Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadrani jako negoduju što se ne mogu upisati na tečaj plesa

23.05.2021. 09:30


Plesne djelatnosti nisu nikad doživjele veću diskriminaciju doli u vrijeme koronakrize. Zanimljiv je podatak da se plesne aktivnosti održavaju u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost, doznajemo iz udruge Glas poduzetnika.
Nastavak koronakrize u 2021. godini i dalje izaziva kontroverzije i diskrimaciju glede pojedinih sektora djelatnosti jer, kako se čini, mjere predostrožnosti nisu iste za svih.
Udruga Glas poduzetnika ponovno upozorava na nelogičnost mjera za pojedine djelatnosti koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Izgledno je kako sportsko-rekreativnim plesnim klubovima još uvijek nije dozvoljen nastavak radnih aktivnosti. Kako nam je poznato, dosada su se mjere ublažile za teretane, fitness centre i mnoge druge djelatnosti, dok su plesne škole, zbog kompleksnosti svog karaktera, zatvorene već punih osam mjeseci. Što je još zanimljivije, plesne aktivnosti održavaju se u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost, poručuju iz Udruge.


Poštivanje mjera
Centri za odvijanje sportskih aktivnosti imaju dovoljno velike dvorane koje se redovito prozračuju, čiste i dezinficiraju. U plesnim dvoranama, odvijanje aktivnosti ipak je malo drugačije. Plesni parovi na tečaju nose maske i najčešće dolaze iz istog kućanstva. Uz to, plesni učitelj ne dodiruje plesače i nemaju fizički kontakt s njima, što nije slučaj u nekim drugim djelatnostima kojima je dozvoljen rad. Također, učitelji imaju masku na licu i pritom održavaju propisanu udaljenost. U rekreativno-sportskim klubovima pojedinci plešu i vježbaju sami te ne ostvaruju nikakav fizički kontakt s plesnim učiteljem, već uče plesati vizualno (ponavljanjem pokreta) i auditivno (slušajući učitelja). Kod sportskih plesnih parova koji vježbaju ističemo da se kontakt ostvaruje isključivo između dvije osobe koje nikada tijekom treninga ne dolaze u bliski kontakt s drugim osobama na treningu ili natjecanju. S druge strane, to se događa u mnogim drugim sportovima kojima je dozvoljen rad.
Nakon niza mjeseci, indikativno je da je rad ove djelatnosti poprilično ugrožen. Poznata plesna škola iz Zadra, Samba ne nazire optimistične vidike u trenutačnim okolnostima. Prema riječima predstojnice ove plesne škole Zlatke Badel, još uvijek se ništa ne poduzima po tom pitanju, dok je razočarenje polaznika vrlo veliko.


Bez financijske pomoći
– Plesna škola Samba zatvorena je od 16. ožujka 2020. godine. U svibnju i lipnju iste godine, kada se prvo zatvaranje privelo kraju, nismo mogli biti radno aktivni jer je priroda ovog posla takva da se približavanjem ljetne sezone smanjuje interes polaznika za aktivnosti u zatvorenom prostoru. Iz navedenog proizlazi da smo mi zatvoreni u kontinuitetu već godinu i dva mjeseca. Situacija je dramatična, ali ne i teška. Financijske obveze stižu na naplatu svaki mjesec, postoji hladni pogon koji se treba održavati, paušali za struju, za vodu, osiguranja, knjgovodstvene usluge i još koješta drugo. Ja zaista ne vidim izlaza iz ove situacije. Nemamo se kome obratiti za financijsku pomoć. Nikada tijekom krize nisam vidjela ili čula bilo kakve upute za udruge koje se bave ovakvim djelatnostima, pojasnila nam je Badel svoje viđenje situacije.
Plesna škola Samba svoj postojeći ugled na zadarskom području održava već 35 godina i jedina je etablirana škola u Zadarskoj županiji sa stručnim i obrazovanim kadrom koji je zaslužan za njen postanak i opstanak. Ni u ovoj situaciji, škola ne prima nikakve državne poticaje, te su na taj način onemogućeni u osnovnom ljudskom pravu, pravu na rad.




Tečajevi od jeseni?
Govoreći o mogućem početku rada u ovoj godini Badel kaže kako će pokušati na jesen, dakle na početku nove školske godine 2021./2022., pokrenuti tečajeve plesa za građanstvo.
– Mislim da će biti vrlo teško i mukotrpno ponovno pridobiti ljude na plesne aktivnosti. Naši građani su iscrpljeni i psihički i financijski… Kad bi gradonačelnik Dukić zavirio u zadnji podnesak koji sam mu osobno uručila na sastanku prije otprilike dvije godine, vidio bi da postoji više mogućnosti za potporu ove iznimno važne kulturne aktivnosti u našem gradu, priča predstojnica ove škole.
Zainteresirani građani kao i sami polaznici škole postaju sve nestrpljiviji. Škole su pune poziva i upita. Ples je nešto što se može okarakterizirati kao stjecanje društvenog bontona. Izostanak ove aktivnosti ne samo da smanjuje društvene aktivnosti radno aktivnog sektora, već smanjuje socijalizaciju i dobru zabavu.
– Ljudi vide ples i druženje kao spas za svoje psihičko zdravlje i jako su negoduju što se ne mogu upisati na tečaj, poručila je Badel.