Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KULTURNA POSLASTICA Izložba Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija

23.05.2019. 12:00
KULTURNA POSLASTICA Izložba Nadrealni  svjetovi  Salvadora Dalija


Izložba "Dali; Nadrealni svjetovi", održat će se u izložbenom prostoru Kneževe palače Narodnog muzeja Zadar. Izložba će biti  otvorena za javnost od 1. lipnja do 15. listopada 2019.
Ova izložba predstavlja izbor skoro 200 najpoznatijih grafičkih listova, skulptura, tapiserija i reljefa te ostalih predmeta od keramike, stakla  te poznate Dalijeve sofe. Izložba je postavljena s idejom da posjetitelja  povede u nadrealni svijet velikog genija, osvijetli ne samo rad već i  život i djelovanje tog velikog majstora i njegove nenadmašive mašte.
Na samoj izložbi moći će se vidjeti izbor iz njegovih najobimnijih  opusa: Božanstvena komedija i Biblia sacra te izbor iz opusa Konji i  kompletne mape Trostrani klobuk, Edades de la vida i Homage Leonardu da Vinciju te jednu od njegovih najvećih grafika Une de Mai.


Opus Božanstvena komedija
Iz Dalijevog izvanrednog opusa slikarstva, dizajna pa čak i skulptura  upravo je grafika područje stvaralaštva koja je njegovu umjetnost približila najširem krugu publike. Izuzetno opsežan grafički opus predstavlja više od 1700 grafičkih radova u različitim tehnikama – od gravure,  drvoreza, litografije do miješanih tehnika. Grafički su radovi u glavnom  izrađivani serijski i izdavani u grafičkim mapama dok je grafika u isto  vrijeme bila izvrsna prilika za Dalija da ilustrira književna djela koja su  mu bila posebno bliska ili ona koja je htio komentirati i nadograditi  svojim radom.
Za opus Božanstvena komedija tog svestranog i ekscentričnog umjetnika angažirala je talijanska vlada 1950 godine – na sedamstotu godišnjicu Danteovog rođenja da ilustrira posebno izdanje Božanstvene  komedije. Za ovu seriju Dali je izjavio da posebno oslikava njegov  osobni duhovni razvoj i da mu je rad na toj mapi predstavljao posebni  izazov, ali kasnije, u svome stilu priznaje i to da Božanstvenu komediju  uistinu nikada nije čitao!
Za ilustraciju knjige u razdoblju između 1950. i 1952. godine stvara  101 akvarel. Zbog prosvjeda da djelo najvećeg talijanskog pjesnika ilustrira Španjolac talijanska vlada zaustavlja projekt. Projekt 1959. godine  preuzima i financira francuska izdavačka kuća pa je Božanstvena komedija umjesto u Italiji objavljena u Parizu, a kasnije je objavljena i u  Njemačkoj te na kraju – u Italiji. Na izložbi u Zadru upravo će se moći  vidjeti grafički listovi iz tog prvog, francuskog izdanja.
Dalijeve ilustracije za Bibliju Sacru čini 105 litografija, napravljene po  gvaš originalima. Bibliju je 1969. godine objavila izdavačka kuća Rizzoli  u Milanu. Biblija Sacra se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim  djelom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969., a naručitelj je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Giuseppe Alberto koji je sebi postavio zadatak  da će umjetniku vratiti vjeru u Boga.


Skulpture i reljefi
Organizatori su iznimno ponosni što su zbog velikog jubileja, 500.  godišnjice smrti velikog Leonarda da Vincija, u izložbu uspjeli uključiti  i Dalijev poklon velikom Leonardu – njegovu poznatu mapu Hommage  a Leonardo da Vinci.
Izbor skulptura i reljefa od bronce, među ostalima predstavljaju bista  Dantea, Nadrealistički anđeo i Vizija anđela, Menorah, tri velike plakete  i ostali radovi od bronce.
Od tapiserija posebno se odvaja njegova The persistence of time jer  je potpuno jednaka tapiserija visjela iznad postelje u Figueresu, tapiserija Don Quijote i The Char of Bacchus.
Na izložbi će se moći vidjeti i set keramičkih pločica, njegovo surađivanje sa Daumom u njihovoj kristalnoj pasti i njegovim objektima  u staklu i porculanu za Rosenthal.
Salvador Felipe Jacinto Dali (1904-1989) u povijest se nije zapisao samo svojom umjetnošću već i svojom kontroverznom osobnošću – njegovao je sliku apsurdnog i ludog umjetnika, a njegova osobnost i stil  života bili su vrsta umjetnosti.
Izložba je rezultat partnerstva između Narodnog muzeja Zadar i Sitra  d.o.o. koja zastupa neke od najvećih francuskih kolekcionara Salvadora  Dalija.
Izložbu ovog Dalijevog opusa do sad je u nekoliko gradova vidjelo  više od 200 tisuća posjetitelja.