7 znakova da ste odrasli u toksičnoj obitelji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
RAZLOZI TJESKOBA I STRAHOVA
Autor: 
Djeca odrasla u toksičnom okruženju mogu stalno osjećati da nisu dovoljno dobra
iStock
Ilustracija

Tantrumi, tjeskoba, skrivanje pravih emocija i nisko samopoštovanje – nažalost, neki roditelji uspijevaju prenijeti sve te negativnosti na svoju djecu. Njihov egoizam i ravnodušnost prema osjećajima svoje djece imaju veliki utjecaj na njih u djetinjstvu. Kao rezultat toga, djeca počinju kritizirati sebe, osjećati se bespomoćno i imati problema u svom društvenom životu.

Poznavanje razloga naših strahova i tjeskobe može nam pomoći da ih izliječimo i učinimo svoj život boljim.

Bojite se manipulacije

Često se događa da toksične obitelji koriste manipulaciju kako bi kontrolirale druge članove obitelji. Svakodnevno takvo ponašanje nije normalno i pretvara se u emocionalno zlostavljanje. Zbog toga se možete osjećati kao da manje vjerujete drugim ljudima oko sebe i teško se vežete.

Imate poteškoća s društvenim interakcijama i povjerenjem u druge

Kada se netko odgaja u napetoj atmosferi, uz manipulacije i druga psihička zlostavljanja, to ostavlja traga na toj osobi. Neki roditelji možda nisu bili u mogućnosti pružiti svom djetetu potrebnu podršku, a u drugom scenariju netko bi mogao živjeti u obitelji u kojoj osjeća da uvijek treba biti na oprezu. Kasnije će postati teško otresti se osjećaja da stalno morate biti u ovom stanju.

Na kraju, možete razviti poteškoće s povjerenjem drugim ljudima i otvaranjem prema njima.

Problemi s privrženošću su teški. Stalno gledajući i doživljavajući fizičko i emocionalno zlostavljanje, maltretiranje i zanemarivanje, oni stvaraju vlastitu sliku odnosa. Ovi ljudi možda ne razumiju kako izgleda brižna i zdrava veza među ljudima. Uvijek podsvjesno čekaju da svi oko njih ili pretjeraju, budu zahtjevni, okrive ih za nešto ili ih iznevjere.

Teško podnosite neuspjeh

Djeca odrasla u toksičnom okruženju mogu se stalno osjećati kao da nisu dovoljno dobra ili čak bezvrijedna. Roditelji su im možda uvijek postavljali pretjerane zahtjeve i krivili ih ako nisu ispunili njihova očekivanja.

U osnovi, razvili su nisko samopoštovanje i nedostatak brige o sebi. Zato ih i najmanja pogreška ili neuspjeh može izbezumiti i dovesti do bijesa, piše Bright Side.

Nedostaje vam osjećaj vlastitog identiteta

Pozitivno obiteljsko “poštovanje” kritičan je element za nas kada govorimo o našem mentalnom zdravlju. To je jednako važno kao i osjećaj voljenosti i pripadnosti.

Ako je odnos između djeteta i njegovih roditelja nasilan, tada dijete može početi imati problema sa svojim unutarnjim svijetom, svojim identitetom i samopoštovanjem. To dovodi do negativnih učinaka poput anksioznosti, pa čak i depresije.

Puno se kritizirate

Nisko samopoštovanje, koje stvaraju toksični roditelji, čini da se dijete osjeća glupo, nedostojno te da ne zaslužuje da dobije nešto bolje. U svemu što ta djeca rade, kritiziraju sebe, oklijevaju i razmišljaju.

Prihvatili su da su gori od drugih, zbog čega psihički pate, ali ne mogu promijeniti situaciju, jer ne dobivaju potrebnu psihičku podršku.

Svoje emocije stavljate na zadnje mjesto

Roditelji koji verbalno ili fizički zlostavljaju zanemaruju emocije svoje djece. Osim toga, ako djeca pokušavaju izraziti svoje emocije, to može dovesti do još većeg maltretiranja od strane obitelji. Kao rezultat toga, djeca se naviknu skrivati svoju bol, ogorčenost i ljutnju. Dalje na putu u svom životu, mogli bi početi davati prioritet tuđim emocijama iznad svojih.

Potiskivanje emocija također ima svoj danak na samo identifikaciji osobe. Teško im je razumjeti tko su, kako se osjećaju i što žele u svom životu. Dakle, ne uspijevaju se razviti u sferama života koje su im važne jer ih psihički uvijek koči neizvjesnost.

Uvijek se osjećate kao bespomoćno dijete

Toksični roditelji ponekad odbijaju priznati svoje dijete kao odraslu osobu. Bez obzira na to koliko dijete ima godina, ovi roditelji se uvijek mogu prema njima ponašati kao prema bespomoćnom dojenčetu. Žele kontrolirati i zapovijedati, a ako naiđu na bilo kakav otpor, djelovat će uvrijeđeno kako bi se njihovo dijete osjećalo krivim.

Ako djetetu nije dopušteno da donosi vlastite odluke, ako se naruši njegova privatnost i ne osjeća se neovisnom osobom, to može biti štetno za njegovo mentalno zdravlje. Mogu razviti anksioznost, biti uplašeni započeti nešto novo i ne mogu se uklopiti u društvo.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno