Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

I smrtonosne gripe su stvorene zbog profita!

Autor: Elza Radulić-Toman

22.06.2009. 22:00
I smrtonosne gripe su stvorene zbog profita!

Foto: AP



Danas liječnici uglavnom educiraju na raznim simpozijima i kongresima “redovito održavanim u atraktivnim turističkim mjestima sa skupim večerama i zabavama”, a sve to, naravno, plaća farmaceutska industrija, kojoj je to odlična prilika za predstavljanje novih lijekova i “lijekova”.
Nakon što se protekloga tjedna i u Zadru pojavila knjiga pod nazivom “Lijekovi ili priča o obmani” zagrebačke internistice Lidije Gajski, neki su pacijenti počeli sumnjati u opravdanost uzimanja raznih lijekova. U mnoge koji godinama troše preventivne lijekove uvukla se sumnja o tome je li im to uopće potrebno, dapače, da je to i štetno za njihovo zdravlje. To nam je kazala jedna zadarska liječnica obiteljske medicine, jedna od onih rijetkih koja ne vjeruje previše u uvjeravanja da mnogi lijekovi unaprijed sprečavaju bolesti. Zagrebačka liječnica Lidija Gajski uopće u to ne vjeruje, ona je u Zadru održala izuzetno zanimljivo predavanje s kojim “putuje” po Hrvatskoj pokušavajući ukazati na opasnosti od moderne propagande, otvoriti oči liječnicima i pacijentima o tome da je danas na djelu velika komercijalizacija farmakologije, ali čak i medicinske znanosti. Ne samo u “velikom” svijetu, nego i ovdje kod nas, gdje se također proizvodi i osobito prodaje raznovrsna kemija, domaća i uvozna. Prodaja lijekova bilježi zapanjujuću ekspanziju. Lijekovi što nam ih svakodnevno preporučuju vrlo upitne su vrijednosti, a tu su također toliki marketinški trikovi da su im podložni i sami liječnici. Podložni su zbog neinformiranosti ili pak iz određene koristi, kako je decidirano kazala predavačica, koja je vrlo precizno analizirala te fenomene današnje medicine. Nije se ustručavala reći kako se danas liječnici uglavnom educiraju na raznim simpozijima i kongresima “redovito održavanim u atraktivnim turističkim mjestima sa skupim večerama i zabavama”, a sve to, naravno, plaća farmaceutska industrija, kojoj je to odlična prilika za predstavljanje novih lijekova i “lijekova”. Ta ista industrija, poznato je, za svoje najbolje konzumente, one koji pacijentima prepisuju njezine lijekove, organizira nerijetko i atraktivna putovanja svijetom. Naravno, u njezinim golemim profitima, to su tek mrvice koje dopadnu te sretne liječnike.
Na naše pitanje je li moguće da su i današnje opasne bolesti poput ptičje i sada najnovije svinjske gripe i mnoge druge ranije nepoznate bolesti stvorene u laboratorijima velikih farmaceutskih tvrtki, doktorica Gajski je potvrdno odgovorila! Zamislimo samo koliko milijuna ili čak milijardi doza cjepiva je proizvedeno i prodano samo za ove moderne smrtonosne bolesti. Koliki je to profit, nije teško zamisliti. A i maloj djeci je jasno da profiti danas upravljaju svijetom, da najbogatiji odlučuju o svemu. Da svojim strategijama kontroliraju što ćemo jesti, kako se liječiti, u laboratorijima kontroliraju natalitet ili rješavaju problem gladi u svijetu, kombiniraju genetiku, ukratko, utječu na život i smrt ljudi. Poznavatelji tvrde da i onim strašnim ratom u Iraku upravlja upravo naftno-farmaceutski kompleks. Sve se, dakle, vrti oko vrtoglavih profita. Sve je jedna velika obmana.
Na spomenutom predavanju dr. Lidije Gajski, nažalost nije bilo više od tridesetak ljudi, a manje od pet liječnika. A bilo je to jedno od rijetko zanimljivih predavanja, gdje su građani mogli čuti i naučiti puno toga. Među ostalima, primjerice i oni koji godinama uzimaju lijekove protiv hipertenzije. A takvih je i u Zadru na desetine tisuća. Naime, u zadnje vrijeme su znatno smanjene vrijednosti krvnog tlaka. Dok se samo prije dva desetljeća smatralo da je normalan krvni tlak u starijih osoba oko 140 do 150/ 95 (milimetara žive), farmaceutska industrija ga je spuštala, sve do 119/79 ili čak i niže! Tako danas svatko tko ima tlak iznad 120/85 ima hipertenziju i treba piti lijekove! Prevetivno. Stotine milijuna ljudi pije raznorazne tablete za prevenciju visokog tlaka, a kolika je to zarada proizvođačima nije teško shvatiti. Tome je, što je teže shvatiti, jako podložna i medicinska znanost, kako to tumači i dr. Gajski, koja podsjeća i da su u novije profitno vrijeme baš u farmaceutskoj industriji izmišljeni i razni svjetski dani ove ili one bolesti. Osnovno je svim tim danima da se bolest promiče među ljudima, da im se ukazuje na nju, da dobro zapamte da je ona tu negdje pa će je ozbiljnije shvaćati i trošiti još više njihove opasne kemije.