Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Škole iz Zadarske županije nude učenicima šest novih zanimanja

23.05.2021. 11:00


Prema Odluci o upisu učenika u 1. razred srednje škole za 2021./2022. godinu objavljenoj u petak, u Hrvatskoj se planira broj upisnih mjesta za ukupno 46.914 učenika u 2.191 razredni odjel. Kako doznajemo iz Zadarske županije, na području naše županije, ukupan broj upisnih mjesta je 1.983. Od tog broja, za gimnazijske programe je 519 upisnih mjesta ili 26,17 posto, za strukovne programe 1.401 upisno mjesto ili 70,65 posto, dok je za umjetničke programe 63 upisna mjesta (3,18%). Među strukovnim programima oko 60 posto je četverogodišnjih (i petogodišnjih, što se odnosi na školovanje za medicinsku sestru/tehničara), dok je 40 posto strukovnih trogodišnjih programa.
Nekoliko je novih obrazovnih programa u odnosu na ovu školsku godinu.


Složen proces
– Uvode se novi obrazovni programi, a to su cvjećar u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, zatim brodograditelj u Srednjoj školi Biograd, prodavač po dualnom obrazovanju u Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu te tehničar za vozila i vozna sredstva, elektromonter i TK monter u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, navode iz Zadarske županije.
U odnosu na školsku godinu 2020./2021. ne upisuju se sljedeći obrazovni programi: dentalni tehničar u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, vrtlar u Poljoprivrednoj školi Stanka Ožanića, brodograditelj nemetalnog broda u Srednjoj školi Biograd, prodavač JMO u Srednjoj školi kneza Branimira u Benkovcu te tehničar cestovnog prometa u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića.
– U ovoj godini je povećan broj upisnih mjesta proporcionalno broju učenika koji završavaju 8. razred osnovnih škola. Inače, planiranje upisa učenika u 1. razred srednje škole, koji između ostaloga uključuje i broj upisnih mjesta po programima, je složen proces. Temelji se prvenstveno na zakonskim i podzakonskim aktima koji reguliraju područje odgoja i obrazovanja, analizi broja učenika koji završavaju 8. razred osnovnih škola, prostornim, materijalnim i kadrovskim mogućnostima škole, odobrenim programima obrazovanja i strukovnim kurikulumima, potrebama tržišta na lokalnoj, regionalno i nacionalnoj razini, broju potrebnih slobodnih naučničkih mjesta za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja u pojedinim programima obrazovanja za vezane obrte kod obrtnika ili pravnih osoba koje posjeduju licenciju, zatim po broju slobodnih mjesta za izvođenje učenja temeljenog na radu kod gospodarskog subjekta prema dualnom obrazovanju i prema preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za obrazovnu upisnu politiku, pojašnjavaju iz Županije.


Prijedlog plana upisa
Dodaju, nadalje, kako na temelju svih tih odrednica i provedene analize svaka srednja škola izrađuje svoj prijedlog plana upisa te ga dostavlja osnivaču.
– Osnivač analizira postojeće stanje u srednjim školama, utvrđuje eventualne neracionalnosti u broju programa obrazovanja i broju učenika po pojedinim programima, broju razrednih odjela i broju učenika u pojedinom razrednom odjelu, kombiniranim razrednim odjelima i broju učenika po programima obrazovanja u kombiniranim odjelima. Nakon provedene analize, a uzimajući u obzir sve navedene smjernice pri izradi planiranja upisa, osnivač izrađuje prijedlog plana upisa učenika u 1. razred srednje škole, stoji u odgovoru Županije na naš pisani upit.




Datumi
Kako stoji u Odluci, dostava osobnih dokumenata i svjedodžbi za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH Središnjem prijavnom uredu u ljetnom upisnom roku je od 24. svibnja do 1. srpnja. Prijava redovitih učenika u sustav započinje 24. svibnja, a prijava na obrazovne programe 25. lipnja. Konačna lista bit će objavljena 10. srpnja i tad bi svi na ljetnom roku trebali znati u koju će školu ići na jesen. Pet dana poslije toga, objavit će se koja su okvirno slobodna mjesta za jesenski rok, koji će se odrađivati od 10. kolovoza do 1. rujna.
Za učenike s teškoćama u razvoju i za učenike koji se upisuju u odjele za sportaše ti su datumi drugačiji, a sve se može pročitati u objavljenoj Odluci.
Po objavi Natječaja za upis učenika koji se objavljuje u lipnju, znat će se koji su dokumenti i u kojem obliku potrebni za upise, ali s obzirom na pandemiju, već se prošle godine određena dokumentacija mogla dostaviti osobno ili elektroničkim putem. Dakle, kako kažu u Županiji, bilo je stavljeno na volju učenicima, tj. roditeljima i skrbnicima.