki od kandidata vodećih grupacija podržavaju europsku mrežu ultrabrzih vlakova, financiranu sredstvima Europske unije. U Hrvatskoj je to predlagao jedino  START. To pokazuje koliko mi dobro dijagnosticiramo kako koristiti Europu da se više približi građanima i da građani vrlo konkretno i opipljivo  osjete kako Europa može pomoći kvaliteti života i standarda. Hrvatska  ima najgoru željeznicu. Mreža ultrabrzih vlakova bi pridonijela smanjenju ispušnih plinova i time bi pridonijela smanjenju posljedica klimatskih promjena. Korist ove mreže vidljiva je i u turizmu. Zamislite da  iz priobalne do kontinentalne Hrvatske možete doći za jedan sat u  udobnom i modernom ambijentu u kojem se može koristiti i usluge visoke tehnologija. U turističkoj sezoni bi smanjila potrebu korištenja prometnih sredstava koja imaju štetan utjecaj na okoliš. S mrežom ultrabrzih vlakova bi se i mobilnost radne snage mogla postići bez promjene  prebivališta ili boravka.
Nadalje, zbog činjenice da će klimatske promjene utjecati i na porast  razine mora, vodeći računa o budućnosti hrvatskog priobalja, zalažemo  se da se značajna sredstava iz europskih fondova preusmjere na istraživanja jadranskog podmorja što bi također našim institutima i znanstvenicima moglo otvoriti neka nova vrata.
Osim pitanja o klimatskim promjenama, za što će se još START zalagati u Europskom parlamentu?


Europa jača socijalnu sigurnost
– Zalagat ćemo se i za ostala pitanja koje je dio naše javnosti oštro kritizirao. I ova debata spitzenkandidata je pokazala koliko smo bili u pravu  – od oporezivanja velikih digitalnih platformi do promicanja načela  održivog razvoja u gospodarstvu te stavljanja u fokus rješavanja socijalne isključenosti kao jedno od ključnih pitanja vraćanja povjerenja europskih građana u europske demokratske procese. Naime, Europa polako napušta koncept neoliberalnih politika koje su dominirale posljednjih desetljeća, te se sve više okreće jačanju socijalne sigurnosti svojih  građana, pa su tako i teme, poput definiranja europske minimalne plaće  koju također START ima u svom programu, značajno bile zastupljene u  programima drugih stranaka diljem Europe.
Koliku snagu i utjecaj može imati nova stranka iz male Hrvatske u  jednom Europskom parlamentu?
– Može. Snaga u Europskom parlamentu ne broji se samo u tome koliko jedna stranka iz male države kao što je Hrvatska ima svojih predstavnika, već koliko su ti predstavnici sposobni povezati se s drugim grupacijama koje djele iste vrijednosti. Veliki je problem što većina naših  građana ne prepoznaje ove izbore kao nešto što je njima bitno, pa je u  Hrvatskoj postotak izlaznosti na europske izbore izrazito slab, kreće se  oko 20 posto. U razvijenim državama članicama izlaznost je oko 80 posto. Ako želimo biti ravnopravni građani Europe, moramo težiti ka  većem odazivu. S obzirom da nam iz Europske unije dolazi 70-80 posto  našeg zakonodavstva, ne smije nam biti svejedno tko će u Europi zastupati naše interese.
Kakva su Vaša očekivanja od ovih izbora?


Neizlazak na izbore
– Očekujem da i građani budu odgovorni jer samo odgovorni građani  mogu tražiti odgovornost i od onih koga se na izborima bira. Rezultat  europskih izbora utječe i na omjer snaga na našoj domaćoj političkoj  sceni. Svi oni koji su nezadovoljni sa stanjem u državi i s rezultatima vladanja od strane HDZ-ove vlasti, kao i svi oni koji su nezadovoljni i razočarani u jalovost postojećih oporbenih snaga, trebali bi svoju podršku  iskazati nekoj od novih opcija. Demokracija funkcionira samo tamo gdje  građani u njoj sudjeluju. Neizlazak na izbore, također je glas – glas da sve  ostane potpuno isto.
Često napadate HDZ i predsjednicu. Ako su sve uništili u zadnjih 30  godina vladanja, kako objašnjavate da ih građani uporno biraju?
– Izabrali su ih djelomično i oni koji na izbore nisu izlazili. Vladajući  vrlo vješto koriste medije i manipuliraju javnim mnijenjem upravo kako  bi obeshrabrili građane.
Evo jedan nedavni primjer. Koja je uloga predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović u ovoj kampanji? Predsjednica je, u jeku kampanje za europske  izbore, nakon što je obišla sve proslave pojedinih gradova i županija,  prateći misna slavlja rame uz rame uz predsjednika Vlade i HDZ-ove uzvanike, posjetila Kanadu te kroz medije poslala sliku oduševljenih predstavnika hrvatske iseljeničke zajednice. Čisto sumnjam da bi s istim  oduševljenjem predsjednica bila dočekana među našim novim iseljeništvom u Njemačkoj i Irskoj. To su isti oni iseljenici kojima je ta predsjednica poručila neka slobodno odu ako im ovdje nije dovoljno dobro.
To su te dvije Hrvatske i njihovi predstavnici koji se na ovim izborima  moraju prebrojati. Ljudi se moraju izjasniti kakvu Hrvatsku žele: onu  otetu od strane političkih elita ili onu koju bi trebalo vratiti ljudima koji  samo žele da Hrvatska bude poštena prema svima i da u njoj ljudi mogu  živjeti od svoga rada.