Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bura prevrnula dvije kamp kućice i dva kamioneta

Autor: Suzana Bandić

22.06.2009. 22:00
Bura prevrnula dvije kamp kućice i dva kamioneta

Foto: Zvonko KUCELIN



U svega nekoliko sati zbog jake bure na Masleničkom su se mostu prevrnule dvije kamp kućice, a na cesti D54 u predjelu od Maslenice prema Obrovcu, došlo je do prevrtanja kamioneta i kamp kućice


Tijekom nedjelje i ponedjeljka na zadarskom je području zabilježeno 20-tak prometnih nesreća kojima su pogodovale loše vremenske prilike, obilna kiša i jaka bura, a u kojima je osam osoba lakše ozlijeđeno.
Upravo zbog jake bure u ponedjeljak je ujutro za sav promet bila zatvorena dionica autoceste A1, između čvorova Sveti Rok i Maslenice, a otežan promet bio je na državnoj cesti D54 Maslenica-Zaton Obrovački te preko Paškog mosta, kojima su mogla prometovati samo osobna vozila.
No, kako saznajemo, zbog velikog priliva vozila, mahom stranih registarskih oznaka te nepoštivanja znakova zabrane, u nedjelju je ujutro oko deset sati u mjestu Jasenice, uslijed udara bure prevrnuta kamp kućica mađarskih nacionalnih oznaka, koja je bila priključena na osobno vozilo. Ozlijeđenih srećom nije bilo, a materijalna šteta procijenjena je oko pet tisuća kuna. Dva sata ranije i na Paškom je mostu došlo do prevrtanja, a riječ je bila o kamionu makarskih registarskih oznaka, čiji je vozač zadobio lakše ozljede.
Tijekom slijedećeg jutra, prije same zabrane prometovanja, u svega sat vremena bura je prouzročila čak tri prevrtanja na predjelu Maslenice.
Na autocesti A1, odnosno s južne strane Masleničkog mosta, prevrnula se kamp kućica čeških nacionalnih oznaka koja je bila priključena na osobno vozilo. Svega pola sata kasnije na državnoj cesti D54 u predjelu od Maslenice prema Obrovcu, došlo je do prevrtanja kamioneta riječkih registracija. Nedugo potom i 59-godišnji Nizozemac je osjetio svu silinu podvelebitske bure. Naime, on se osobnim vozilom za kojim je bila priključena kamp kućica kretao dionicom državne ceste D54 kroz mjesto Jasenice te je uslijed jakog udara bure došlo do prevrtanja i vozila i kamp kućice.
A jaka bura koja je zahvatila šire zadarsko područje prouzročila je probleme i u pomorskom prometu pa je u prekidu bio i trajektni promet na liniji Prizna-Žigljen.
Stoga, zadarska policija tijekom proteklih 48 sati nije bila pošteđena ni intervencija na moru. Pune ruke posla zadali su im trojica slovenskih državljana koji su se u subotu gliserom dužine 12 metara nasukali na otočić Veli Paranak pored otoka Sestrunja. Iako su članovi posade odbijali napustiti gliser, srećom u toj kalvariji nitko nije ozlijeđen. Osim Slovenaca, zadarski su policajci sutradan spašavali i 62-godišnjeg mađarskog daskaša koji se zbog jake bure nije uspijevao vratiti na obalu u mjestu Povljana na otoku Ugljanu s koje se otisnuo na pučinu.
Na poziv mještana ubrzo su na navedenu poziciju upućeni policajci sa službenim plovilom koji su pronašli daskaša i potom ga doteglili do obale.
Kako se loše vremenske prilike očekuju i narednih nekoliko dana, iz policije upozoravaju sve sudionike u prometu na oprez i poštivanje znakova zabrane, bilo da je riječ o morskom ili kopnenom prometu. Ujedno mole i za strpljenje kako ne bi došlo do prometnog kaosa obzirom da je dionica državne ceste D54 jedini alternativni pravac u oba smjera.