Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nemamo saznanja o postavi Muzeja maritimne kulture u Zadru

23.05.2019. 08:04
Nemamo saznanja o  postavi Muzeja  maritimne kulture u  Zadru


Inicijativa o osnivanju Muzeja maritimne kulture u Zadru,  prošla je ispod radara Ministarstva kulture RH. U odgovoru na naš upit  vezan uz potpisano Pismo namjere o osnivanju ovog  muzeja  Ministarstvo kulture je navelo kako u ovom trenutku nemaju saznanja o detaljima same prezentacije i postava muzeja te ovo nije u mogućnosti komentirati.
– Pozdravljamo svaku inicijativu koja se odnosi na prezentaciju kulturne baštine koja samom prezentacijom potiče građane na istraživanje i  razumijevanje kulturnog dobra, čime štititi njezinu jedinstvenu vrijednost, stoji u odgovoru  Ministarstva kulture.
Odgovor je pomalo čudan, jer je ministrica kulture Nina Obuljen  Koržinek o toj inicijativi bila upoznata još u rujnu prošle godine, za njezinog posjeta Zadru. Tada je  izrazila rezervu prema  inicijativi o osnivanju ovog muzeja zbog nedostatka novca, ali zbog pitanja izložaka. Naime, mnogi primorski gradovi imaju svoje male pomorske zbirke i u njima vrlo vrijedne izloške i artefakte. Ministrica je u svojoj „rezervi“ očito  bila ponukana iskustvom prijašnjih inicijativa o okupljanju svih tih artefakata u jednu, nacionalnu i krovnu ustanovu maritimne kulture.
Autor ove ideje, zadarski arhitekt i akademik Nikola Bašić, uključio je  jake snage na čelu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti kojoj  su se u pismo namjere pridružili Sveučilište Zadru, Grad Zadar i Zadarska županija. Već tim je razvidno da će Ministarstvu kulture biti teško izdati „odbijenicu“, a suočen s ovakvim stavom ministrice, Nikola Bašić je  reternirao i rekao da nije bitno hoće li inicijativa prerasti u nacionalni  muzej ili centar maritimne kulture što je daleko širi pojam i lakše provediv projekt. Muzej hrvatske maritimne kulture ne bi bio samo doprinos  hrvatskoj muzeologiji, već je usmjeren i na očuvanje jedne prilično „samozatajne“ gradske enklave od komercijalizacije koja, za sad samo na  papiru, „prijeti“ njegovom susjedstvu. Naime, muzejski prostor ne bi samo obuhvaćao akademijin prostor već bi se proširio i na Maraskin park  gdje bi svoje mjesto mogli pronaći izlošci na otvorenom. No kako je rekao Bašić, prekjučer je bilo samo riječ o potpisivanju pisma namjere, a  ne o idejnom projektu koji tek treba definirati stvari u prostoru i javnosti  ocrtati ideju. Možda se u međuvremenu i Ministarstvo kulture upozna s  ovako snažno podržanom inicijativom.