Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Studenti nezainteresirani za studentske izbore

23.05.2019. 08:13
Studenti nezainteresirani za studentske izbore


U utorak i srijedu, 21. i 22. svibnja, održani su studentski izbori za izbor predstavnika Odjela Sveučilišta u Zadru i za izbor kandidata na Sveučilišnoj listi. Za studente je iznimno važno da izađu na izbore i podrže kandidate, kako sa svojih odjela tako i sa sveučilišne liste. Studentski zbor svake godine muku muči sa studentskom pasivnošću i slabom izlaznošću na izbore, stoga su i ove godine pravovremeno upozorili kako bez Studentskog zbora nema niti novca za refundacije, projekte, Studentski klub, … Također, bez postojanja Studentskog zbora, i sam život studenata bit će uvelike otežan. Više nam je u razgovoru rekla Ruža Meštrović, predsjednica Skupštine.


Formiranje novog Studentskog zbora
– Svake godine apeliramo na svijest studenata u nadi da ćemo ih u što većem broju vidjeti pored glasačkih kutija. Međutim, svake godine ista situacija. Već smo imali pokušaj raspisivanja izbora u trećem mjesecu 2019., ali Zadar, kao i sva sveučilišta u Hrvatskoj, imaju velikih problema s tom studentskom pasivnošću kada su u pitanju izbori. Inače, što se tiče projekata i ideja, studenti su nam zaista preaktivni, ali nekako uvijek zaborave onaj najvažniji dio – da sve to ne može biti realizirano i isfinancirano ako nemamo Zbora, kazala je Meštrović dodajući kako uvijek iz tog razloga, a kada dođu izbori, imaju problem jer ne mogu popuniti prijave.
– Nama je u pravilniku da se bira 11 članova sa Sveučilišne liste, što mogu biti studenti bilo kojih odjela. Također, bira se i po jedan predstavnik sa svakog odjela, nakon čega se formira Studentski zbor. Ovu godinu se dogodilo da su neki odjeli ostali bez svog predstavnika, poput npr. Lingvistike koja već tradicionalno nema predstavnike ponajviše zbog manjka interesa, pojasnila je Meštrović.
Izlaznost oba dana održavanja izbora bila je mala, zbog čega je Meštrović uvjerena da izbori najvjerojatnije neće uspjeti iz prve, jer, kako je kazala, nikada ne uspiju.
– U tom slučaju, izbori će se ponoviti za mjesec dana. Rezultati će se znati danas u toku dana, kada se sastanu članovi povjerenstva, kazala je Meštrović dodajući kako bi, u ovom prvom krugu izbora, za predstavnike odjela trebalo izaći 10% studenata određenog odjela, što je vrlo mala brojka (a opet nikada se ne dogodi), dok je na ponovljenom krugu izbora dovoljno da izađe jedan student da se računa da kao valjano.


Maksimalno se približili studentima
Prošlu godinu birački odbori bili su na tri mjesta: na Novom kampusu, u Studentskom klubu i u Svečanoj dvorani, dok su ove godine, kako bi se izbori još više približili studentima i omogućili im maksimalnu pristupačnost glasačkim mjestima. U organizaciji izbora, članovi postojećeg Zbora imali su još jedan problem, a to je nedostatak studenata u biračkim odborima koji su trebali biti uz biračke kutije.
– Na svakom odjelu nam je trebalo šest studenata da budu uz kutije od 9 do 13 sati. Jedva smo ih uspjeli naći. Iz godine u godinu se ponavlja isti problem te studentske nezainteresiranosti za funkcije i odgovornost. I onda kada izbori prođu, studenti se tek tada počinju javljati i aktivirati, uvide da je biti dio Studentskog zbora vrlo zanimljivo i da u Rektoratu za sve naše ideje i hirove imaju razumijevanja i sredstava, onda se ta pasivnost studenata odjednom promijeni. Ali, onda bude kasno. A, kad treba birati predstavnike, onda ih nema, pojasnila je Meštrović dodajući kako joj se čini da postoji određeni strah od odgovornosti i da je Rektorat u očima studenata potpuno krivo percipiran.
– Rektorat je očito studentima poput nekog mističnog mjesta u kojem se za studente nema sluha niti interesa. Međutim, to je sve zbog tog njihovog neznanja i nedovoljne volje da se uvjere u suprotno, kazala je Meštrović.