Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PREPOROD ZAOBALJA Za nogostup i rasvjetu kroz selo preko dva milijuna kuna

23.05.2020. 13:07


Uz postojeću lokalnu cestu LC63114 i LC63117 u Raštanima Donjima gradi se nogostup duljine 1.040 metara. Vrijednost projekta iznosi 1.375.000 kuna.
– Prvenstveno se želim zahvaliti Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) koja ovaj projekt sufinancira u iznosu od 45 posto ili oko 600.000 kuna, dok Općina Sv. Filip i Jakov iz svog proračuna financira 55 posto projekta, kazala je Josipa Mrkić, zamjenica općinskog načelnika od lokalnih izbora 2017.
Nogostup će iz obližnje Glavice u Općini Sukošan voditi sve do crkve Raštanima Donjim u Općini Sv. Filip i Jakov uz novu rasvjetu na onim dijelovima na kojima još nije postavljena.


Podizanje standarda kvalitete življenja
– Vrijednost cijelog projekta s rasvjetom i proširenjem kolnika konačnici će iznositi preko dva milijuna kuna, naglasila je Mrkić iz Sikova porijeklom iz Nove Gradiške, 34-godišnja majka dvoje djece, diplomirana inženjerka tekstilnih tehnologija koja je od 2013. godine nastavnica u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, prethodno je jednu godinu radila u Tvornici mreža i ambalaže Biograd na Moru.
Glavni cilj je, kaže ona, doprinijeti demografskom i gospodarskom razvoju kroz ulaganja u komunalnu infrastrukturu.
– U proteklom trogodišnjem mandatu općinski tim je ostvario vidljivo brojne projekte koristeći pritom sve mogućnosti koje su se pružale putem raznih fondova, županijskih i državnih natječaja, a sve s ciljem podizanja standarda kvalitete življenja žitelja općine u svim segmentima. Nastavljamo započete projekte kako bi s novim projektima stigle i nove investicije, poručila je Josipa Mrkić.


Sigurnost svih sudionika u prometu
Tko nekoliko posljednjih godina nije bio Raštanima Donjim zasigurno ih neće ni prepoznati. Tu se, kako tvrde neki žitelji, zadnjih nekoliko godina napravilo više nego u proteklih pola stoljeća.
– Novi život osjeća se na svakom koraku. Štoviše, svakim danom uvjeti života su sve bolji, tvrdi Anamarija Matešić, općinska vijećnica iz Raštana Donjih, glavni zamašnjak izgradnje novog nogostupa, rasvjete i drugih infrastrukturnih sadržaja.
Prema projektu predviđena je gradnja nogostupa širine 1,6 metara.
– Postojeća prometnica je širine 5,5 do 6,5 metara s obostranim bankinama. Na pojedinim dijelovima predviđena je rekonstrukcija kolničke konstrukcije da se dobije širina kolnika od minimalno šest metara, temeljita je Matešić.
Izvode se i dva pješačka prijelaza prilagođena osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.
– Ljudski život nema cijene. Ovim ćemo projektom znatno povećali razinu sigurnosti svih sudionika u prometu, poručila je Anamarija Matešić.