Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za radne nedjelje i blagdane odgovarajuća plaća

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.06.2009. 22:00
Za radne nedjelje i blagdane odgovarajuća plaća

Foto: Adam VIDAS



Hrvatskoj je potreban Zakon o trgovini koji će biti usklađen s realnošću. Ovaj koji smo imali nije bio takav, zato su njegove odredbe proglašene neustavnima. Do donošenja novih zakonskih regulativa o radu trgovina, imamo dobar Zakon o radu kojega se trebamo i pridržavati, kaže Uranija


Ustavni sud ukinuo je odluku o zabrani rada nedjeljom, ustvrdivši da je Zakon o neradnoj nedjelji protuustavan jer ograničava poduzetničke slobode. Podsjetimo, ustavnu tužbu zbog Zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom podnijeli su u siječnju veliki trgovački lanci. No, u međuvremenu je pritisak na Vladu da se ukine neradna nedjelja u dućanima, počeo dolaziti sa svih strana. Vlasnici trgovina, ekonomisti, oporba pa i predsjednik države Stjepan Mesić upozoravali su kako kriza koja je zahvatila Hrvatsku definitivno nije vrijeme da se dućanima stavlja ključ u bravu. Budući da je ionako pao promet u trgovinama, zbog čega se ubire manje PDV-a, a loše je počela i turistička sezona, zagovornici ukidanja zabrane rada tražili su od Vlade da promijeni odluku.
Nadzirati poslodavce
U odluci Ustavnog suda, koji je jučer jednoglasno poništio odluku o zabrani rada nedjeljom, stoji kako osporena zakonodavna mjera prema mišljenju predlagatelja nema legitiman cilj niti je nužna u demokratskim društvima jer se zaštita prava radnika može postići raznim drugim mjerama koje manje zadiru u poduzetničke slobode. Dva razloga su bila ključna pri donošenju odluke o ukidanju zabranje rada nedjeljom. Prvi je taj da se zatvaranjem trgovine ne štite prava radnika jer bi država trebala biti ta koja će nadzirati plaćaju li poslodavci rad nedjeljom. Osim toga, ustavni suci smatraju i da su zakonom o neradnoj nedjelji trgovci dovedeni u neravnopravni položaj budući da u Zakonu postoje mnoge iznimke.
Ukidanje odluke o zabrani rada nedjeljom pozdravili su hrvatski sindikalisti. U Sindikatu trgovine najavljuju kako više neće inzistirati na donešenju zakona koji brani rad nedjeljom, ali da će na drugi način nastojati zaštiti radnike od izrabljivanja. Radnicima koji rade nedjeljom, ističu sinidkalisti, treba osigurati da se taj dan dodatno plate i da imaju neki drugi dan u tjednu slobodan. S takvim stavom slaže se i Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, napominjući kako se neće odustati od traženja da radnik koji više radi, više i zaradi.
– Vjerujem kako nikoga nije iznenadila ovakva odluka Ustavnog suda koji je poništio odredbu koja zabranjuje rad nedjeljom. Jednostavno, u kriznoj gospodarskoj situaciji kakva je sada kod nas, odluka o zabrani rada nedjeljom je neodrživa. Iz tog razloga, Ustavni sud je ukinuo takvu odluku, govori Vedran Uranija, pojašnjavajući kako ovakva odluka Ustavnog suda znači da će trgovine, nakon njezinog stupanja na snagu, biti otvorene nedjeljom i blagdanom, a radno vrijeme istih ovisit će o volji poslodavaca.
Zakon i realnost
Uranija ističe kaKo su trgovci spremni raditi uz uvjet da se poštuje Zakon o radu, prema kojemu se rad nedjeljom plaća 50, a blagdanom 100 posto uz osnovicu te da im se osigura jedan slobodan dan u tjednu, ukoliko rade nedjeljom. Kako do sada trgovcima nisu bili ispunjeni navedeni uvjeti, Uranija ističe kako ispunjavanje istih treba osigurati i to kroz pojačanu kontrolu od strane nadležnih institucija. Neplaćanje rada nedjeljom i blagdanom, kako napominje Uranija, više nije prekršajno već kazneno djelo. Stoga, Uranija najavljuje kako poslodavci više neće zarađivati na besplatnom radu radnika već će oni koji više rade više za to biti adekvatno i plaćeni.
– Hrvatskoj je potreban Zakon o trgovini koji će biti usklađen s realnošću. Ovaj koji smo imali nije bio takav, zato su njegove odredbe proglašene neustavnima. Do donošenja novih zakonskih regulativa o radu trgovina, imamo dobar Zakon o radu kojega se trebamo i pridržavati, kaže Uranija, dodajući kako će bez obzira na jučerašnju odluku Ustavnog suda, sindikalisti inzistirati na sastanku sa socijalnim parternima – predstavnicima Vlade RH i poslodavcima, kako bi o radnom vremenu trgovina tijekom turističke sezone odlučivale jedinice lokalne samouprave.
Prema Uranijinim riječima, s izmjenama zakona u pogledu fleksibilnosti sezonskog radnog vremena, odnosno prenošenjem ovlasti za njegovo definiranje na jedinice lokalne samouprave, ne smije se čekati do iduće godine. Takve izmjene moraju se donijeti po hitnom postupku, bilo uredbom ili zakonskom odredbom, tako da ih Uranija u provedbi očekuje već od 1. srpnja.
– Nakon sastanka predstavnika Vlade RH, poslodavaca i sindikata, koji uskoro očekujemo, vjerujem da ćemo usuglasiti stavove oko sezonskog radnog vremena. Trgovci su spremni raditi, uz uvjet da se poštuje zakon prema kojemu se rad nedjeljom plaća 50, a blagdanom 100 posto uz osnovicu, zaključuje Vedran Uranija.