Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lajtmotiv – “Stvarajmo zajedno!”

23.05.2019. 12:56
Lajtmotiv –  “Stvarajmo  zajedno!”


Tisuće posjetitelja prošlogodišnjeg KvartArt festivala značilo  je samo jedno – ovo već tradicionalno predsezonsko događanje u Zadru  mora dobiti svoj nastavak. I dobilo je! KvART '19 donosi nove aktivnosti,  nove aktere, ali dobro znani entuzijazam i atmosferu!
Ovogodišnje izdanje festivala u centar zbivanja stavlja stvaranje kao  pokretačku snagu razvoja svakog pojedinca i društva. Moć kreiranja,  stvaralački zanos i energija koja se pri tome oslobađa pokretač su pozitivnih društvenih promjena i izgradnje proaktivne zajednice. Zato  KvART '19 u centar stavlja zonu za kreiranje, takozvani makerspace, u  kojemu će svi koji navrate do kvarta imati prilike uključiti se, naučiti kako stvoriti nešto novo te iskoristiti vlastiti stvaralački potencijal.
Stvaranje je tema prožeta kroz sva umjetnička područja KvART-a. Zato  premijerno u Zadru najatraktivniji hrvatski i inozemni autorski izvođači,  autorski kazališni i plesni programi, filmske projekcije, kreativne likovne  kolonije i prezentacije inventivnog književnog stvaralaštva donose imena poput Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a, trenutno najaktualnije  hrvatske rokere, riječkog Jonathana te radionice legendarnog newyorškog rappera Masta Acea. Osim originalnog glazbenog programa,  KvART je ove godine domaćin nagrađivanom književniku Damiru Karakašu, udruzi za promicanje digitalne fabrikacije FabLab, istaknutom pripadniku hrvatske likovne produkcije, akademskom slikaru Hrvoju Marku Peruzoviću i našem izuzetno produktivnom stvaraocu i kreativcu,  Vinku Radovčiću, sa svojom udrugom Drama+!
Posebnost KvART-a ove godine ujedno je i gostovanje projekta „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“ s ciljem još jačeg povezivanja i stvaranja platforme suradnje između javnog  i civilnog sektora te donošenja politika bitnih za razvoj nezavisne kulture  grada utemeljenih na sudioničkom upravljanju, kao i proširenje lokacije  održavanja festivala na zadarski gradski kvart Bili brig. Rezultat je to uspješne suradnje organizatora festivala i Društva arhitekata Zadra kroz  projekt 'Gradionica' koji se također bavi temama oživljavanja zapuštenih gradskih prostora, kao i suradnje organizatora s predstavnicima lokalne zajednice.
Bogati program s više od 80 događanja u 9 dana ovogodišnjeg KvART-a  kreiran je zahvaljujući suradnji zadarskih udruga, umjetnika, predstavnika gradske kulturne scene i brojnih domaćih kreativaca. Stoga vas pozivamo da od 14. do 22. lipnja zajedno stvaramo u KvART-u! (Krešimir Bukvić)


Program:
U petak 14. lipnja KvART otvara neponovljivi Svemirko! Oni su sve što ste od jednog pop benda tražili i dobili; savršeno uravnotežen spoj osjećaja, vještine i kvaliteta. U jednom trenutku emo-macho, u drugom avangardan, a u trećem sasvim normalan, recept je koji njegove nastupe uživo čini nezaboravnima.
Dan kasnije, u subotu 15. lipnja stiže J.R. August, jedan od najzapaženijih mladih hrvatskih kantautora, koji posjeduje enigmatičan stil s kakvim se još niste susreli. Ovaj osebujan mladi umjetnik, skladatelj, kantautor i multiinstrumentalist privukao je pažnju kad ga je 2014. godine primijetio Coldplay.
Prava poslastica na redu je u nedjelju, 16. lipnja, kada stiže Darko Rundek pojačan Jazz orkestrom HRT-a pod vodstvom vodećeg hrvatskog jazz dirigenta, Mirona Hausera. Jedan od najvažnijih regionalnih glazbenika, Rundek od korijena u punkersko-novovalnom okružju do danas njeguje jedinstveni zvuk u kojem spaja najrazličitije utjecaje i stilove, poigravajući se, u kazališnoj maniri, vlastitom estetikom i iznenađujući nas sa svakim novim projektom.
Zatim kreće dvodnevni hip-hop party! Legendarni newyorkški rapper Masta Ace u svoju europsku turneju koja uključuje velike centre poput Pariza, Barcelone, Budimpešte i Beča, 17. i 18. lipnja uvrstio je KvART i Zadar! U okviru festivala, a kao dio projekta ZadrugArt jedan od najomiljenijih underground MC-ja, velika inspiracija Eminemu, održat će radionicu iz MC-inga. Uz njega će biti i ključno ime hrvatske hip-hop scene, Phat Phillie i Koolade, najtiražniji domaći hip-hop producent i multi-instrumentalist. Vrhunac njihovog gostovanja bit će na Blackout Hip-Hop Party-ju.
Tamo gdje prestaje hip-hop, počinje deep house/jazz i to u srijedu 19. i četvrtak 20. lipnja u rukama dvojca Jan Kinčl & Regis Kattie, danas već kultnih imena europske klupske scene. Oni stvaraju plesne, melodične live setove bazirane na principima jazz improvizacije. Njima će se pridružiti Babilonska odnosno Nina Maštruko – zadarska DJ-ica sa zagrebačkom adresom i razdrmati nas setom živahnih beatova iz područja cluba i breaksa.
Ljeto počinje, službeni podaci kažu, u petak, 21. lipnja u 16:54. A kako bolje proslaviti početak nego uz bend koji isijava radost i optimizam, uz vesele ukulele, temperamentni klarinet, neumorni bubanj i super-moćne harmonije, i k tome se zove Ljetno Kino! Radi se, dakako, o dobro nam poznatoj skupini sjajnih, afirmiranih glazbenika od kojih većina iza sebe ima i po tridesetak godina djelovanja na sceni.
Koncertni line-up KvART-a završava u subotu, 22. lipnja, koncertom riječke grupe Jonathan. Trenutno najaktualniji hrvatski rokeri, iza kojih su rasprodani koncerti, europske i američke turneje, zapaženi nastupi na Exitu, InMusicu, Pula Film Festivalu, Ferragosto Jamu, te glazba za promotivni spot Rijeka EPK 2020. Kreativna snaga ovog benda, njihov značaj na sceni danas, autorska inovativnost, popularnost i sama činjenica da po prvi puta nastupa u Zadru, zaslužuje najpočasnije mjesto u glazbenom programu KvART-a,  koncert u Žutinelu za kraj trećeg izdanja festivala!