Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani nositelji akvakulture u Europskom udruženju za animalne znanosti

23.05.2019. 12:09
Zadrani  nositelji  akvakulture u  Europskom  udruženju za  animalne  znanosti


Prof. dr. Matthias Gauly, profesor na Sveučilištu Bolzano i  predsjednik Europskog udruženja za animalne znanosti (EAAP), jednog  od najvećih udruženja animalne proizvodnje u Europi, boravio je ovih  dana na zadarskom području, gdje se uz pomoć doc. dr. sc. Ivana Župana s Odjela ta ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru  upoznao s lokalnom akvakulturom. Naime, EAAP nije imao sekciju za  ovaj vid poljoprivredne proizvodnje, koju je nedavno oformio baš dr.  Župan. Gauly se na terenu upoznao s proizvodnim procesima u Cromarisu i Kali tuni te iz Zadra odlazi s pozitivnim dojmovima.


Povezani s gospodarstvom
– Naš Odjel se aktivno uključio u suorganizaciju Kongresa EAAP-a  prošle godine u Dubrovniku, gdje smo s drugim sudionicima kao što su  AGRRA i Cromaris prezentirali stanje u akvakulturi i naše znanstvene radove. Na Kongresu je sudjelovalo gotovo 2.000 sudionika iz cijelog svijeta, a na našoj sekciji 13 govornika. Ove godine nastavili smo s aktivnostima te će Sekcija za akvakulturu na kongresu u Gentu biti sastavni dio  udruženja. Za sada imamo 15 prijavljenih sudionika te pokušavamo  oformiti radnu grupu koja bi dalje unaprijedila akvakulturu unutar tog  udruženja, kaže dr. Župan.
Radni posjet bio je prilika da se dr. Gauly uvjeri na koji se način razvija  akvakultura u županiji koja ima preko 70 posto udjela u državi. S prorektorom izv. prof. dr. sc. Slavenom Zjalićem bili su u posjetu Cromarisu i  Kali tuni, gdje su mogli uživo vidjeti proizvodnju na moru. Objašnjen im  je cijeli proces proizvodnje, od dobivanja mlađi do prerade ribe, čime je  ugledni gost bio pozitivno iznenađen.
– Mi se kao Odjel želimo čvršće povezati s gospodarstvom, ali i tvrtke  koje se bave ribarstvom i akvakulturom približiti udruženjima koja im  mogu pomoći u proizvodnji. EAAP pokriva sve aspekte stočarske proizvodnje, peradarstvo, svinjogojstvo, govedarstvo, stočarstvo općenito, ali  do sada nisu imali uključenu akvakulturu kao jednu od najbrže rastućih  grana. Time će dobiti na širini, ali i pružiti priliku za napredovanje nama  znanstvenicima i gospodarskim subjektima, ističe Župan.
EAPP pokriva veliki broj tema koje su bitne za proizvođače poput  zaštite zdravlja, genetike, zaštite okoliša…


Gauly nosi pozitivne dojmove
– Netko tko se u Cromarisu bavi selekcijom ili genetikom može se  upoznati s najnovijim dostignućima te ih primijeniti u svojoj tvrtki. Cilj  udruge je unaprjeđenje proizvodnje, koja mora biti ekonomski učinkovita, sigurna za potrošače, uz što manje utjecaja na okoliš. U Cromarisu  vode velikU brigu o zaštiti okoliša i idu za dobivanjem određenih certifikata koji to dokazuju. EAP-u je jedan od ciljeva upravo ta dugoročna  ekonomska, ali i ekološka održivost, kaže Župan.
Gauly kaže kako nosi pozitivne dojmove te je vrlo impresioniran onime što je vidio, u znanstvenom radu i suradnji s lokalnim proizvođačima.
– Uvjerio sam da se u proizvodnji vodi računa o okolišu te da ona ima  budućnost jer je održiva. Cijenim što vlasnici od početka surađuju sa  strukom, daju povratne informacije o stanju okoliša pa ih istraživači mogu dalje voditi. Vrlo je pozitivno i to što u svemu sudjeluju studenti, koji  imaju vrlo kritičan pristup. Vidio sam puno mladih stručnih ljudi koji  mogu ostati ovdje gdje su obrazovani i koji to vole raditi. Naše udruženje  ima i platformu za mlade znanstvenike, koji će preko nje moći iskazati  svoj potencijal surađujući s kolegama iz drugih zemalja, ističe Gauly.
EAAP okuplja stručnjake iz svih europskih zemalja i povezuje ih s industrijom pa većina istraživanja na kraju dolazi u primjenu.
– Ono što sam iskusio kroz ovih 20-ak godina je da suradnjom postižemo puno bolje razumijevanje među narodima. Mislim da je to danas  važnije nego ikada. Prijatelje koje sam na početku svog angažmana  upoznao danas puno bolje razumijem nego prije. Iako se razlikujemo, u  mnogim stvarima možemo zadržati svoje identitete. Što se tiče zadarskog sveučilišta, vrlo je aktivno, od početka uključeno u naše aktivnosti i  veselim se našoj budućoj suradnji, zaključuje Gauly.