Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi pogled na turbulentno razdoblje između sloma Austro-Ugarske Monarhije i stvaranje novih država u okvirima istočnojadranskog prostora

23.05.2019. 13:37
Novi pogled na turbulentno  razdoblje između sloma  Austro-Ugarske Monarhije i  stvaranje novih država u  okvirima istočnojadranskog  prostora


Jučer je u Kneževoj palači predstavljen zbornik radova "U  vrtlogu povijesnih zbivanja na istočnojadranskom prostoru – Početak  20. stoljeća" koji je izašao u okviru znanstveno-istraživačkog projekta  "Raspad Habsburške Monarhije i transformacije na istočnojadranskom  prostoru (1917.-1923.)", kojeg je podržala i financirala Hrvatska zaklada  za znanost. Voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Ante Bralić okupio je tim  istraživača koji su pokušali na interdisciplinarnim osnovama rasvijetliti  turbulentno razdoblje između sloma Austro-Ugarske Monarhije i stvaranje novih država u okvirima istočnojadranskog prostora, njih devet,  od kojih su dvojica: prof. dr. sc. Mladen Ančić i dr. sc. Branko Kasalo bili i dio predstavljanja zbornika.
No prije njihovog izlaganja skup je pozdravio dr. sc. Josip Faričić u  ime izdavača naglasivši, između ostalog, kako je jedna od važnih odrednica knjige što je prevedena i na engleski čime će njen sadržaj biti vidljiviji međunarodnoj znanstvenoj zajednici, što nije bio čest slučaj do  sada, a što je svakako bio propust, kako je istakao. 
Složio se i doc. dr. sc. Zlatko Begonja, pročelnik Odjela za povijest  Sveučilišta, također izdvajajući, između ostalog, englesku verziju knjige.
– U kontekstu stogodišnjice Prvoga svjetskog rata u javnosti i historiografiji pojavio se veliki interes za navedeno razdoblje. U hrvatskoj  historiografiji postoji velika praznina u pogledu tematiziranja Prvog  svjetskog rata i procesa koje je on pokrenuo i promjena do kojih je doveo na hrvatskim prostorima. Razlozi takvog stanja uzrokovani su političkim i povijesnim okolnostima koje su nastupile nakon završetka Velikog rata. Stogodišnjica je bila izvanredan povod za nova povijesna istraživanja u čitavom svijetu, u što je uključena i hrvatska historiografija,  a ova monografija skroman je doprinos tom kolektivnom naporu.
Monografija "U vrtlogu povijesnih zbivanja na istočnojadranskom  prostoru – Početak 20. stoljeća" obrađuje promjene u političkom, nacionalnom i kulturno-prosvjetnom smislu u razdoblju kraja Habsburške Monarhije, Prvoga svjetskog rata i neposrednoga poraća na istočnojadranskom prostoru. Prati se rasap „starih“ struktura vlasti i političkih uređenja, kao i stvaranja novih odnosa nakon raspada stoljetnoga višenacionalnog Carstva. Pri tome je poseban fokus na prilagodbi  „starih“ elita prema novim događanjima, kratak je rezime knjige, što se  moglo čuti na predstavljanju.
S par riječi okupljenima su se obratili i Bralić, Ančić i Kasalo, svatko  iz svog kuta tematizirajući materijale koji će, kako se moglo čuti, dati  važan doprinos rasvjetljavanju tih kaotičnih vremena na spomenutom  prostoru.   
Suorganizator predstavljanja monografije u sklopu projekta NETWORLD, sufinaciranog iz programa dunavske transnacionalne suradnje je INOVAcija – Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije.