Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Održano je 12. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar

23.05.2021. 12:00


Sinoćnjom objavom nagrada završeno je 12. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar. Međunarodno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Jasenka Ostojić (predsjednica, Hrvatska), Tomislav Fačini (Hrvatska), Viktorija Čop (Hrvatska), Karmina Šilec (Slovenija) i Csaba Kutnyánszky (Mađarska) ocijenilo je nastupe zborova i objavilo nagrade.


 


U kategoriji B (muški ili ženski zborovi) Akademski muški zbor Fakulteta elektronike i računarstva iz Zagreba pod ravnanjem Josipa degl’ Ivellija osvojio je 75 bodova i treću nagradu. U kategoriji A (mješoviti zborovi) drugu nagradu podijelili su zbor Gita Advayatva iz Jakarte pod ravnanjem Kenara Pradipta s 83,33 boda i zbor Camerata Vocale Split pod ravnanjem Sare Dodig Baučić s 87 bodova. Zboru Camerata vocale Split pripala je i Nagrada grada Zadra.




 


Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar izraslo je iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u Zadru. Nositelji te tradicije ponajprije su Hrvatsko glazbeno pjevačko društvo Zoranić osnovano davne 1908. i Festival pjevačkih zborova Hrvatske koji se u Zadru održavao od 1973. godine do početka Domovinskog rata.


 


Na tim je temeljima grad Zadar 1997. osnovao Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, događanje glazbeno-natjecateljskog karaktera koje od tada do danas ima ulogu sljedbenika, nositelja i poticatelja tradicije amaterskog zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini. U svojih dvanaest izdanja, Natjecanje je ugostilo brojne pjevačke zborove iz raznih dijelova Europe i svijeta.