Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prva hrvatska početnica za male planinare

Autor:

22.06.2009. 22:00
Prva hrvatska početnica za male planinare

Foto: Vedran SITNICA



Ponukana predavanjem prvašićima, na ekspediciji na Cho Oyu predložila sam Jeleni suradnju, koju je ona prihvatila, kaže Jana


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar jučer je predstavljena prva slikovnica, koja je ujedno i početnica za male planinare, najpoznatije zadarske alpinistice Jane Mijailović pod nazivom “Nije duh, nego puh”. Ilustracije za slikovnicu napravila je akademska slikarica Jelena Dabić koja je, kao i Jana, bila članica prve hrvatske ženske ekspedicije na Mount Everest. Na predstavljanju slikovnice Jana je ispričala kako je ona i nastala.
– Projekt je nastao sasvim slučajno. Učiteljica moga sina u O.Š. Šimuna Kožičića Benje zamolila me je da djeci odradim predavanje o Velebitu. U početku to nisam željela prihvatiti, jer djeci koja idu u prvi razred je teško održati pozornost cijeli sat. Kasnije sam se ipak odlučila, na pamet mi je pao naslov i održala sam predavanje kojim su djeca bila oduševljena. Ponukana predavanjem na ekspediciji na Cho Oyu predložila sam Jeleni suradnju, koju je ona prihvatila, kaže Jana dodajući kako je u želji da priča ostane što realističnija jedini imenovani lik barba Branko, koji je zasnovan na planinaru Branku Škatiju sa kojim je napravila prve korake na Velebitu.
Ilustratorica Jelena Dabić, kojoj je ovo prva ilustracija slikovnice ispričala je kako joj je Jana za vrijeme ekspedicije predložila te da joj se ideja činila zanimljivom te su započele rad na slikovnici.
– Do sada sam radila animacije za animirane filmove i ilustracije za knjigu ali nikada se nisam okušala u ilustraciji slikovnice. Kako mi je cijela priča koju mi je Jana ispričala bila bliska, prihvatila sam je, rekla je Jelena dodajući da je ovakva početnica potrebna djeci.
Jana je napomenula i kako je ovo prva početnica za planinare u Hrvatskoj te kako je zanimljivo to što smo među prvim zemljama koje su osnovale Planinarski savez te je zaista čudno što je ovo prva početnica.
– Još uvijek nemamo školu koja će voditi djecu u planine. Naime, kod nas se u planinarske škole obično upisuju punoljetne osobe, a djecu u planinu vode roditelji. Gorska služba spašavanja počela je sa projektom škole u prirodi i time educira djecu o ponašanju u prirodi. Nadam se da će i preko njih početnica pronaći svoje čitatelje, rekla je Jana ističući kako slikovnica ima dosta teksta te je namjenjena školskoj djeci dok će onim manjima biti potrebna pomoć roditelja.
Janina slikovnica namjenjena je i onima koji se u planini ne pridržavaju nekih pravila opće kulture.
– Postoji par nepisanih pravila kojih se treba pridržavati u planini, a koje sam spomenula u ovoj početnici. Između ostaloga u tim pravilima su ona da se u planini ne bere cvijeće i da se ne uništavaju biljke, a sve što se donese treba se i odnijeti, rekla je Jana dodajući da je baš zbog tih pravila početnica namjenjena malim planinarima, ali i većima koji se ne pridržavaju pravila.


 POVOLJNA CIJENA




Cijena slikovnice je prihvatljiva svima, jer će biti 10 kuna, a može se naručiti kod Hrvatskog planinarskog saveza, koji je ujedno i izdavač.