Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Preminuo skladatelj Morskih orgulja

Autor:

22.06.2009. 22:00
Preminuo skladatelj Morskih orgulja


Vijest o tome da nas je napustio, ovako iznenada, predstavlja jedan veliki gubitak i za njegovo stručno okruženje u kojem je djelovao kao specijalist akustičar. Gubitak je to i za glazbeno okruženje, ali i za njegov Zadar, grad kojeg je volio i kojem se uvijek vraćao, kaže Nikola Bašić


Ivan Stamać, dipl. inž., ugledni hrvatski skladatelj i stručnjak za prostornu akustiku, preminuo je 20. lipnja nakon kratke i teške bolesti u 74. godini, priopćila je Hrvatska glazbena unija (HGU).
Ivan Stamać, rođen 1936. u Dubrovniku, još kao dječak zanimao se i za glazbu i za tehniku. Srednju glazbenu školu pohađao je u Zadru (ondje je maturirao) i Zagrebu, a 1954. upisao se na zagrebački ETF. Skladao je više od 150 javnosti uglavnom poznatih šansonijera, oslonjenih na poeziju, primjerice, “Vužgi ga Blaž”, “Dugo u noć, u zimsku bijelu noć”, “Još te sanjam”. Bio je dugogodišnji član Hrvatske glazbene unije i Hrvatskoga društva skladatelja, kojega je bio i potpredsjednik, te direktor Zagrebfesta. Muzikolog po struci je i njegov brat Ante, poznatiji ipak kao književnik i književni teoretičar.
Kad je o akustici riječ, Ivan Stamać počeo je još kao mlad inženjer u RIZ-ovu institutu za elektroniku i telekomunikacije. Godine 1970. prelazi na HRT i najveći dio radnog vijeka obavlja projektantske i savjetodavne poslove iz akustike, napose pri gradnji i opremanju Doma HRT-a na Prisavlju. To je bio prijeloman trenutak i tada se počeo baviti isključivo prostornom akustikom. Projektirao je prostornu akustiku za 50-ak radijskih postaja, kazališta i kongresnih dvorana. Izumio je vrstu apsorbera, koju danas mnogi glazbenici i vlasnici tonskih studija poznaju pod nazivom “Sound cage”, kojim je uredio Koncertnu dvoranu “Vatroslava Lisinskog”, a postavljeni su i na Hrvatskom radiju, studiju “Bajsić” HTV-a, te po mnogobrojnim studijima i režijama. Nakon umirovljenja Stamać nastavlja raditi i kao akustičar i kao skladatelj. Osobito je uporan u poticanju javnosti i državnih služba za žurno spašavanje hrvatske audiobaštine na tonskim zapisima, primjenom digitalizacije.  Ovogodišnji je dobitnik brončane medalje AES-a (međunarodnoga znanstvenog društva Audio Engineering Society) za visoke domete u napretku toga društva.
Današnjoj je javnosti Ivan Stamać najpoznatiji kao autor zvuka za Morske orgulje u Zadru, točnije kao izumitelj sustava svirala na “morski” pogon. Povodom njegove smrti, autor instalacije zadarski arhitekt Nikola Bašić o svom kolegi i prijatelju je rekao:
– Ivana Stamaća upoznao sam prije 15-ak godina u vrijeme kad sam se počeo baviti projektiranjem sakralnih građevina u Hrvatskoj koje su tad bile dosta zastupljene u mom djelovanju. Surađivali smo tad na rješavanju pitanja prostorne akustike crkava. Iz tog našeg, dugogodišnjeg zajedničkog rada i prijateljstva, rodila se i ideja o suradnji na projektu Morskih orgulja. Znao sam da je gospodin Stamać osoba koja bi mogla pripomoći u tom projektu i kao ekspert-akustičar i kao glazbenik. Moja predviđanja su bila ispravna, a on se oduševio tom idejom te odmah krenuo tragom razrješenja tog projekta. Njegov doprinos je u ostvarenju projekta Morskih orgulja doista velik. U krajnjoj liniji, on je uglazbio Morske orgulje izabravši tonove u klastere koji su napravljeni u grupama biranih tonova, izvađenih iz matrice dalmatinske pjesme. Gospodin Stamać bio je osoba širokog polja interesa i talenata. Vijest o tome da nas je napustio, ovako iznenada, predstavlja jedan veliki gubitak i za njegovo stručno okruženje u kojem je djelovao kao specijalist akustičar. Gubitak je to i za glazbeno okruženje, ali i za njegov Zadar, grad kojeg je volio i kojem se uvijek vraćao, kaže Bašić.”    
Posljednji ispraćaj Ivana Stamaća bit će u petak, 26. lipnja, u 13 sati u Krematoriju na Mirogoju. Sveta misa zadušnica služit će se sat kasnije u crkvi sv. Šimuna i Jude Tadeja na Markuševcu. Umjesto vijenaca svi koji žele mogu uplatiti odgovarajuću svotu za Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Vlaška 36, 10 000 Zagreb (s naznakom “za djecu”), žiro-račun 236000 – 1101340277.