Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NA PRAKSI U radionici »Vlatkovića« ponovno buka strojeva, bušilica, brusilica…

23.05.2020. 13:44


Buka strojeva, zujanje brusilica i varilica, udaranje čekića te razgovor učenika i profesora zvuci su koji su jučer ujutro, nakon puna dva i pol mjeseca mira i tišine, ispunili radionice u podrumu Strukovne škole Vice Vlatkovića.
Naime, jučer ujutro, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, učenicima i nastavnicima omogućeno je da se vrate u školu na praksu.


Nisu mogli primiti sve zainteresirane
– Jako sam sretan zbog povratka učenika u školu, a vidim da su i oni zadovoljni. Prije samog povratka obavili smo anketu s roditeljima, odnosno nazvali smo sve roditelje učenika te ih pitali žele li ih pustiti u školu. Gotovo svi su odgovorili pozitivno i danas ujutro u 8 sati svi su bili u školi spremni za ponovni rad, rekao nam je jučer Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića. Pojasnio je kako nisu mogli primiti sve učenike koji su bili zainteresirani jer su morali voditi računa o fizičkoj distanci te je u radionicama po osam učenika. Istaknuo je kako su jučer na praksi bili učenici prvih razreda smjerova stolari, automehatroničari i bravari. Inače, kad je redovna nastava, praksu imaju tijekom četiri dana po četiri sata.
– Zbog promjene u izvođenju nastave te prebacivanja u online školu pojačali smo teoretski dio. Sada kad opet učenici mogu u škole pojačat ćemo praktični dio pa planiramo gotovo cijeli lipanj ostaviti isključivo za praksu – što u školi, što kod obrtnika, rekao nam je Tihomir Tomčić.


Dok sami ne probaju, ništa od posla
Jučer je na učenike budno pratio i s njima radio nastavnik Tomislav Božičević koji je također zadovoljan ponovnim pokretanjem praktične nastave.
– U ovim smjerovima ništa ne može zamijeniti praksu. Mogu ja njima putem online predavanja pričati koliko god hoću, ali ukoliko oni ne uzmu materijal i strojeve u ruke i sami ne probaju, nemamo ništa od posla. Vještine strojne i ručne obrade ovi učenici ne mogu steći putem predavanja i toga smo svjesni. Neki učenici su spretniji i brže »hvataju«, drugi malo sporije, ali svi se trude, rekao nam je Tomislav Božičević dodavši kako učenici imaju priliku, između ostalog naučiti različite vrste varenja, lemljenje, rezanje te mnoge druge stvari koje će im kasnije koristiti u poslu.
Dok smo razgovarali s profesorom učenici su užurbano šetali između stolova, pripremali razne materijale za rezanje, varenje i slično.
Svi su se složili kako im je drago da su mogli krenuti u školu jer im je doma bilo dosadno te su jedva čekali opet doći u školu i vidjeti svoje prijatelje.