Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOVI USPJEH ROZALINDE BANIĆ Dobiva oznaku HOP i za liker od kamilice

23.05.2019. 11:31
NOVI USPJEH ROZALINDE BANIĆ Dobiva oznaku HOP i za liker od kamilice


Svi znaju za čaj od kamilice, a samo Rozalinda  Banić, vlasnica OPG-a  Lanđin u Kraju na otoku Pašmanu od te jednogodišnje biljke iz porodice glavočika proizvodi liker. "Upravo  berem cvitove“, kaže Rozalinda, koja je kamomilu, kako je  ona naziva, posadila prije 10  godina u obiteljskom masliniku na predjelu Gnjiline, na  južnoj, osunčanijoj strani otoka.
Očito joj godi jer od tada  svake godine sama iznikne  oko maslina, a berba traje od  početka svibnja sve do rujna.


Lijek za želučane tegobe  i antidepresiv
"Liker radim po tradicionalnoj recepturi, koju sam  naučila od svoje majke Marije,  ona od svoje i tako više od 100  godina, govori Rozalinda.  Otkrila nam je i recept:  "Cvitovi  kamomile beru se rano ujutro  dok su još rosni. Donesem ih  kući,  operem i osušim, složim  u staklenu teglu. Na 25 deka  cvita, dolijem po pola litre domaćeg bilog vina i rakije sa 20  deka cukra, stavim na tamno  misto dok se cukar ne otopi.  Tada, tijekom maceracije, kamilica padne na dno tegle.  Procijedim kroz gazu i kad još  10-ak dana odleži, punim u  posebno dizajnirane boce. Za  darove i prodaju“, pojašnjava  Rozalinda. Tako proizvede 20- ak litara godišnje.
Za ovaj liker, koji je blaži od  drugih, pogotovo jer Rozalinda u pripremi ne koristi samo  rakiju lozu nego i bijelo vino,  kažu da je zapravo žensko  piće. "Dopada se svim mojim  prijateljicama. Nije žestok, pa  se još više osjeća miris kamilice“, govori uvijek vesela i nasmijana Rozalinda. Liker od kamilice se koristi i kao lijek za  želučane tegobe i kao antidepresiv. 
A Rozalinda, kako i ne bi bila vesela kad je upravo dok  smo razgovarali  zazvonio mobitel. 


Tri nove oznake HOP
Poziv iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i potvrda da je Liker od kamilice zadovoljio sve  kriterije za oznaku Hrvatski  otočni proizvod. Ista oznaka  bit će dodijeljena i za još dva  nova Rozalindina proizvoda –  Rakiju od smokava i Liker od  javora. "Sada ih imam ukupno  12", otkriva uspješna otočna  poduzetnica.
Podsjetimo, njezin OPG  Lanđin u posljednjih pet, šest  godina dobio je oznake HOP  za čak devet proizvoda:  Liker  od magunja, tradicionalni kolač Kotunjada, likeri od masline, samoniklog bilja, liker od  kadulje, ljuti feferoni, palamida u ulju i koncentrat od  rajčica.
"Proizvode s oznakom lakše  je podati i to po većim cijenama“, kaže Rozalinda. Normalno, jer radi se o izvornim i kvalitetnim proizvodima koji su  rezultat otočne tradicije, inovacije i invencije. Sve zajedno  čini njihovu kvalitetu mjerljivom i poželjnijom. Projekt  HOP, ističu u Ministarstvu, je  fokusiran na održivi razvoj  otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka. Proizvodi  koji nose oznaku HOP, pridonose i promociji identiteta hrvatskih otoka i Hrvatske kao  vrhunske turističke, gastronomske i ekološke destinacije  diljem svijeta, ali i na domaćem tržištu.
Sve je to lipo čuti, ali samo  od proizvoda o kojima je riječ  ne može se živjeti i opstati na  otoku. Zato Rozalinda u sklopu svog OPG-a Lanđin, ima i  obrt ribarstva, obrađuje 2 hektara svoje i unajmljene zemlje.  Uz zvanje ugostitelja koje je  stekla u redovnom srednjoškolskom obrazovanju, u  međuvremenu je pohađala  pohađala razne škole i tečajeve. Stekla ni manje ni više nego 7 diploma i to za zvanje: ribar, ovčar- sirar,  povrćar,  ljekovito bilje, maslinar i ekološki proizvođač. Sva ta zvanja  upisana su joj i u radnu  knjižicu.




Znanjem do novih  plastenika
Pohađajući škole i tečajeve  ona nije naučila samo kako ribariti, proizvesti i tržiti poljoprivredne proizvode, nego i  kako doći do sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Njezin OPG Lanđin javio se na  natječaj za tip operacije 6.3.1.  "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" za  izgradnju plastenika i kupnju  poljoprivrednog stroja i  motokultivatora. "Odobreno nam je  115.000 kuna. Do sada je isplaćeno 53.000 kuna, ostalo  nakon stručne kontrole“, kaže  Rozalinda.
Dobivenim novcima već su  podigli tri nova plastenika na  ukupno 500 metara četvornih  da bi povrće proizvodili tijekom cijele godine.


Uključena cijela obitelj
"Upravo smo počeli berbu  tikvica i krastavaca. Uskoro će  i pomidori (rajčice), a salate,  selena i peršina i dosad smo  imali tijekom cijele godine“,  govori Rozalinda i dodaje da  osim u plastenicima uzgajaju  povrće i na otvorenome. Lubenice, dinje, krumpire, kapulu  (crveni luk), češnjak, balancane i drugo sezonsko povrće.
Sve navodnjavaju sustavom  kap na kap. U sklopu OPG  Lanđin imaju i 20-ak ovaca,  obnovili su i skrbe o 300 maslina koje godišnje u prosjeku  daju i do 500 litara. Tu je i  plantaža planike  ili magunja  kako na Pašmanu zovu stablo i  plod te mediteranske, samonikle voćkarice, po otoku prikuplja samoniklo ljekovito bilje..  Sve to sam ne može nitko pa ni  Rozalinda. "Ma, kakvi“, kaže  ona i dodaje da su u poslove  na imanju uključeni svi članovi obitelji. Tri generacije. Otac  Ivan (73), majka Marija (67),  suprug Ivan, inače zaposlenik  na trajektu Jadrolinije, kćerka  Mihaela buduća magistrica  poljoprivrede i sin Benjamin  koji je KV električar. Ne samo  da rade već ova složna obitelji  i živi zajedno, otac i majka u  prizemlju, a Rozalinda, suprug  i djeca na katu obiteljske kuće.


Sve prodaju turistima
"Radimo i živimo zajedno, a  svatko ima i svoje "specijalnosti“, otkriva Rozalinda. Uz ostalo,  majka joj pomaže pri mužnji  ovaca i sirenju. Otac krpa ribarske mriže i, tijekom turističke  sezone, zajedno s majkom na  dva štanda prodaje proizvode  OPG Lanđin. Suprug i sin idu na  ribe, kćerka "radi sve što triba“…
"Svi naši proizvodi su ekološki "kako ih je Bog dao“. Sve  što proizvodimo i prodamo,  uglavnom turistima na otoku  Pašmanu, kaže Rozalinda, uvjerena na njihov obiteljski posao može ići samo naprijed.  Jamstvo su tri generacije koje  složno rade, usvajaju nova  znanja i tako dokazuju da se  može živjeti od vlastitog rada  na vlastitom imanju. Na otoku. “Svi smo fala Bogu zdravi,  a ako se 'ko i prehladi tu je čaj  od kamilice”, duhovito poentira Rozalinda. Hoće reći da  proizvodi i miks čaj i to od kamilice, majčine dušice, pa cvijet od trešnje, malo kadulje,  malo stolisnika i cvijet od kupine.  Popiješ šalicu, dvije i –  ode prehlada!


TOMAC: Kamilica ljekovita i za tlo
Na sve ovo u svezi kamilice poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac još je dodao svoj komentar:
– Osim što se kamilica koristi u prehrani i narodnoj medicini  njezino djelovanje  na tlo, kaže Tomac, odavno je poznato našim starima  koji su sijali kamilicu po vrtovima jer su zapazili da biljke koje rastu u  njenoj blizini bolje napreduju. Kamilica na sebe privlači lisne uši koje  su hrana bubamarama, tako da je odličan repelent za drugo bilje koje  raste u blizini.
Kamilica je biljka koja pročišćuje okolno tlo na metar oko sebe od  svih toksičnih tvari, pa je odlično rješenje za sve one koji su u prijelaznom periodu sa konvencionalnog načina uzgoja na ekološki. "Kamilica bi trebala rasti po cijelom vrtu, a posebno ju je dobro saditi  oko luka, poriluka, celera i krumpira. Mješovitom sadnjom kamilice i  povrća uzgojit ćemo zdravije i ukusnije plodove“, poručuje agronom  Marijan Tomac.


DIPLOME
Nakon diplome  srednje škole  ugostiteljske škole  Rozalinda Banić je  pohađala više škola i  tečajeva. Tako je  dosad stekla  ni manje  ni više nego 7 diploma  i to za zvanje: ribar,  ovčar- sirar,  povrćar,   ljekovito bilje,  maslinar i ekološki  proizvođač. Sva ta  zvanja upisana su joj i  u radnu knjižicu.


Devet plus tri
Oznake HOP dosad je dobilo čak devet proizvoda OPG Lanđin:  Liker od magunja, tradicionalni kolač Kotunjada, likeri od masline, samoniklog bilja, liker od kadulje, ljuti feferoni, palamida u ulju i koncentrat od rajčica.
-Proizvode s oznakom lakše je podati i to po većim cijenama, kaže  Rozalinda Banić.
Kriterje su zadovoljili i u  postupku dobivanja oznake HOP su još tri  proizvoda i to  rakija od smokava i likeri od javora  i kamilice. – Kamilica odlično uspjeva ispod maslina, na južnoj osunčanijoj strani otoka, kaže Rozalinda.