Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pjesme mališana – mostovi prijateljstva

Autor:

22.06.2009. 22:00
Pjesme mališana – mostovi prijateljstva

Foto: Zvonko KUCELIN



Primanju je nazočilo 18-ero djece u dobi do 12 godina, koliko ih je trebalo nastupiti na Festivalu, a zemlje sudionice ovaj put su bile Italija, Slovenija i Hrvatska


U povodu održavanja VII. međunarodnog dječjeg festivala “Jadera 2009.” prošle je subote u Gradskoj vijećnici održano primanje svih sudionika ovog tradicionalnog zadarskog festivala.
Svečano primanje organizatora i djece, malih talentiranih pjevača koji su došli u pratnji svojih voditelja, i ovaj je put upriličio zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović. Primanju je nazočilo 18-ero djece u dobi do 12 godina, koliko ih je trebalo nastupiti na Festivalu, a zemlje sudionice ovaj put su bile Italija, Slovenija i Hrvatska.
Ova je svečanost započela prigodnim govorom, potom razmjenom darova među domaćinima i gostima, a nastavila se druženjem u Gradskoj vijećnici.
Pozdravivši sve prisutne uime Grada Zadra i svih građana, prisutnima se, izrazivši zadovoljstvo zbog još jednog okupljanja i sreću zbog uspjeha u organizaciji još jedne vrijedne međunarodne manifestacije, obratio Grgurović. Iskorostio je ovu priliku kako bi posebne pozdrave uputio Brunu Bravettiju, voditelju Ureda gradonačelnika Ancone za međunarodnu suradnju, koji je, kako je istaknuo dogradonačelnik, most prijateljstva između Ancone i Zadra.
– Bruno Bravetti je jedan od osnovnih pokretača mosta prijateljstva koje traje dugi niz godina. Još jednom bih mu zahvalio i za sve doprinose u poratnim vremenima Zadra, kada je pomagao u obnovi zadarske Gradske knjižnice, koja je u ratu bila devastirana. Hvala mu također što je i danas, u vrijeme kada u Anconi traju lokalni izbori, ipak pronašao vremena da dođe i dovede djecu na ovaj festival, kazao je Grgurović, uručivši Bravettiju potom zlatnik s grbom sv. Krševana, kao znak zahvalnosti za dugogodišnju suradnju.
Zaželio je potom svim mališanima puno uspjeha na festivalu, koji je održan nešto kasnije, te istaknuo da onaj tko među njima postane pjevačka zvijezda, a takvih će sigurno biti, ima obvezu u Zadru održati koncert.
Prigodnim se riječima potom obratio i sam Bruno Bravetti, podsjetivši prvo na početak prijateljstva Ancone i Zadra, kao i začetaka “Jadera festa”, koji sežu u daleku povijest.
– Jadransko more nije granica dviju strana, iako je ono dugo bilo uzrok njihovih iracionalnih sukoba, koji su za sobom ostavili okus tuge. No sve to nije uspjelo zatomiti želju za upoznavanjem, za uspostavljanjem dobrih odnosa, unaprjeđivanjem svojih kulturnih i intelektualnih veza, a sve to za dobrobit jedne i druge strane, kazao je Bravetti, naglasivši kako je upravo ovo posjećivanje te davanje međusobnih inicijativa čiji su protagonisti djeca, zapravo stvaranje čvrstih europskih veza.
Obećao je potom da će se sam potruditi da sva ova baština, iskustva i prijateljstvo budu preneseni i na novog gradonačelnika Ancone, koji će uskoro biti izabran.
Uslijedila je potom razmjena darova, prvo s predstavnicima Italije, a potom i s predstavnicima Slovenije.