Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

I rezultati i preoblikovanje

Autor: Ivan Knežević

22.06.2009. 22:00
I rezultati i preoblikovanje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Stvar je umješnosti onoga koji će momčad slagati, a to je Zmago Sagadin, da ne potroši ni novčića više nego je u vreći, pri čemu će bitna pojedinost biti da iz momčadi koju bude imao, Sagadin izvuče najviše moguće (Zadar uvijek želi maksimum!) kad je u pitanju sportski rezultat


Nakon što je objavljena i pojedinost da će Upravni odbor imati 13 članova, može se pomalo i špekulirati zašto će ih biti baš 13 (samo 13?) i zašto baš onih 13 koji su izabrani i imenovani, a ne neki drugi. U Zadru, u kojemu je mnogi čovjek na svoj način zainteresiran za zbivanja u klubu, pa u kojemu i mnogi čovjek smatra da je baš njegova ideja prava, nikad nije nedostajalo (polu)službenih razgovora, a bogme ni neslužbenih naklapanja, o tomu što i kako s klubom. Poslije skupštine koja je bila u petak, a koja je bila točka na i petogodišnjega razdoblja u kojemu je gotovo svoj punini petogodišnjega mandata Giuseppe Giergia imao placet osmišljavanja i provođenja (i) stručne politike, klub se okrenuo novim zasadama. Oni koji vole reći da su slikoviti, možda bi se izrazili i tako da kažu da je jedna era završila, a da će početi druga. S tim da će druga, smatra se, biti drugačija.
Dino Perović novi je predsjednik. Prije njega Kristijan Magaš nije dovršio mandat, bio je podnio neopozivu ostavku. Prije Magaša bio je dr Zvonimir Vrančić, današnji gradonačelnik, itd. I Magaš i Vrančić kao predsjednici potpisali su trofeje, Vrančić više, Magaš manje (obojica po jedan naslov hrvatskoga prvaka), a vrijeme će pokazati što će sve biti glede trofeja u Perovićevu mandatu. Ono što bi sigurno trebalo biti jest preustroj kluba kao takvoga i preoblikovanje iz udruge građana u sportsko dioničko društvo. Preustroj i preoblikovanje povezani su, donekle će biti isprepleteni, ali mogu se promatrati i svaki kao postupci za sebe. Preustroj, najavio je Perović, počet će odmah i možda će se za nekoliko mjeseci vidjeti prve posljedice, dok će preoblikovanje biti otvoreno kad za to budu postavljeni uvjeti. Pojednostavljeno rečeno, do trenutka kad formalno – pravno prestane djelovati kao udruga građana, a potom postane sportsko dioničko društvo, klub će doživjeti stanovitu preobrazbu. Barem tako je osmišljeno sljedeće razdoblje u kojemu, što je veoma bitno, treba nastojati ne zapadati u nove i nove dugove. Podatak da će klubu trebati nekih 30 milijuna kuna da bi u datom trenu došao na ništicu, značajan je podatak. Zato što će oni koji će do daljega voditi klub, dok ne zaživi dioničarsko suvlasništvo, stalno na umu trebati imati i stalno provoditi racionalnost. Drugim riječima, triput ako treba prevrnuti svaku kunu.
Danas možemo samo zamišljati tko će sutra biti suvlasnik, odnosno tko će imati koliko dionica. Elaborati i druga dokumentacija ukazat će na sve vrijednosti, na broj dionica, a potom treba biti odlučeno koliko će dionica biti u prodaji, itd. Sve to, cijeli taj postupak, traži određeno vrijeme, a sve to vrijeme klub treba živjeti i djelovati što je bolje moguće. Može biti da su se i tim vodili oni koji su odlučili da UO ima 13 ljudi.
Iako je već rečeno, nije loše ponoviti. Za sljedeću sezonu klub će za prvu momčad imati manje nego za prošlu. Stvar je umješnosti onoga koji će momčad slagati , a to je Zmago Sagadin, da ne potroši ni novčića više nego je u vreći, pri čemu će bitna pojedinost biti da iz momčadi koju bude imao, Sagadin izvuče najviše moguće (Zadar uvijek želi maksimum!) kad je u pitanju sportski rezultat. Da se može, pokazao je i primjer – Zadra. U prvoj sezoni Giergijina petogodišnjega direktorovanja Zadar je s mnoštvom igrača koji nisu bili razvikani (a neki su bili potpuno nepoznati) s trenerom Rudolfom Jugom osvojio dva naslova.