Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Četvrta ravnokotarska fišijada

Autor: Velimir Brkić

22.06.2009. 22:00
Četvrta ravnokotarska fišijada


Jedan od ciljeva ove manifestacije je skrenuti pozornost na slatkovodnu ribu koje u Vranskom jezeru, Zrmanji te ličkom dijelu Zadarske županije ima u izobilju, a dosad se nije dovoljno koristila u prehrani ni u turističkoj ponudi, istaknuo je gradonačelnik Željko Katuša


U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i obilježavanja Dana grada Benkovca u četvrtak 25. lipnja s početkom u 18 sati u Benkovcu će se održati 4. ravnokotarska fišijada – natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi. Glavni organizator je Turistička zajednica grada Benkovca, a cijela manifestacija odvijat će se pod pokroviteljstvom Grada Benkovca.
Pod budnim okom ocjenjivačkog suda natjecanje će se odvijati u samom središtu Benkovca, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom trgu, gdje će nakon završetka natjecanja biti proglašeni pobjednici. Uz pokale i darove trojici najboljih pripadaju i novčane nagrade – prvoplasiranom 3.000, drugoplasiranom 2.000 i trećeplasiranom 1.000 kuna. Prijavljen je dosad rekordni broj natjecatelja, čak 31 ekipa. Nakon proglašenja pobjednika bit će upriličeno pučko veselje uz obilje “brudeta” od slatkovodne ribe i zabavu uz tamburaški sastav “Kočije” iz Valpova.
– Jedan od ciljeva ove manifestacije svakako je skrenuti pozornost na slatkovodnu ribu koje na našem području, posebice u Vranskom jezeru, Zrmanji te ličkom dijelu Zadarske županije ima u izobilju, a dosad se nije dovoljno koristila u prehrani pa ni u turističkoj ponudi, istaknuo je benkovački gradonačelnik Željko Katuša, dodajući kako je ova manifestacija pravi događaj za privlačenje gostiju u Ravne kotare i Bukovicu. Osim janjećih pečenja, pršuta i sira, gastronomska ponuda može se obogatiti i ribom spravljenom po recepturi tradicionalnog ravnokotarskog brudeta koja se temelji na principima fiša.
Slatkovodnu ribu, šarane i somove ujednačene kvalitete, po 3,5 kg svakom natjecatelju te vodu i vatru za sve natjecatelje, dužan je osigurati organizator. Svaki natjecatelj pripremat će fiš paprikaš u vlastitom kotliću (ne manje od 10 litara), po svom receptu sa začinima i dodacima koje sam odabere i donese.
– Kažu da je za dobar fiš uz pravi kotlić i dobro posloženu ribu potrebna i pogođena smjesa povrća s nezaobilaznom crvenom mljevenom paprikom, zaključio je Katuša.
Na natjecanju se drugu godinu zaredom natječe i ekipa Zadarskog lista koja je protekle godine osvojila četvrto mjesto.