Nemamo saznanja o postavi Muzeja maritimne kulture u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Ministarstva kulture iznenađeno potpisivanjem Pisma namjere
Pozdravljamo svaku inicijativu koja se odnosi na prezentaciju kulturne baštine, navode u Ministarstvu kulture
Zvonko KUCELIN
Pismo namjere za osnivanje muzeja potpisano je u HAZU-u u Zadru

Inicijativa o osnivanju Muzeja maritimne kulture u Zadru,  prošla je ispod radara Ministarstva kulture RH. U odgovoru na naš upit  vezan uz potpisano Pismo namjere o osnivanju ovog  muzeja  Ministarstvo kulture je navelo kako u ovom trenutku nemaju saznanja o detaljima same prezentacije i postava muzeja te ovo nije u mogućnosti komentirati.

- Pozdravljamo svaku inicijativu koja se odnosi na prezentaciju kulturne baštine koja samom prezentacijom potiče građane na istraživanje i  razumijevanje kulturnog dobra, čime štititi njezinu jedinstvenu vrijednost, stoji u odgovoru  Ministarstva kulture.

Odgovor je pomalo čudan, jer je ministrica kulture Nina Obuljen  Koržinek o toj inicijativi bila upoznata još u rujnu prošle godine, za njezinog posjeta Zadru. Tada je  izrazila rezervu prema  inicijativi o osnivanju ovog muzeja zbog nedostatka novca, ali zbog pitanja izložaka. Naime, mnogi primorski gradovi imaju svoje male pomorske zbirke i u njima vrlo vrijedne izloške i artefakte. Ministrica je u svojoj „rezervi“ očito  bila ponukana iskustvom prijašnjih inicijativa o okupljanju svih tih artefakata u jednu, nacionalnu i krovnu ustanovu maritimne kulture.

Autor ove ideje, zadarski arhitekt i akademik Nikola Bašić, uključio je  jake snage na čelu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti kojoj  su se u pismo namjere pridružili Sveučilište Zadru, Grad Zadar i Zadarska županija. Već tim je razvidno da će Ministarstvu kulture biti teško izdati „odbijenicu“, a suočen s ovakvim stavom ministrice, Nikola Bašić je  reternirao i rekao da nije bitno hoće li inicijativa prerasti u nacionalni  muzej ili centar maritimne kulture što je daleko širi pojam i lakše provediv projekt. Muzej hrvatske maritimne kulture ne bi bio samo doprinos  hrvatskoj muzeologiji, već je usmjeren i na očuvanje jedne prilično „samozatajne“ gradske enklave od komercijalizacije koja, za sad samo na  papiru, „prijeti“ njegovom susjedstvu. Naime, muzejski prostor ne bi samo obuhvaćao akademijin prostor već bi se proširio i na Maraskin park  gdje bi svoje mjesto mogli pronaći izlošci na otvorenom. No kako je rekao Bašić, prekjučer je bilo samo riječ o potpisivanju pisma namjere, a  ne o idejnom projektu koji tek treba definirati stvari u prostoru i javnosti  ocrtati ideju. Možda se u međuvremenu i Ministarstvo kulture upozna s  ovako snažno podržanom inicijativom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno