Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Plovidbeni putevi Sredozemljem i Jadranom

Autor: Ante Rogić

22.06.2010. 22:00
Plovidbeni putevi Sredozemljem i Jadranom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Rektoratu Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak je održana javna obrana doktorske disertacije mr. sc. Igora Šipića. Disertaciju pod naslovom ‘Srednjovjekovni mediteransko-jadranski plovidbeni putovi i topografija jadranskih svetišta’ Šipić je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Slobodan Čače, prof.dr. sc. Mithad Kozličić, doc. dr. sc. Josip Faričić, akademik Franjo Šanjek i prof. dr. sc. Zdenko Brusić.
U svojoj ocjeni Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru dr. sc. Josip Faričić ističe kako je riječ o obradi zanimljive teme u kojoj se, s posebnog aspekta, razmatra činjenica da su plovidbeni putovi stoljećima funkcionirali poput krvožilnog sustava Sredozemlja i Jadrana, omogućujući razmjenu ideja i tehnologija, odnosno kontaktgospodarstva, politike, kulture, pa tako i religije među obalama pojedinih dijelova Sredozemlja i gravitirajućih zaobalja. Disertacija je strukturirana u četiri glavna poglavlja, od kojih su neka podijeljena u više potpoglavlja.Faričić ističe kako je Šipić na mnogim mjestima u doktorskoj disertaciji pokazao minucioznost i originalnost. ‘To je potvrdilo njegove sposobnosti i mogućnosti koje odgovaraju osnovnim obilježjima znanstvenog rada, a koje je, uz ostalo, razvijao na poslijediplomskom studiju ‘Povijesti hrvatskog pomorstva”, ističe Faričić napominjući kakoje ‘mr. sc. Izuzetno elokventan’, a svoja razmatranja temelji i na golemom broju relevantnih činjenica’. Istaknuo je kako doktorska disertacija Igora Šipića predstavlja kvalitetan rezultat komparativne analize dostupne povijesno-geografske građ te s time čini doprinos hrvatskoj historiografiji.
Akademik Franjo Šanjek u svojoj ocjeni piše kako disertacija mr. sc. Igora Šipića problematizira i valorizira ikonografski i povijesno-zemljopisni udio kartografskog sadržaja prikaza legende o prijenosu Nazaretske kućice preko Ilirika u Loreto.
‘Autor analizira geografsku kartu iz 16. stoljeća poznatu pod naslovom ‘Descrizione della Translazione della Santa Casa’, apostrofirajući na utjecaj koji legendarni prijenos vrši na topografiju Sjevernog Sredozemlja i Jadranskog mora, uočavajući dosad nepoznati model kartografske tehnologije koja svoje korijene nalazi u povijesnim slojevima antičkih i srednjovjekovnih plovidbenih i kopnenih putova s posebnim naglaskom na položaj hrvatskih gradova (Zadar, Rijeka, Trsat) koji se prvi put spominju u ulozi translacijske ‘iliričke’ točke.
Vrijednost disertacije, koja sadrži dosta novih informacija, pripomoći će da se na izvoiran, kulturološki artikuliran način, otkrije slika razvoja urbane matrice Sredozemlja s prometnom mrežom putova, a time i boljem razumijevanju sredozemnog prostora u funkciji razmjene ideja i ljudi tijekom srednjega vijeka i u doba humanizma.
‘Srednjovjekovni mediteransko-jadranski plovidbeni putovi i topografija jadranskih svetišta’ predstavlja ju kvalitetan pomak u proučavanju dostupne nam povijesno-geografske građe, što predstavlja novi doprinos hrvatskoj historiografiji.’, piše akademik Šanjek.