Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Društvo traži mlade ljude koji će nastaviti Titovo djelo

Autor: Nives Rogoznica

22.06.2010. 22:00
Društvo traži mlade ljude koji će nastaviti Titovo djelo

Foto: Vedran SITNICA



Novi predsjednik Društva „Josip Broz Tito” – Zadar je Vlado Stanojčić koji je na tom mjestu zamijenio dosadašnjeg prvog čovjeka Baru Juragu. Juraga će u novom mandatu obnašati dužnost dopredsjednika. Obojica su bili jedni kandidati i izabrani su jednoglasno, a na isti način izabrana su i ostala tijela Društva. Za članove Predsjedništva izabrani su Paško Peručić, Ivanka Peša, Julija Stošić. Zdravko Jakovljević i Ana Raić. U Nadzorni odbor izabrani su Čedomir Alfirević, Ljubinka Brnadić i Šime Smolić koji je u proteklom mandatu obnašao dužnost tajnika, dok su za članove Statutarne komisije izabrani Žarko Bakočević, Tonka Živković i Ivan Muić.
Podnoseći izvještaj o protekom dvogodišnjem mandatu, to jest o prve dvije godine djelovanja Društva „Josip Broz Tito” u Zadru, sad već bivši tajnik Društva Šime Smolić je podsjetio kako je Društvo obilježilo 30 obljetnicu Titove smrti, te je zadarskim novinarima i urednicima zahvalio zato što su „ne samo sa skupa objektivno izvještavali, već zato što su zaista pokazali osjećaj i odgovornost da istina o Titu kao čovjeku i vrhovnom komandantu Narodno-oslobodilačke vojske, predsjedniku SKJ, predsjedniku države i mirotvorcu ne bude zaboravljena”.
– Tito je 1944. rekao „ne” Churchillu i Zapadu o povratku dinastije Karađorđević Jugoslaviju dok narod o tome ne donese konačnu odluku. Tito je bio prva osoba u socijalističkoj Europi koja se odlučno suprotstavila Staljinovoj ekspanzionističkoj politici. Tada se naša zemlja našla između dva suprotstavljena bloka, ali je pod vodstvom Tita polako krenula naprijed i dospjela u vrh svjetske politike, jer je bila ne samo bila inicijator, nego i predvodnik Pokreta nesvrstanih. Naša suradnja s udrugom antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije je na zavidnoj razini i predsjedništvo udruge pokazuje puno razumijevanje prema nama, kao društvu i u kao pojedincima. Takvu suradnju bismo trebali nastaviti i u buduće jer nam je cilj isti – promovirati antifašizam ii suprotstaviti se omalovažavanju Titova imena i njegove uloge tijekom NOB-a, a također i svim zbivanjima od završetka rata do njegove smrti 1980. godine. Istina o njemu živi u nama i svim poštenim građanima. Njegova dobra i plemenita djela nisu i ne mogu biti zaboravljena, kazao je Šime Smolić završavajući izlaganje riječima „što je više kleveta i laži Tito nam je miliji i draži”.
– Smatram da Društvo „Josip Broz Tito” treba organizirati mlade ljude, mlada naraštaje koji će nastaviti djelo našeg predsjednika, druga Tita koji ostaje u naim srcima i koji zbog svojih djela ostaje zapamćen, ne samo među građanima naše države, već i širom svijeta, kazao je tijekom rasprave o izvještaju rada Društva u protekom mandatu, sad već bivši član Predsjedništva Jakov Jukić.
Novoizabrani predsjednik Stanojčić nije bio nazočan.