Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U zadarskim školama u ponedjeljak očekuju veliki broj djece

23.05.2020. 13:34


Povoljna epidemiološka situacija omogućila je od ponedjeljka otvaranje škola za velik broj učenika, ali i nastavljanje testiranja onih koji bi tek od jeseni trebali sjesti u školske klupe – predškolaca.
U razgovorima s nekolicinom zadarskih ravnatelja osnovnih škola provjerili smo kako su se pripremili za nadolazeće razdoblje te na koji će način provesti testiranje predškolaca, ali i koliko djece očekuju u ponedjeljak u školama.
– Mi smo već prije epidemije koronavirusa i zatvaranja škola odradili preko 40 posto testiranja predškolaca za upis u novu školsku godinu, tako da nas sada ne očekuje puno posla. Kad nastavimo s testiranjima nastavit ćemo ih provoditi u poslijepodnevnoj smjeni. Roditelji i djeca će dobiti svoj termin te će moći tada doći i nećemo imati gužvu, rekla nam je jučer Stanka Pera Martinec, ravnateljica OŠ Petra Preradovića. Inače, na predupisu je ova škola imala u matičnoj školi 60 prvašića, u područnoj školi Kožino 7 te u područnoj školi Petrčane dvoje djece.
Na upit zna li koliko bi učenika trebalo krenuti u škole u ponedjeljak, rekla nam je kako će u nekim razredima doći gotovo sva djeca, u nekima preko pola, a očekuje da će i naknadno dolaziti djeca.
U OŠ Bartula Kašića na jesen bi u školske klupe trebalo sjesti gotovo 180 prvašića. Provjerili smo s ravnateljicom Katicom Skukan kako će oni organizirati testiranje najmlađih.
– Mi prije epidemije koronavirusa nismo uspjeli početi s testiranjem te je sad pred nama testiranje svih 180 potencijalnih prvaša. Inače, za ovoliki broj učenika trebalo bi nam i do mjesec i pol dana. Međutim, budući da ove godine nismo imali mogućnost testirati djecu te sve počinje kasnije, morat ćemo ubrzati proces pa postoji mogućnost da ih testiramo i u manjim grupama. Imamo kontakte svih roditelja te će ih stručne službe kontaktirati i dogovoriti termin testiranja, pojasnila je Katica Skukan način na koji planiraju testirati djecu. I ona nam je potvrdila kako u ponedjeljak u školama očekuju velik broj učenika. Prema najavama roditelja, kaže nam, trebala bi se vratiti velika većina djece.