Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SPECIFIČAN POSAO Jedini zadarski detektiv povlači se »u sjenu«

23.05.2020. 13:24


Jedini zadarski detektiv Vinko Grgić odlazi iz posla, a njegova agencija Sjena preoblikuje se u d.o.o. i pridružuje splitskoj detektivskoj agenciji Mreža Miroslava Klarice.
Nakon 12 godina aktivnog detektivskog posla, govori Grgić, došlo je vrijeme da izađe iz toga.
– Kao i svaki posao, i posao detektiva ima svoje dobre i loše strane. Bilo je jako zanimljivo, dinamično, ali bilo je i određenih neugodnosti. S ljudima ste u vrlo važnim životnim ili poslovnim trenucima gdje treba ostati profesionalan, ali čovjek je živo biće i teško je u sebi ne suosjećati s onim što prolaze. Bilo je tu od ushićenja i veselja do raznih neugodnosti, ali treba ostati profesionalac. Najveća je satisfakcija kad je klijent zadovoljan, ali najčešće znam da je netko drugi u tom procesu postao nezadovoljan, tako da su te situacije višeslojne i rijetko kad crno-bijele. Kao što to, uostalom, i biva u životu, govori Grgić koji je u svom poslu svašta doživio.
Imao je neugodosti gdje su neki ljudi uhvaćeni na djelu pa su se, recimo dva partnera potukla, a jednom je i sam Grgić dobio po sebi prilikom kontroliranja radi sumnje u ilegalno priključivanje na vodovodnu mrežu.
Grgić je radio u prosvjeti, kao profesor matematike i fizike, zatim u policiji tijekom i nakon rata, bavio se s poslovima ratnog zločina i terorizma, a potom i kriminalitetom te zlouporabom droga… 2009. kao voditelj smjene u dežurstvu PU zadarske odlazi u mirovinu, ali s obzirom da se još osjećao radno sposbnim okušao se u ovom posebnom poslu.
– Na početku su pozivi klijenata najviše bili vezani za ljubavne jade, a poslije su se sve više javljale privatne tvrtka, poduzeća, osiguravateljske kuće, pružao sam podršku tvrtkama u istragama poslovnih partnera kojima su vezani ugovorima, u svrhu zaštite njihovih interesa i slično, priča Grgić, dodajući da se čak i u detektivskom poslu poštuje privatnost i svakako drži do svih zakonskih propisa.
Sad njegov »rajon« preuzima splitski kolega, a Grgić se »povlači u sjenu« – u zasluženu mirovinu.
– Nakon svega mogu reći da mi je apsolutno drago da sam se bavio s ovim poslom, bilo je to veliko životno iskustvo i bio bih zakinut da ga nemam, zaključuje Grgić kojeg će mnogi Zadrani zasigurno dugo pamtiti.