Neće biti mjesta za svu djecu, a nastavnici će izgubiti satnicu i dio plaće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Tomislav Maričić iz NSZSŠ-a kritizira odluku o ukidanju razreda i upozorava
Kad se sve zbroji i oduzme, škola bi ukidanjem jednog prvog razreda ekonomista, ukupni broj učenika smanjila samo za četvero, dok bi organizacija razreda i izvođenje nastave patili, a da i ne spominjemo u kakvoj bi se situaciji mogli naći profesori, ističe Maričić
Marin GOSPIĆ
U Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi ukida se jedan razred ekonomista

Nakon što smo od ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole (EBTŠ) i Prirodoslovno-grafičke škole dobili potvrdu kako će u sljedeću školsku godinu upisati jedan prvi razred manje smjera ekonomist i ekološki tehničar, kontaktirali smo Tomislava Maričića, sindikalong povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, za područje Zadarske županije, koji ukazuje na posljedice ovakve odluke.

Najnelogičnija moguća odluka

- Ukidanje svakog razreda jednako velik problem, naročito ako se, uz potrebe tržišta rada, ne prati trend pada ili porasta broja osmaša u jedinici lokalne samouprave. Navedena je odluka produkt procijene Ministarstva znanosti i obrazovanja, temeljene na prijedlogu o upisnim kvotama u školama, koje je predložila Zadarska županija, tj. Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, te analize prognoza i potreba tržišta rada za pojedina zvanja HZZ- a, kazao je na Maričić i dodao kako mu je ukidanje jednog razreda ekonomista, uz istovremeno povećanje ukupnog broja učenika škole potpuno neopravdano i nelogično.

- Odlukom Ministarstva objavljenom u Narodnim novinama definitivno je potvrđeno ukidanje ta dva razreda. No, nakon žalbe Sindikata, Ministarstvo je odlučilo povećati ukupan broj upisnih mjesta u EBTŠ-u na 156 učenika, ali i dalje u šest razrednih odjela s po 26 učenika, tj. 10 učenika više od odluke Županije, ali uz jedan razred ekonomista manje, što je najnelogičnija moguća odluka, kaže Maričić.
Uvidom u komentare nastavnika ovih dviju škola na e-savjetovanju o donošenju nove Odluke o upisu učenika u prvi razred srednje škole za godinu 2022./2023. jasno se vidi nezadovoljstvo ukidanjem odjeljenja iz više razloga.
Djelatnici Prirodoslovno-grafičke škole istaknuli su kako ta škola jedina u županiji obrazuje učenike za zanimanja sektora geologije, rudarstva, nafte i kemijske tehnologije, te kako bi ukidanjem smjera nestala mogućnost obrazovanja u tom sektoru. Ističu kako će zelena zanimanja u budućnosti biti atraktivna ne samo na razini naše županije već i šire, te kako su se nastavnici dodatno educirali i razvijali upravo kako bi kvaliteta nastave koju nude učenicima bila u skladu s novim tendencijama. Djelatnici EBTŠ-a su, pak, istaknuli kako se ukidanjem jednog prvog razreda smjera ekonomist brojčano stanje učenika neće značajnije smanjiti. No, s druge strane doći će do pada kvalitete izvođenja nastave, kao i do smanjenja radnih sati, pa time i plaća za dio nastavnika.

Problemi s upisom u prvi razred

- Do sada se u EBTŠ upisivalo tri razreda ekonomista, s oko 20 učenika u svakom razredu. Novom bi se odlukom taj broj smanjio na dva prva razreda s oko 26 učenika. Zbog ovakve će odluke doći i do povećanja broja učenika u prvoim razredima i u ostalim smjerovima u školi. Do problema će doći iz dva razloga. Prvo, Pravilnikom o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupini propisuje se da u razrednom odjelu smije biti najviše 20 učenika ukoliko se u razredni odjel uključe tri učenika s teškoćama. U EBTŠ se svake godine u prvi razred upiše oko 10 učenika s teškoćama, te ukoliko tako bude i ove godine, moguće je da će prijedlog od dva razreda s po 26 učenika zapravo biti dva razreda po 20 do maksimalno 23 učenika u smjeru ekonomist, objašnjava Maričić.
Zadarska je Županija s tri razreda po 20 učenika predvidjela integraciju učenika s teškoćama u tri razreda smjera ekonomist bez smanjenja upisne kvote. Kao drugi razlog zbog kojeg bi sljedeće školske godine moglo doći do velikih problema prilikom upisivanja u prvi razred srednjih škola, Maričić navodi porast broja osmaša na području Zadarske županije, u odnosu na prošlu školsku godinu.
- Primijećen je porast od oko 50 učenika na razini županije, koji bi se mogao pokriti dodavanjem još jednog razreda medicinskih sestara i razreda u Klasičnoj gimnaziji bez ukidanja gore rečenih razreda u EBTŠ-u i Prirodoslovno-grafičkoj školi. Pročelnik Šimunić je u razgovoru s nadležnim Ministarstvom branio prijedlog Županije o upisnim kvotama i istaknuo trend porasta broja osmaša na razini županije, ističe Maričić i dodaje kako je Zadarska županija sve atraktivnije mjesto za život i školovanje.

Smanjenje satnice nastavnika

- U Zadar na školovanje dolaze djeca iz drugih dijelova županije, kao i iz nama susjednih županija, pa čak i inozemstva. Prema matematičkim izračunima koje sam radio za potrebe pregovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, prostora za sve razrede ima, te nema potrebe za ukidanjem razreda, naročito onog smjera ekonomist. Zbog te bi odluke na ljetnom upisnom roku za nadolazeću školsku godinu oko 50 učenika moglo ostati neupisano na prvom roku, upozorava Maričić i dodaje kako kvota koju je Ministarstvo predložilo pada zbog broja djece koja se upisuju izravnim upisom i porasta broja učenika na razini županije.
- EBTŠ je dobila odobrenje osnivača za upis tri razreda u smjeru ekonomist, jedan razred poslovnog tajnika, jedan razred komercijalista, jedan razred upravnog referenta te jedan razred prodavača, ukupno oko 148 učenika. No, odlukom Ministarstva škola gubi jedan cijeli razred ekonomista, dok će ukupan broj učenika sa 148 narasti na 156. Svake se godine barem 50-ak učenika na prioritetnoj listi pri upisu odlučuje za smjer ekonomist, što znači da se zbog promjene upisnih kvota i povećanja broja učenika, sva djeca koja to žele, a ispunjavaju sve upisne kriterije, neće moći upisati u smjer ekonomist na ljetnom roku. Kad se sve zbroji i oduzme, škola će ukidanjem jednog prvog razreda ekonomista, te povećanjem ukupnog broja učenika imati lošiju organizaciju rada i izvođenja nastave, a da i ne spominjemo u kakvoj bi se situaciji profesori mogli naći zbog manje satnice i posljedično manje plaće na kraju mjeseca, naglašava Maričić.

- Smanjenje jednog razreda ekonomista povlači za sobom smanjenje od 30 sati nastave samo u ovoj školskoj godini, što će se odraziti na 10-ak zaposlenika te ustanove, koji će imati nepunu satnicu i umanjenje plaće od gotovo tisuću kuna mjesečno. Nastavak ovakvog smanjenja broja odjela bez smanjenje broja učenika dovodi do 60 sati manjka u dvije školske godine, što je gotovo tri radna mjesta, pojašnjava Maričić.

Škola ne zaslužuje takav tretman

- Neovisno o objašnjenju ministra Fuchsa koji ovu odluku pravda potrebom prilagodbe upisnih kova potrebama tržišta rada, EBTŠ je u zadnje dvije godine prošla kroz kvalitativnu promjenu, te po svojoj kvaliteti postala vidljiva i prepoznatljiva. Škola kontinuirano sudjeluje u vrijednim projektima, te je za mnoge učenike dobra podloga za daljnje sveučilišno obrazovanje, tako da smatram da škola ne zaslužuje takav tretman, ističe Maričić i navodi kako je dodatan problem i teška situacija u kojoj bi se zbog smanjenja radnih sati mogli naći nastavnici.
- Zbog ove se odluke cijeli sustav upisa za nadolazeću godinu može srušiti, jer će broj upisnih mjesta biti nerazmjeran broju učenika koji se upisuju u prve razrede srednjih škola. Upisi se bliže, a roditelji i djeca nemaju sve potrebne informacije. Prema mom mišljenju, broj razreda ne bi se trebao smanjivati, jer prema mojim izračunima, temeljenima na upisnim podacima u zadnjih pet godina, u narednoj godini mjesta za svu djecu koja se žele obrazovati u Zadru neće biti, zaključuje Maričić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno