Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vjernici zbog potresa panično pobjegli iz crkve

Autor: Velimir Brkić

22.06.2009. 22:00
Vjernici zbog potresa panično pobjegli iz crkve

Foto: Velimir BRKIĆ



Potres nije prouzročio veće materijalne štete. Ima nekih dojava koje tek na licu mjesta treba provjeriti. Srećom, osim pretrpljenog šoka nema ozlijeđenih


Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske u nedjelju u 12.54 sati zabilježili su potres s epicentrom između Selina i Nina, a magnituda je iznosila četiri stupnja po Richteru, u epicentru šest stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Žitelji Selina, Starigrada, Rovanjske, Nina, Ražanca, Zadra i Obrovca, u okrugu 50 kilometara, panično su nazivali dežurne službe. Policiju i županijski centar 112 zapljusnule su prijave o podrhtavanju tla pa i vijesti o navodnoj tutnjavi. Materijalna šteta nigdje nije bila vidljiva, osim na nekim trošnim kućama gdje su bili vidljivi blagi znakovi potresa.
– Prema sadašnjim informacijama, potres nije prouzročio veće materijalne štete. Ima nekih dojave koje tek na licu mjesta treba provjeriti. Srećom, osim pretrpljenog šoka nema ozlijeđenih, izvijestio nas je jučer starigradski načelnik Krste Ramić.
U vrijeme potresa veliki dio Selinjana bio je na svetoj misi u crkvi. Pri kraju mise počelo je tresti, tlo se toliko prodrmalo, da su vjernici počeli u panici bježati vani.
– Iz čista mira počelo se drmati sve u šesnaest. Tresla su se stakla, tutnjalo je. Netko je povikao. Ljudi su počeli gotovo panično trčati izvan crkve. Svećenik je s oltara pozivao na pribranost. Teško je te dugotrajne sekunde riječima opisati. Dobro je sve i završilo i što nitko u onoj strci nije bio pregažen, još uvijek u šoku govori jedan od mještana koji je nazočio nedjeljnoj svetoj misi.